Werelderfgoed in het Harzgebergte, Duitsland

Op een relatief klein gebied in het Harzgebergte vind je drie plekken die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Ik bezocht twee van deze plekken, de voormalige mijn Rammelsberg en historische binnenstad van Goslar.

De Harz ligt op zo’n 500 kilometer van Den Haag, vijf uur rijden ongeveer. Je kunt het gebied vergelijken met de Belgische Ardennen. De hoogste berg is de Brocken van 1141 meter, de hoogste Europese berg buiten de Alpen. Behalve werelderfgoed is het Harzgebergte een aantrekkelijke outdoorbestemming. In de winter kan er sneeuw liggen!

Werelderfgoed in Duitsland: binnenstad Goslar & Rammelsbergmijn

 

Goslar stadswandeling in Altstad

De historische Middeleeuwse binnenstad van Goslar is in de Tweede Wereldoorlog ongeschonden gebleven. Bij aankomst zagen we de tientallen vakwerkhuisjes al. Met gids Frau Pötig gaan we op pad voor een stadswandeling. Vol trots vertelt ze al 20 jaar mensen rond te leiden in “haar” stad. De kerstmarkt op de Markt verhult de mooiste details. Zoals de fontein met de adelaar, die dateert uit de 12e eeuw! Op links staat het Kaiserworthgebouw met Italiaanse façade, het voormalige gildehuis en nu een hotel. Achter ons speelt vier keer per dag het carillon. Frau Pötig vertelde ook dat het Raadshuis momenteel verbouwd wordt tot museum / informatiecentrum.

 

Daarna wandelen we verder naar de rivier Gose met een watermolen. De Gose had vaak vervuild water omdat dit direct uit de mijnen kwam. Goslar heeft daarom een van de oudste drinkwatersystemen. In het Lohmühle am Zinnfiguren-Museum werpen we een blik op de leerlooierijmolen die via de watermolen buiten boomschors kon malen tot een poeder dat bij leerbewerking gebruikt wordt. Maar een blik werpen op de tinfiguurtjes is ook de moeite waard. Zo leuk gemaakt en zo fragiel!

We bezoeken het voormalige hospitaal, nu ateliers van kunstenaars. We wandelen langs het immense huis van familie Siemens (inderdaad van de elektronica) en het Keizerpalts uit de 11e eeuw. Frau Pötig wijst ons op de enorme stenen, tien staan er in de hele stad een elfde bij de Rammelsberg. Een ode aan de mijnwerkers. Tot slot brengt ze ons naar haar favoriete plek in de stad: het Brauhaus, de enige stadsbrouwerij. Op de tap hebben ze hier drie eigen bieren en uiteraard schnitzels. Een stadswandeling kun je via de VVV op de Markt reserveren. Iedere dag om 10.00 uur vertrekt er een gids. Meer info

Deze diashow vereist JavaScript.

Tip: In de zomer kun je ook de linkerkerktoren beklimmen en heb je een mooi uitzicht over de binnenstad van Goslar.

Rammelsberg, voormalige mijncomplex

Zodra je aankomt bij de Rammelsberg suggeert vooral de toren op de berg dat er iets met mijnwerk hier gaande was. Je verwacht niet dat er een kilometers lang ondergrondsstelsel in deze berg ligt. Met gids Christian gaan we op tour door de mijn die in 1988 (nog voor ik geboren werd!) werd gesloten, maar in totaal bijna 1000 jaar in bedrijf was.

We beginnen bij de maquette, waarbij hij het systeem van de mijngangen uitlegt. Hij laat ons ook de schaalmodellen en werking van watermolens zien die in de mijn gebouwd zijn. De mijn had energie nodig en die werd al vroeg opgewekt uit watermolens en bassins. Daarna komen we in de kleedkamers, een handig systeem waarbij de persoonlijke accessoires met een kabel in de lucht worden gehesen. Daarna gaan we met helm en al op pad!

De eerste mijnwerkers werkten alleen met een handolielamp. Christian doet al het licht uit en laat ons het donker ervaren. Bizar en onmenselijk! Met de jaren kwam er natuurlijk wel meer elektriciteit en werktuigen bij.  Daarna dwalen we af naar de waterpompen via een nauw gangenstelsel. Christian wijst ons op de metalen in de berg. Blauw, terracotta en witte kleur staan voor de aanwezige metaal in de steen. Het ziet er artistiek uit. 

We stappen in een heel klein treintje en leggen 500 meter hobbelend af door de mijn. Hier is een kleine expositie te zien. Nadat we weer bovengronds zijn gaan we naar de ‘Aufbereitung’ afdeling. Vlak voor de oorlog gebouwd om de levering van metalen voor oorlogsmaterieel te versnellen. Hier werden de soorten metalen met chemicaliën gescheiden. Daarna ging het per spoor naar de industrie. We nemen afscheid van Christian en bekijken zelf nog het museum, over het leven van de mijnwerkers. 

Deze diashow vereist JavaScript.

De tour kan ik je erg aanbevelen. Ik vond het een echt avontuur ondergronds. Je moet alleen niet claustrofobisch zijn. Je kunt de mijn alleen in met een groepsrondleiding. Deze zijn vooral in het Duits (Engels beperkt en vaker in het hoogseizoen) en kun je het beste vooraf reserveren. In de mijn is het zo’n 12 graden, nu hadden we het dus niet koud, maar in de zomer is een trui aan te raden. Doe daarnaast niet je witte gympen aan. Het is binnen best stoffig en donker, dus je ziet niet altijd waar je loopt.

Activiteiten in Harzgebergte

Het slechte weer (heel veel regen) gooide helaas wat roet in het eten bij mijn verdere programma in het Harzgebergte. Ik geef je wel mijn tips die ik kreeg om te bezoeken.

  • Het derde werelderfgoed is de Oberharzer Wasserwirtschaft, het grootste kanalen en vijversysteem ter wereld en bron van energie voor de mijnbouw. Hier kun je prachtig wandelen o.a. met de Liebesbankweg. Voor deze route van 7 km kun je bij verschillende posten stempels behalen. Onderweg kom je 25 bankjes tegen die verschillende fasen van het liefdesleven voorstellen.
  • Bij adventurepark ErlebnisBocksberg vind je ondermeer een kabelbaanlift voor een prachtig uitzicht en rodelbaan (in de zomer).
  • Sinds vorig jaar is de langste hangbrug geopend, de Titan RT. Bijna een halve kilometer loop je op 100 meter hoogte bij een stuwmeer. Je kunt hier ook van een zipline af. Lees de blog van Antonette die dit avontuur beleefde.

Foto: 123RF, Pixel82

Zoek je een andere leuke Duitse stad voor een weekendje weg? Denk dan eens aan Kassel met veel bezienswaardigheden. Ontdek je Bestemming geeft tips.

Overnachten in Goslar

Ik verbleef twee nachten in Hotel Villa Saxer in Goslar, enkele minuten lopen van de stad. Onder het hotel ligt een parkeergarage, op nummer die je bij het aanbellen van de slagboom doorkrijgt. Bij check-in krijg ik vouchers voor glühwein op de kersmarkt. Ik heb een enorm appartement tot mijn beschikking met een terras en keuken! De regendouche is heerlijk na een koude dag. Er zit zelfs een radio in de badkamer met een super leuke rockzender!Vanuit mijn bed kan ik op een enorm scherm nog Netflix kijken. Maar het allerbeste aan dit hotel is het ontbijt. Ik heb in mijn hele reiscarrière nog nooit zo’n uitgebreid ontbijtbuffet gezien! Er stond zelfs Prosecco op het buffet! Sappen, smoothies, tientallen soorten brood, warme gerechten, beleg wel tien soorten kaas, zalm, avocado, eieren… alleen de koffie kwam uit een standaard machine. Een barista had het afgemaakt, maar he, je kan niet alles hebben ;).

Deze diashow vereist JavaScript.

Disclaimer: Ik bezocht Goslar in het Harzgebergte op uitnodiging van Harz Mountains Tourist Board. 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

9 reacties op “Werelderfgoed in het Harzgebergte, Duitsland”
  1. Linda schreef:

    Dit klinkt als een interessante trip. Eerlijk gezegd kende ik dit gebied helemaal niet, maar het klinkt echt wel alsof het de moeite waard is. Vooral het bezoekje aan de mijn klinkt heel interessant.

  2. Ik had al van Goslar gehoord, lijkt me een pittoresk stadje. De mijnensite is nieuw voor mij. Spannend om in die mijngangen te rijden! En wat een zalig hotel. Verwennerijtje!

  3. Aniek schreef:

    Het ziet er wel somber uit, dankzij het weer. Maar het lijkt me een interessante plek om te bezoeken.

  4. Kelly schreef:

    Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar het ziet er interessant uit. De kerstmarkt ziet er erg gezellig uit en lijkt qua lichtjes wel op Essen.

  5. Jenny schreef:

    Dat mijncomplex ziet er super tof uit! Het heeft vast met mijn Heerlense roots te maken, want ik vind mijnen fascinerend. Ik bezocht al verschillende complexen in Nederland en België.

  6. Marcella schreef:

    Leuk, ik hoor eigenlijk altijd goede verhalen over De Harz. Lijkt me erg mooi om daar te gaan hiken!

  7. Maaike schreef:

    Haha zo leuk! Ik had Goslar serieus vorige week nog op mijn bucketlist gezet. Ga hier snel heen!

  8. Maaike schreef:

    Haha leuk! Ik heb Goslar serieus eergisteren op mijn bucketlist gezet. Dit is een bevestiging dat ik er echt heen moet gaan!

  9. Mirre schreef:

    Gaaf, dat bezoek aan die mijn. Wel dapper dat je daar naar beneden durfde te gaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl