Altijd lente in de Wintertuin van het Ursulinnenklooster

Allemachtig prachtig is de Wintertuin, een parel van de art deco, in het Onze-Lieve-Vrouw-Waver op het platteland bij Mechelen. Gebouwd als imposante ontvangstruimte van een meisjesinternaat en gerund door vooruitstrevende nonnen. In mijn vorige blog gaf ik je al een sneakpreview van de Wintertuin, nu tijd voor een nadere kennismaking.

Het Ursulinnenklooster doorstond vele decennia waaronder de Eerste Wereldoorlog en is nu volledig gerenoveerd en te bezoeken. Onze gastheer is vandaag Jan van Itterbeeck. Net over de drempel steekt hij al van wal met vele feiten en wetenswaardigheden over het ‘Pensionnat des demoiselles’.

De Wintertuin

Ik moet toch echt een paar keer met mijn ogen knipperen. De glas in lood koepel is werkelijk prachtig! Van links naar recht zijn de morgen, dag en avond uitgebeeld. De lichtval is wonderbaarlijk. Een echt art deco top stuk. Aangekleed met tropische planten en een fontijn met vrouwelijke Griekse godinnen is dit iets wat je echt niet verwacht. De Wintertuin werd al door de Ursulinnen bedacht als ontvangstruimte voor de bezoekers van het klooster. En dat is niet gek, dit vergeet je niet. Een waar visitekaartje.

Deze diashow vereist JavaScript.

Internaat en lerarenopleiding voor meisjes

Ursulinnen hoor ik je denken…Ja de zusters die hier de scepter voerde waren pientere dames. “Vanaf 1841 kwam het eerste meisje in het internaat bij de nonnen. Daarna nam het een stroomversnelling.  Met marketing voor die tijd kwamen zelfs meisjes uit Australië en Nieuw-Zeeland naar het platteland bij Mechelen. Het internaat startte met een lerarenopleiding, om de juffrouwen op te leiden die als onderwijzer in de dorpsschooltjes aan de slag konden. Toen al heel vooruitstrevend!’” Het internaat is na de Tweede Wereldoorlog omgevormd. In eerste instantie kwam er een Nederlandstalige vleugel bij, die grootser en grootser werd. In de jaren 70 werd het internaat opgeheven. Anno nu is het een hoog aangeschreven middelbare school.

Wat is er nog meer te zien in het Ursulinnenklooster?

De Ursulazaal

Een van de oude zalen is de Ursulinnenzaal, een ode aan de heilige Ursula, te zien aan onder andere de wandtapijten. “De prinses Ursula die zou gaan trouwen met een heidense Britse prins. Zij ging, omdat ze dit niet zag zitten, raadvragen aan de paus in Rome en wordt vergezeld door 11.000 maagden. De legenda gaat dat zij is vermoord door Antilla de Hunt in Keulen.”

De Pianogalerij

Ik had dit nog nooit gezien, maar het klooster heeft een pianogalerij. Meer dan 30 afsluitbare kamertjes met allen een eigen piano. Slim ontwikkeld want zelfs als in alle kamertjes tegelijkertijd gespeeld wordt, hoor je dit bijna niet.

De empiregang en eretrap

Vanaf de Wintertuin start de ligt de prachtige empiregang die lijdt naar de eretrap. Je verwacht dan op de volgende etage te komen, maar schijn bedriegt… de trap is voor de sier. Op de trappen werden de groepsfoto’s van de schoolmeisjes gemaakt. Die foto’s werden weer voor de marketing gebruikt. Pientere tantes he…?

De kloosterkerk

Nadat we gedwaald hebben door de enorme kloostergangen komen we bij de immense kloosterkerk. Op een enkele diplomering na wordt de kerk niet gebruikt. Waarom, het is er te koud en niet warm te krijgen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wist je dat…

  • op het complex nog een aantal nonnen in het Ouderlingentehuis wonen? De meeste zijn een eind in de 80 en de oudste zuster is nu 99!
  • je op de trappen duidelijk slijtage ziet van de studentes die jarenlang door het klooster trap op, trap af liepen?
  • het Onze Lieve Vrouwen Waver was tijdens de Eerste Wereldoorlog bezet door de Duitsers en is bijna volledig verwoest? Gelukkig hebben de zusters destijds 48 uur de tijd gehad om spullen op te bergen.
  • omdat er geen eikenhout meer na de oorlog te krijgen was, de nonnen voor de restauratie dit vanuit Amerika lieten komen?
  • op de muren van de eetzaal prenten staan van de fabels Van den vos Reynaerde om de meisjes bewust te maken van de zondes?

Deze diashow vereist JavaScript.

Praktische info

Een bezoek aan het klooster is altijd onder begeleiding en kan voor groepen op afspraak. Op zondagen van maart t/m oktober kun je zelf naar het klooster gaan. Vanuit de stad van Mechelen is het klooster te bereiken met de bus. Kijk voor prijzen en openingstijden op de website.

Hou je van Art Deco? Bezoek dan ook Palau de la Musica in Barcalona!

Deze blog geeft mijn persoonlijke verslag weer van mijn blogtrip ‘Stad in Vrouwenhanden’ aan Mechelen die ik maakte op uitnodiging van Visit Mechelen en Check-in PR. De historische informatie in het artikel dient om mijn verhaal te ondersteunen en deze heb ik met zorgvuldigheid geraadpleegd.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl