Oranje Hotel Scheveningen, indrukwekkende verhalen van verzetshelden in gevangenis

Afgelopen maand werd bekend dat Oranje Hotel Scheveningen een rijksmonument wordt. Een hotel, zul je denken? ‘In deze bajes zit geen gajes, maar Hollands glorie potverdorie’ was een veelgehoorde uitspraak in de Tweede Wereldoorlog. 25.000 verzetshelden werden hier tijdens de bezettingsjaren gevangengenomen. Voor sommige de start voor een laatste enkele reis naar een executie of concentratiekamp. Andere konden met een ervaring voor het leven de nieuwe vrijheid na mei 1945 tegemoet. Het nationaal monument werd in september 2019 geopend door de koning en is buitengewoon indrukwekkend.

Nationaal Monument en Museum Oranje Hotel

Er is een lang traject van lobby’s aan voorafgegaan het nieuwe Oranje Hotel geopend werd tot het huidige nieuwe museum. In het jaar waarin Nederland 75 jaar vrijheid herdenkt en viert is het monument dan ook actueler dan ooit. En terwijl het pand al direct na de oorlog tot erfgoed werd bestempeld. In de gevangenis zaten onder meer de Soldaat van Oranje (Erik Hazelhoff Roelfzema) en George Maduro, naar wie Madurodam vernoemd is.

Wat is er in Oranje Hotel te zien?

Een bezoek begin je met het kijken van een film in een van de voormalige cellen. Aan het woord komen ooggetuigen die zelf in gevangenschap zaten. Indrukwekkender deste meer is dat drie van de vijf geïnterviewde in 2019 zijn overleden. Het aantal ooggetuigen neemt dus drastisch af en mij persoonlijk raakt dat.

Na deze introductie vervolg je de route waarbij stil wordt gestaan bij het ontstaan van de oorlog en de vele (on)bekende verzetshelden die hier gevangen werden genomen. Met de audiotour luister je naar de ingesproken indrukwekkende verhalen. Zoals Louis van Bunge, journalist van de Paroolgroep, toen een verzetskrant en dus gevangen werd genomen omdat hij niet vrij kon schrijven. Dat ik vrij kan bloggen en posten op mijn social media kon dus toen niet.

Je kunt je voorstellen dat de verveling in de cellen toesloeg tijdens het gevangenschap, dus werden er uiterst creatieve schaakspelletjes en borduursels gemaakt. Er werd gezongen, tot irritatie van de Duitse bewakers en de broer van Anton Pieck (bekend van de Efteling) tekende portretjes die hij verkocht aan de cipiers.

Kippenvel

Wat mij het meest aan het hard greep waren de afscheidsbrieven van veroordeelden. Op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte, van de tv bekende herdenking op 4 mei, werd een heel aantal gevangene geëxecuteerd. De afscheidsbrieven die zij naar hun echtgenotes, ouders en kinderen schreven, worden via audio voorgelezen. Dik kippenvel! Het is indrukwekkend hoeveel hoop zij nog hierin uitspreken en hen aanmoedigen door te gaan met het leven.

Cel 601

In het Oranje Hotel is een cel van het barak nog in de exacte staat van de oorlogstijd. Het is onvoorstelbaar dat per cel meerdere mensen hier dagen zonder enkele connectie naar buiten opgesloten waren. En waarom? Omdat ze zich tegen de Duitse bezetter uitspraken en opstand kwamen.

Tot slot wordt in de expositie ook stil gestaan bij de rol van de gevangenis na de oorlog. Vele Duitsers werden hier gevangen genomen en ook een aantal van hen moest het, voor hun oorlogsdaden, met de doodstraf op de Waalsdorpervlakte bekopen.

Oranje Hotel bezoeken

In het Oranje Hotel kom je meerdere generaties tegen. Grootouders met kleinkinderen, veel nazaten van de gevangen. En ze zijn met elkaar in gesprek. Centraal staat dat wat toen gebeurde echt nooit meer mag voorkomen en we ons moeten beseffen hoe kwetsbaar onze vrijheid is. Voor een bezoek aan het Oranje Hotel moet je de tijd nemen. De verhalen maken echt indruk op je, dus kies hiervoor ook een goed moment. Het Nationaal Monument is open van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Ga na afloop wandelen bij de Waalsdorpervlakte, op het strand of in het natuurgebied Meijendel.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl