Straatje van Vermeer weer thuis in Delft

Na 320 jaar is één van de beroemdste schilderijen weer terug op de plek waar het gemaakt werd, Delft. De stad waar een van de bekendste Nederlandse schilders, Johannes Vermeer, zijn hele carrière werkte en woonde. Ik hou van de werken van Vermeer, alleen al om de mystiek van de meeste schilderijen. Vanaf vandaag is het ‘Straatje’ te zien in Museum het Prinsenhof. Ik kreeg vóór de landelijke pers de primeur met een exclusieve rondleiding met de conservator.

Johannes Vermeer is een van de beroemdste Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw. Zijn werken Meisje met de parel, de Melkmeid, Gezicht op Delft en het Straatje genieten nog steeds veel internationale aandacht. Al jaren was Delft bezig om een van de stukken terug naar de stad te halen en dat is nu gelukt!

Vermeer in DelftP3230500

Als een celebrity terug

Het Straatje behoort tot de collectie van het Rijksmuseum. Tijdelijk is het topstuk verhuisd van de Meestergalerij naar één van de oudste zalen van Museum het Prinsenhof. Het vervoer van het schilderij gebeurde in stijl: ‘Als een ware celebrity werd ze onder zware begeleiding vervoerd van Amsterdam naar Delft. Toen het eenmaal hing in het museum hebben we met alle collega’s selfies gemaakt voor het schilderij’, vertelt conservator David de Haan die mij een rondleiding geeft. ‘Het in huis halen van één van de topstukken van de Nederlandse schilderkunst vergt nogal wat aanpassingen. Het hele museum is opnieuw beveiligd met de modernste systemen. Dit is echter ook een investering voor de toekomst. We kunnen nu nog meer topstukken, bijvoorbeeld Delfts Blauw porselein uit China, gaan tentoonstellen”, vertelt museumdirecteur Patrick van Mil bij het ontvangst. Daarna gaan wij met een exclusief gezelschap van ‘influencers’ alvast het museum in voor de landelijke pers uit!

Vermeer in DelftP3230537

De mysteries van Vermeer

Het ‘Straatje’ is een van de meest mystieke schilderijen, waarom hoor ik je denken? Al sinds begin 20e eeuw is de grote vraag; welk huis heeft Vermeer afgebeeld? Meerdere huizen in de stad werden aangemerkt als ‘het Straatje’. Recent onderzoek van professor dr. Frans Grijzenhout heeft echter een nieuwe locatie uitgewezen. De zaal voor het topstuk neemt je mee in de mogelijke plekken en laat je op basis van de feiten een mening vormen. Feiten zoals: er loopt een schrobgoot, dus het huis heeft aan de gracht gestaan. Via de interactieve tafel kun je je mening delen met andere bezoekers. “Aan het einde van de tentoonstellingsperiode krijgen we dus een uitslag, wat de bezoeker vindt! Best spannend”, zegt David. Bewijsstukken zoals de stadsplattegrond uit 1536 die de schade van de stadsbrand markeert en het register van kadegeld hebben uitgewezen dat het ‘Straatje’ het huis van Vermeers tante is aan de Vlamingstraat. “Op veel werken van Vermeer rusten mysteries. Waar is het gezicht op Delft geschilderd? Wie is het meisje met de parel en de melkmeid? Waarom zijn er slechts 35 schilderijen van Vermeer bekend?” vertelt David. Het mysterie is tevens een van de redenen waarom hij gefascineerd is door de schilder.

Topstukken van andere meesters

Voor deze gelegenheidstentoonstelling zijn, naast het Straatje, een drietal andere topstukken van tijdgenoot Pieter de Hoogh te bewonderen. De Hoogh behoorde tot het zelfde schildersgilde van Vermeer. “’Vrouw met kind op binnenplaats’ beleeft haar debuut na restauratie. Het is overgekomen uit de National Gallery of Art in Washington. Ook is bijzonder het schilderij ‘Vrouw en kind bij het bleken van laken’ te zien is. Het behoort tot een privécollectie in Londen. Het derde schilderij heeft het Mauritshuis in bruikleen gegeven”, licht David toe.

Escape vanuit het atelier van Vermeer

Een verrassende afsluiting in het museum is de Vermeer Escapebox. Treed binnen in het voormalige atelier van Vermeer. Deze mini-escaperoom is speciaal voor het museum gemaakt. Je hebt 15 minuten de tijd om te ontsnappen, door puzzels op te lossen. Het was absoluut niet makkelijk maar we redde het binnen de tijd! Een ontzettend gave en originele toevoeging op de tentoonstelling.

App in de stad

Mocht je na het zien van het Straatje nog steeds met het raadsel ‘Waar is het Straatje?” rondspoken, ga dan met de app ‘Waar is Vermeer’ voor iPhone en Android op pad. De tante van Vermeer, Ariaantje, neemt je mee langs ruim 20 locaties die een historische link met de ‘Sfinx van Delft’ hebben.

Vermeer in DelftP3230472

Meer van Vermeer

Vermeer is terug in de stad en dat is een feest waard. Delftse ondernemers grijpen deze unieke gelegenheid aan om mee te doen aan het ‘Jaar van Vermeer’. In een volgende blogpost kom ik terug op de Vermeer locaties in de stad.

Museum het Prinsenhof

In het voormalige Sint Agathaklooster is Museum het Prinsenhof gevestigd. De vader des Vaderlands, Willem van Oranje blies in 1584 hier zijn laatste adem uit toen hij door Balthazar Gerards vermoord werd op de trappen bij de eetzaal. De kogelgaten zijn nog steeds zichtbaar. Het Prinsenhof presenteert in interactieve expo’s het verleden van de stad: Delfts Blauw, Oranje en nu ook Johannes Vermeer.

v

Disclaimer: Deze blog geeft mijn persoonlijke verslag weer op Johannes Vermeer. De kunsthistorische informatie dient mijn verhaal te ondersteunen en heb ik met zorgvuldigheid geraadpleegd. Met dank aan Gemeente Delft en Museum het Prinsenhof voor deze bijzondere rondleiding en exclusieve primeur.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

10 reacties op “Straatje van Vermeer weer thuis in Delft”
  1. Lekker uitgebreid verslag! Sinds ik mijn musuemjaarkaart heb ben ik wat vaker in Nederlandse musea te vinden, deze komt ook op mijn lijstje!

  2. Yvonne schreef:

    Ik weet echt veel te weinig van de Nederlandse schilders! Reden dus om nu naar Delft te gaan, ik wilde die stad altijd nog eens met eigen ogen zien, dus heb ik nu een echt goede reden om gauw te gaan! Thx voor de tip!

    • Sanne schreef:

      Delft is echt de moeite waard. Het is echt mijn favoriete stad. Meer tips ga ik binnenkort uitwerken dus keep you posted!

  3. Leuk artikel Sanne! Ik ben zeker fan van de Nederlandse schilders maar in Delft ben ik nog nooit geweest. Ik zal het onthouden 🙂

    • Sanne schreef:

      Shame on you, 😉 nee zeker de moeite waard. Leuke binnenstad, veel terrasjes, winkels etc. Je gaat je er zeker vermaken!

  4. ivonne schreef:

    Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet echt een liefhebber van schilderijen ben. Die app lijkt me wel weer erg handig en ik ben gek op Delft waar Frank en ik een tijd gewoond en gewerkt hebben.

  5. Delft, heel lang geleden was ik daar een keer, maar ik weet er bijna niks van. Het museum ken ik dus niet. Ik ga schilderijen steeds meer waarderen en ben dan vooral gefascineerd door gebruik van licht of de wijze waarop details geschilderd zijn. Komt ook door mijn fotografie waar licht ook een belangrijke rol speelt. Overigens kan ik nooit heel lang naar schilderijen of musea, dan ben ik ‘verzadigd’ en moet ik weer frisse lucht happen buiten 😉

  6. Hier ga ik binnenkort zeker naartoe! Ik ben echt eeuwen geleden voor het laatst in Delft geweest, maar voor Vermeer maak ik direct een plekje vrij in mijn agenda.

  7. anto schreef:

    Wat gaat zeg! Ik nam me ooit voor een Museumjaarkaart te kopen om op die manier meer van Neerlands geschiedenis en kunst te leren maar tot nu toe is het er nog niet van gekomen. En schaam… ik ben zelfs nog nooit in Delft geweest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl