Indrukwekkend Kamp Amersfoort

“Zij die in de jaren 1940-1945 hier werden omgebracht hebben met hun bloed deze grond geheiligd”, prijkt de tekst op het monument bij Kamp Amersfoort. Al bij het lezen van de tekst kippenvel. Het bezoeken van macabere plekken als dit voormalige doorgangskamp brengt mij altijd tot bezinning.

Herinneringskampen in Nederland

Nederland telt drie bekende voormalige kampen; Kamp Westerbork, Kamp Vught en Kamp Amersfoort. Centraal op deze plekken staat de herinnering aan de vreselijke omstandigheden waarin de Joden, gevangenen en verzetshelden hier verbleven. Plekken van bezinning en herdenking waar vooral de stilte heerst. Nationaal Monument Kamp Amersfoort was ten tijde van de oorlog vooral een doorgangskamp en een gevangenenkamp dat onder de toezicht van de SS stond.

AMERSFOORTP5151887

Zichtbare sporen uit het verleden

Van de oorspronkelijke situatie is behalve de wachttoren, de appèlklok en de schietbaan niets zichtbaar meer. Op maquettes en foto’s kun je wel zien hoe de situatie was. De schietbaan is adembenemend indrukwekkend. De 320 meter lange baan werd door de gevangenen zelf gegraven. Vanaf deze baan werden verschillende gefusilleerd. Als je hier loopt en je alleen het geluid van vogels hoort lopen de tranen bijna over je wangen. Het beeld van de Stenen Man helemaal aan het einde werd gemaakt door een oorlogsgevangene zelf.

AMERSFOORTP5151905

AMERSFOORTP5151902

Monumenten op het terrein

Op het terrein van Kamp Amersfoort zijn verschillende monumenten te vinden.

Monument voor de Schuilplaatsverleners
Dankzij het aanbieden van schuilplaatsen zijn honderdduizenden uit handen van de Duitse bezetter gebleven.

AMERSFOORTP5151893

De Rozentuin
Prikkeldraad op je huid, dat was wat de gevangenen ervoeren als zij uren voor straf op de strafplaats moesten staan in weer en wind.

AMERSFOORTP5151883

Sinaï monument
Het Sinaï monument is een Joods monument dat op de gevel van het voormalige Sinaïcentrum. Dit centrum stond bij het Kamp terrein en was gespecialiseerd in Joodse psychische hulpverlening, zat.

AMERSFOORTP5151900

De witte engel: Loes van Overeem

Het Kamp is nu gevestigd aan de Loes van Overeemlaan. Deze straatnaam is een ode aan de gelijknamige verpleegster die tijdens de oorlog hier de gevangenen wekelijks van voedsel en medicijnen voorzag en zich ook over hun lot ontfermde. Zij was ook de gene die de gevangenen na de bevrijding toesprak en een minuut stilte vroeg om de gevallene te herdenken. De biografie van Loes en andere biografieën zijn te lezen in Museum Flehite in het centrum van Amersfoort.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl