Nationaal Militair Museum: Imposant!

Afgelopen december werd het Nationaal Militair Museum door de Koning geopend. Dit museum is een samenvoeging van het Legermuseum in Delft en Luchtmacht museum. Het nieuwe imposante gebouw ligt op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Op 1e Paasdag werd dit het uitje, een imposante!

Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee

We worden verwelkomd door een aantal Veteranen. “Waar moeten we heen?” vragen we. “U heeft toch wel de hele dag de tijd?” vraagt de vriendelijke heer. We hebben er wel opgerekend hier de hele dag te blijven. “Dat is maar goed ook zegt, volg de gele lijn, dan ziet u alles in het museum!” Zo gezegd zo gedaan. We starten met een film die kort de krijgsmacht introduceert. In Nederland bestaat deze uit 4 onderdelen: Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee.

Audiovisuele presentaties vertellen de historie

In de volgende zaal is ook een indrukwekkende audiovisuele presentatie gemaakt. Vanaf hier ga je terug in de tijd en wordt verteld dat de langste strijd die Nederland al voert, die met het water is. Na de film die c.a. 12 minuten duurt maak je een tijdreis van de 80 jarige oorlog tegen de Spanjaarden tot aan de strijd tegen het terrorisme. Per tijdsperiode zijn op schermen video’s te zien die je de highlights per periode vertellen. Een hoop ‘oja’ momenten van geschiedenislessen van vroeger dus.

Vervolgens kom je in de zaal waar de verschillende krijgsmachten en hun kenmerken (uniformen, rangen, medailles, taal etc.) uiteengezet zijn. Daarna volgt de ‘schatkamer’, vol prachtige uniformen (van de hoogste rangen), oude schilderijen, zwaarden en vaandels. Voor dat je een koffiebreak kunt nemen in de espressobar is het aan te raden de tijd te nemen in de zaal met veel persoonlijke verhalen van veteranen en militairen. Wij luisterden o.a. naar Marco Kroon (onderscheiding militaire Willemsorde), een vrouwelijke F16 vlieger met een belangrijke rol in Bosnië, een Afghaanse vluchteling die als marechaussee naar Afghanistan terug ging voor een politiemissie.

Hoe voer je oorlog

Na onze koffiestop (prima koffie trouwens!) zijn er nog twee zalen te bezichtigen op de 1e etage. In de één worden in een half ronde koepel, weer een indrukwekkende, videopresentatie van verschillende oorlogsvoeringstactieken uitgelegd. De 4 tactieken werden hier omheen in 4 opstellingen verder toegelicht met het nodige materieel. In de andere ruimte staat een immense maquette. Via de computers kun je hier zelf bommen onschadelijk maken.

Indrukwekkend oorlogsmaterieel

En dan op naar het Arsenaal: oftewel het materieel. Helicopters, kanonnen, medisch materieel, tanks en maar liefst 7 straaljagers. In het Arsenaal zijn nog verschillende schatkamers te vinden. Daarnaast ligt in het midden een actiezone voor kids. Tijdens de Pasen was het hier een enorme drukte, dat we hier wel gauw doorgelopen zijn. 🙂 Je kunt ook de uitkijktoren nog op en rondom het museum kun je heerlijk wandelen. Op de voormalige vliegbasis zijn ook nog diverse bunkers en monumenten te zien. Kortom een volledig leerzaam dagje uit!

Praktisch….

Het museum ligt op c.a. 15 min vanaf Utrecht. Entreekaarten kosten €9,75 p.p. Heb je een museumjaarkaart of Defensie/Veteranenpas? Dan mag je het museum gratis bezoeken. Parkeren is ook gratis op het terrein, of bij drukte op de voormalige landingsbaan. Eten en drinken kun je in de Espressobar of het Restaurant met biologische producten.

Wil je een indruk van het museum? Ga mee op deze video vlucht! 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl