10x wat je nog niet wist over het MAS Antwerpen

Toen Museum aan de Stroom opende in Antwerpen reisde iedereen af naar de havenstad om de nieuwste attractie van de stad te bezoeken. Inmiddels bijna 5 jaar verder heeft het museum veel reuring op ’t Eilandje gebracht en is niet meer weg te denken. Tijdens je eerste bezoek werd je wellicht vooral aangegrepen door de architectuur en het uitzicht via de glazenomgang. Bezoek het MAS daarom opnieuw en ontdek deze tien wetenswaardigheden!Museum MAS Antwerpen bezoeken

Historische locatie

Het MAS is opgerezen op een hele historische locatie. Vroeger stond het Hanzehuis hier, een belangrijke handelsplek in de 16e eeuw. Door de beeldenstorm werd het Hanzehuis verwoest en werd het opnieuw gebruikt als kazerne en ziekenhuis. Later trok Napoleon er in. Hij legde de twee dokken aan en creëerde zo de couturen van het huidige eilandje. De dokken heten Willemsdok en Bonapartedok. Het Hanzehuis werd uiteindelijk in 1893 verwoest door een brand.

Mas antwerpenDSC_0908

De handjes

De legende van Antwerpen is natuurlijk het verhaal van de handwerper. Handjes zie je nog steeds overal terug: in het stadswapen en ook de bekende koekjes. Als je bij de glazenomgang op let, zie je zilveren handjes op de hoeken van het gebouw. De handjes staan voor donateurs die het MAS mogelijk gemaakt hebben.

Mas antwerpenDSC_0965

Het Depot

Een unieke ruimte in de museumwereld is het Depot. Je loopt hier letterlijk langs de kisten met objecten die in het museum geen plek hebben gekregen. Het is heel bijzonder dat je het depot in kunt, meestal is de collectie achter slot en grendel. Het MAS wil juist zoveel mogelijk toegankelijk maken en zo kun je toch een kijkje nemen in de hele collectie.

Mas antwerpenDSC_0968

De perfecte stad

In de vloer van het MAS zitten tegeltjes. Dit is de ideale symmetrische stad. De zin die hierom heen loopt heeft geen begin en einde. Je kunt de zin bij ieder woord beginnen!
Waar water waakt en wat er waard was later werd bewaard. Ik moet zeggen, het is wel een beetje krom Nederlands.

Mas antwerpenDSC_0966

Flessenpost

Je kunt in het museum flessenpost sturen zonder deze in de zee te werpen. Je schrijft een brief aan een volstrekt onbekende, laat deze achter en neemt zelf een fles mee. Onder het genot van een kopje koffie kun je de brief lezen of neem hem mee naar huis als uniek souvenir.

Mas antwerpenDSC_0984

Het panorama is tot ’s avonds geopend

Waarschijnlijk wist je wel dat de omgang gratis toegankelijk is, maar wist je ook dat dit ook tot 23.00 uur ’s avonds is? Is het niet een heel romantisch idee om de skyline van Antwerpen vanaf deze plek te bekijken? Behalve de stad kun je ook de lichtjes van de haven zien.

Mas antwerpenDSC_0994

Rotterdamse architect

Een beetje Hollands trots is wel op z’n plek, want het gebouw is ontworpen door de Rotterdamse architecten Neutelings Riedijk. Architectuurliefhebbers vanuit de hele wereld komen dit pareltje aanschouwen. Het duo ontwierp ook het Museum voor Beeld & Geluid in Hilversum en de Rozet in Arnhem.

Mas antwerpenDSC_0922

Glas van Murano

Er zitten nog al wat vierkante meters glas in het pand van het MAS. En waar komt dit glas vandaan? Juist, het eiland Murano in de lagune van Venetië. Hier wordt glas op ambachtelijke wijze gemaakt. Het glas heeft een speciale lichtinval en golving. Het was een enorme klus om dit glas van Venetië naar Antwerpen te verschepen!

Mas antwerpenDSC_0999

De Antwerpse Fluisteraar

Tegenover het MAS staat de Antwerpse Fluisteraar. Op het pand staan meerdere witte mannetjes en er staat er eentje beneden. Via de app kun je een boodschap (vooraf) inspreken die je vervolgens gefluisterd krijgt. Wil je dus de liefde verklaren of iets tegen een vriend of vriendin zeggen wat je niet zo goed durft? Doe dat dan via de Fluisteraar!

Mas antwerpenDSC_1015

Antwerp City Card

Het MAS en de vele andere musea in Antwerpen zoals het Red Star Line Museum, dat ook op ’t Eilandje ligt, je gratis kan bezoeken met de Antwerp City Card. Koop deze card inclusief openbaar vervoer bij het Toeristen Informatie Punt op Antwerpen Centraal.

Mas antwerpenDSC_0977 Mas antwerpenDSC_0975

Deze wetenswaardigheden had ik natuurlijk kunnen opzoeken maar ik kwam ze te weten via onze gids Toon van Visit Antwerp.

 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl