Great Ocean Road: de mooiste stops op deze kustroute en zonder drukte

Hoe omzeil je de drukte op de Great Ocean Road? Want dat het hier druk kan zijn, is zeker. Busladingen vol vertrekken iedere dag vanuit Melbourne of Adelaide om het natuurschoon aan de kust te bekijken. Ik herinner me toestanden in Le Mont and Michel een paar jaar terug en tegen zulke drukte kan ik niet zo goed. Omdat ik bovendien alleen reisde boekte ik daarom de reverse tour voor een dag.

iVisa.com

Great Ocean Road kustroute

Het antwoord op de vraag hoe de drukte te omzeilen is vrij simpel. 1. Heel vroeg weggaan tijdens je tour. In mijn geval om 6.30 uur in de bus. En 2. de route “andersom” rijden. Hiermee gingen we met een korte plaspauze bij het leuke Café La Hoot direct door naar de twaalf apostelen en waren daar voor de drukte. De koffiestop is een echte aanrader en hier zitten heel veel wilde papegaaien (kookaburra’s) Rijd je de route zelf met auto of camper?  Zorg dat je voor 10.00 uur ’s ochtends ter plekke bent of met zonsondergang ’s avonds.

Twaalf apostelen

De rotsblokken in het water worden de twaalf apostelen genoemd, eigenlijk zijn het er geen twaalf maar acht. De negende viel in 2005 om en waarschijnlijk gaat dat de aankomende honderd jaar met de andere ook wel gebeuren. Via het visitor center loop je naar de uitkijkpunten, een vlonder over de rotsen. En het uitzicht is fantastisch!

Deze diashow vereist JavaScript.

Loch & Gorge

De tweede stop is slechts een paar kilometer verder: Loch & Gorge. Vernoemd naar het Britse schip dat hier verging en twee overlevenden had, Tom & Eva. Je kunt drie paden hier bewandelen naar het strand beneden en twee uitkijkpunten bovenop. Alle drie zeer de moeite waard!

Deze diashow vereist JavaScript.

Finish Great Ocean Walk

Voor de echte bikkels is er de Great Ocean Walk, een wandeling van 100 km, waar je zo’n acht dagen over doet. De finish is natuurlijk een uitzichtpunt. Beneden op het strand zaten pinguïns, maar ze hebben zelf een rustige plek gezocht. Er is ook nog een stop waar alleen auto’s kunnen komen en dus geen grote tourbussen!

Otways Rainforest

De volgende stop is bij Otways Rainforest. Wat een verschil van het strand sta je ineens in de jungle. Hier vind je de twee na grootste bomen van de wereld. Alleen in California zijn ze groter. Je kunt dit regenwoud gratis bezoeken. De wandeling duurt ongeveer een half uur.

Awardwinning ijs in Apollo Bay

Aangezien we de lunch ’s middags onderweg al ophadden, ging een ijsje er natuurlijk wel in. We stopten bij de awardwinning ijssalon Dooley’s. Ik ben altijd wel de porren voor een gekke smaak en nam daarom de Chilli Chocolate, en die was behoorlijk pittig. Je kunt ook Vegemite ijs nemen. 😉


Koala’s en kangaroos in het wild

We vervolgde de route langs de ruige kust en kliffen. Het nadeel van een busreis is dan uiteraard dat je niet kunt uitstappen waar je wilt. Zo passeerden we Lorne en de vuurtoren, plekken waar ik zelf wel graag had willen stoppen. Gelukkig werden we nog getrakteerd op een stop met koala’s en kangaroos. Ook zaten er veel bontgekleurde vogels, maar die worden door de bezoekers gevoerd.

Great Ocean Road boog

De Great Ocean Road boog markeert het begin (of voor ons het einde) van deze beroemde kustroute. De weg is aangelegd door soldaten die na de eerste wereldoorlog terugkwamen naar Australië. De boog is als het ware een monument.

Zelf een auto huren Great Ocean Road

Wil je liever zelf met een auto op pad en deze beroemde kustroute op je dooie gemakkie rijden? Doen! Huur je auto in Australië via Sunny Cars. Dat heeft veel voordelen. Je haalt je auto op bij een van hun partners, in mijn geval Hertz. Zo ben je altijd all-in verzekerd en heb je 100% zekerheid. Je kunt altijd 24/7 contact opnemen, met de Nederlandse organisatie als er iets gebeurt. Weet je nog niet zeker of je een auto nodig hebt? Je hebt 14 dagen een optie. Bij het ophalen moet je wel een lokaal contract ondertekenen, een internationaal én Nederlands rijbewijs laten zien en je legitimatiebewijs. De waarborgsom wordt binnen 10 dagen teruggestort op je rekening.

Lees mijn ervaring over die andere kustroute in Australië: de Great Pacific Road.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Categorieën
Australië
Eén reactie op “Great Ocean Road: de mooiste stops op deze kustroute en zonder drukte”
  1. […] uitzichten. Veel mensen die naar Australië reizen, reizen naar de Great Ocean Road. Langs de Great Ocean Road heb je heel veel mooie stops, ook zonder […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl