Highlights en bezienswaardigheden in Sofia

Sofia is niet groot, heeft geen extreem grote toeristische trekpleisters, maar is goedkoop en prachtig! Ben je een low-budget reiziger dan is deze stad om bovenaan je lijstje te zetten. De korte vliegtijd, de lage vliegticketprijs en verblijf wegen zeker mee in een geslaagd weekend in deze Oost-Europese hoofdstad.

De highlights en bezienswaardigheden in SofiaSint Nikolai Kerk
Deze orthodoxe kerk werd in 1912 gebouwd door Russische werklieden. Je herkent er duidelijk de typische bouwstijl van Moskou in. De decoratie van de kerk is een kleurenpracht. Het allermooiste vond ik de groene tegeltjes in combinatie met het goud op de koepels.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het monument voor het Sovjet Leger.

In een park in Sofia vind je dit grote momument. Dit gedenkteken bestaat uit een Bulgaarse man en vrouw, die door de soldaat geleid worden naar het communisme. Rondom de pilaar met de beelden die je ook nog beelden van de Tweede Wereldoorlog en de oktoberrevolutie. Onze tourguide vertelde dat hier rondom de herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog vele demonstraties zijn van aanhangers van het communisme. Maar ook mensen die fel tegen het communisme zijn komen hier langs. Ooit hadden tegenstanders van Rusland de Russische soldaten die er op afgebeeld worden een roze broek aangedaan.

Alexander Nevski-herdenkingskathedraal

De heilige Alexander Nevski-herdenkingskathedraal is denk ik de bekendste trekpleister uit Sofia. Deze kerk is gebouwd tussen 1892 en 1912 en is ter ere van de ruim 200.000 Russische soldaten die zijn gesneuveld tijdens de Russische-Turkse oorlog die er was tussen 187 en 1878. Bulgarije was toen bezet door de Turken. De kerk ziet er bombastischer uit aan de buitenkant dan aan de binnenkant. Binnen mogen absoluut geen foto’s gemaakt worden zonder toestemming! In deze kathedraal worden nog diensten gehouden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het Nationaal Cultuurpaleis

Het Nationaal Cultuurpaleis is het grootste multifunctionele centrum in Bulgarije en is ook een van de grootste van de Balkan. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor tentoonstellingen en andere evenementen. Het Cultuurpaleis werd in 1981 geopend ter gelegenheid van het 1300-jarige bestaan van Bulgarije.

Het Cultuurpaleis werd in 1981 ter gelegenheid van het 13e partijcongres van de communistische partij gebouwd op initiatief van Lyudmila Zhivkova, de dochter van partijleider Zhivkov en minister voor cultuur in die tijd. Het cultuurpaleis heeft dan ook een lange tijd haar naam gedragen. Het congres vond plaats in Sofia om het 1300-jarig bestaan van Bulgarije te vieren.

Sofia ensannereist

Cultuur Paleis in Sofia

Het Nationaal Theater Ivan Vazov

Een van de mooiste gebouwen van Sofia, het Nationaal Theater. Het gebouw dat stamt uit 1904 is ontworpen door de beroemde Weense architectenduo Helmder & Felner. In de oorlog is het beschadigd geraakt maar al snel werd het opgeknapt. Er worden hier vele opera’s en theater voorstellingen gegeven.

De parken in Sofia

Als het lekker weer is, dan gaan de mensen naar buiten. In Sofia gaan de mensen naar een van de vele parken die de stad rijk is. En geef ze eens ongelijk. De parken zijn netjes, schoon en er is vertier voor iedereen. Het bekendste park is het stadspark en het Vrijheidspark, ook wel Borisova Gradina. In het laats genoemde park is het altijd er druk, dit komt o.a. omdat beide grote voetbalclubs uit de stad hier gevestigd zijn: CSKA Sofia en Levski.

Als je nog niet overtuigd bent om naar Sofia te gaan, geef ik je hier nog eens 5 redenen waarom je Sofia nu moet bezoeken!

Hotelovernachtingen in SofiaBooking.com

Talitha Berger

Speelt waterpolo | verzameld uit elke hoofdstad iets kenmerkends | verzameld maskers van haar reizen | Elle en Vogue zijn mijn bijbels | heeft eindeloos veel lippenstift | zwart is mijn favoriete kleur | Kattenvrouwtje | koken is een hobby | Vriendin van Teun

Categorieën
Bulgarije Sofia
4 reacties op “Highlights en bezienswaardigheden in Sofia”
 1. Lotte schreef:

  Een grappige vorm van protest wel, het aantrekken van een roze broek van de soldaat in het sovjet monument. 🙂 Ik zie Sofia inderdaad vaker langskomen bij de fijne vluchtprijzen, ik moet het duidelijk toch eens beter bekijken. Want buiten de bekende kathedraal wist ik eigenlijk niets van de hoofdstad.

 2. Niels schreef:

  We zouden erheen gaan, hadden zelfs de vleigtickets als alleen ging dat door omstandigheden niet door. Als ik dan deze post voorbij zie komen is het toch jammer dat het niet doorging. Het lijkt me een hele mooie stad en misschien moeten we weer een nieuwe poging gaan wagen want het lijkt me nog steeds een gave stad om te ontdekken.

 3. Marcella schreef:

  Sofia lijkt me erg leuk, ik wil de stad zeker eens bezoeken! Ik las laatst over een tof natuurpark wat je met je bezoek aan de stad kunt combineren. Lijkt me helemaal te gek!

 4. ivonne schreef:

  Vooral de kathedraal vind ik prachtig. Sofia zou ik graag aandoen op een stedentrip en het dan combineren met wat natuur er omheen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl