D-day, rondreis langs stranden in Normandië / route voor 1 week

Dit jaar is het exact 76 jaar geleden dat de bevrijding van Europa in gang werd gezet. Dat startte met D-day een van de grootste operaties, oftewel Operation Overlord, met de landingen op Normandië. Op 6 juni 2020 is het 76 jaar geleden dat ‘the longest day’ plaats vond. Anno vandaag zijn er veel historische locaties te bezoeken in Normandië. Ik was er in 2009 en 2018 en heb een aantal belangrijke plekken die je tijdens een rondreis door Normandië moet bezoeken op een rij gezet. 

Rondreis langs stranden in Normandië – tips & bezienswaardigheden

d-day rondreis normandie stranden

Autovakantie Normandië

Dag 1:

Een autovakantie rondreis langs de stranden van Normandië kun je prima in een week ondernemen. Vanuit Rotterdam is het zo’n 620 kilometer (5,5 uur zonder stops) rijden naar Caen, de grootste stad in Normandië. Je kunt via verschillende routes in België rijden, over Gent/Lille of langs de kust bij Duinkerke/Calais. Let op: er zijn verschillende toltrajecten. Dus zorg dat je je creditcard (of kleingeld) bij de hand hebt. Overnacht als eerst in Caen.

Mémorial de Caen, groot oorlogsmuseum

Dag 2:

Begin je rondreis, om je kennis over de oorlog op te halen, bij Mémorial de Caen. Dit is een super groot oorlogsmuseum dat je echt langs alle facetten van de oorlog meeneemt. Het begint dan ook met de aanleiding van de oorlog, het veranderende politieke klimaat na de eerste wereldoorlog. Vervolgens dwaal je door een indrukwekkende collectie vanuit een ‘multiperspective’ waarbij je zowel over burgers als soldaten te weten komt. Uiteraard wordt ook het verloop van D-day belicht. Je kunt hier zeker een ruim dagdeel besteden als je de collectie goed wilt bekijken. Rijd daarna door naar het noorden richting Sainte-Mère-Église en overnacht daar in de buurt (twee nachten).

Deze diashow vereist JavaScript.

Dag 3:

Sainte-Mère-Église, Utah Beach & Pointe du Hoc

Begin deze dag met een bezoek aan Sainte-Mère-Église en reis in de middag naar Utah Beach & Pointe du Hoc. Als je de film ‘The Longest Day’ hebt gezien ken je vast het verhaal van de parachutist die aan de kerk bleef hangen. Deze hangt hier anno nu nog steeds als symbool van de luchtlandingen. In het tegenovergelegen museum vind je naast kanonnen, luchtvliegtuigen en veel door veteranen gedoneerde voorwerpen.

IMG_5024 IMG_5030

Utah Beach is het meest westelijke strand. Hier was de operatie erg succesvol, bijna 25.000 man ging hier aan land, gesteund door nog eens 10.000 parachutisten. Op Utah Beach vind je ook de eerste mijlpalen van ‘ Voie de la Liberté’ waarvan je de laatste in Bastogne (in de Ardennen) vindt.

IMG_5069

IMG_5075

IMG_5068

Eén van de meest indrukwekkende plekken waar ik ooit ben geweest is Pointe du Hoc. Op deze rotsachtige klif zijn immense kraters geslagen door bombardementen. Op de locatie hadden de Duitsers een verdedigingsfort gebouwd. Een geschikte locatie vanwege het uitzicht over het kanaal. Voordat D-day startte vond hier een flink bombardement plaats. Daarna heeft een Amerikaans bataljon de enorme klif beklommen met touwladders. Als je boven op Pointe du Hoc staat kun je je dat bijna niet voorstellen!

DSCN4070 DSCN4054 DSCN4058

Dag 4:

Omaha Beach – Begraafplaats Colleville-sur-Mer

Omaha Beach is bekend geworden door de veldslag die hier plaatsvond. Duizenden Amerikanen verloren hier het leven. Direct aan het strand vind je hier dan ook de begraafplaats Colleville-sur-Mer. De vele witte kruizen in combinatie met de stilte, je hoort alleen het ruizen van de zee en wind, zijn indrukwekkend. Op 6 juni 2019 zal hier ook de grootste herdenking zijn, met mogelijk aanwezigheid van de Amerikaanse president. Kom na je bezoek hier zeker even bij op het strand.

33 foto's Sanne (116) 33 foto's Sanne (109)

Dag 5

Mulberryhaven van Arromanches

Je volgende stop is Arromanches. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld twee nachten in Bayeux overnachten. De geallieerden hadden een tijdelijke haven voor de kust van Arromanches gemaakt. Deze was nodig om groot materiaal aan land te krijgen. Voor de haven werden grootse betonblokken in zee geloosd. Een aantal van deze blokken kun je nog steeds in zee zien liggen. In het museum dat in Arromanches ligt kun je de maquettes en reconstructie van de havens zien.

Normandie Overview Arromanches

Normadie- Arromanches

Dag 6

Juno Beach & Sword Beach

Bezoek eerst het Juno Beach Center in Courseulles-sur-Mer. Juno Beach was het ‘Canadese’ strand en het center hier herdenkt dan ook de Canadese geallieerde bijdrage aan de oorlog. De Canadezen hebben voor een groot deel ook Nederland bevrijd. Ook het Canada House (aan de andere kant van het dorp) is een stop waard, dit was het eerst bevrijdde huis tijdens D-day.

Deze diashow vereist JavaScript.

Rijd daarna door langs de Sword Beach stranden. Hier staan enkele monumenten zoals een tank. Het Pegasusmuseum bij de voormalige Pegasusbrug is zeker weer een bezoek waard. Deze brug was een doellid van de Britse 6th Airborne division. Zij hebben een vliegend paard (Pegasus) in hun embleem en dat verklaard ook de hernoeming van de brug. Buiten staat de originele brug, de huidige brug is vervangen. Mis zeker het cafétje aan de brug niet. De bediening is onvergetelijk schattig!

Deze diashow vereist JavaScript.

Dag 7: Terugreis

Na deze dag kun je natuurlijk nog langer in Normandië blijven, of beginnen aan de terugreis.

Route rondreis Normandië op de kaart

Overnachten in Normandië

Bij deze 7-daagse rondreis overnacht je zes keer, waarbij je op drie plekken bent. Je kunt ook kiezen voor een hotel op een centrale plek, bijvoorbeeld Bayeux en vanuit daar de andere plekken bezoeken. Ik zou je aanbevelen om in kleine (familie)hotels of bed & breakfasts te verblijven. Normandië heeft bovendien veel campings waar je ook met tent, caravan of camper kunt overnachten.

Kosten autovakantie Normandië

Een deel van de bezienswaardigheden die hierboven omschreven is kun je kosteloos bezoeken. De musea vragen een entree van zo’n €7,00 tot €20,- euro. Uiteraard heb je kosten aan je benzine en je hotelovernachtingen. In Frankrijk luncht men uitgebreid, dus voor een lunch buiten de deur moet je iets meer budgetteren. Maar je kunt natuurlijk ook zelf inkopen doen en picknicken.

Vakantie aan de andere kant van Normandië

Denk er ook zeker over na om de andere zijde van Normandië bezoeken met onder andere Gran Ville, Le Mont Saint Michel en St Malo (is eigenlijk al Bretagne). Vanuit St Malo kun je ook met de auto naar Jersey, kanaaleiland.

Boeken- & filmtips Normandië

Neem een van deze reisgidsen mee om de weg te vinden in Normandië. Of lees een van de vele boeken om meer te weten te komen over de indrukwekkende geschiedenis. Uiteraard kun je ook een film kijken.

Ben jij wel eens in Normandië geweest?

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

11 reacties op “D-day, rondreis langs stranden in Normandië / route voor 1 week”
 1. Linda schreef:

  Dit klinkt als een hele indrukwekkende trip! En heel interessant ook, oorlog blijft een heftig maar interessant onderwerp. Ik ben nog nooit in Normandië geweest

 2. Kelly schreef:

  Ik heb echt amper iets van Frankrijk gezien (alleen de kust in het zuiden) en ben dus ook nog niet in Normandië geweest. Het lijkt me wel een interessante, maar ook heftige trip.

 3. Interessant om te lezen zeg. Ik ben vaak genoeg in Frankrijk geweest maar ben hier niet geweest. Ik denk dat mijn vriend dit onwijs interessant en leuk gaat vinden.

 4. Yvonne schreef:

  Indrukwekkende plekken om te bezoeken. Onze meiden zijn nog net te jong hiervoor vind ik, dus voor ons niet op de planning op de korte termijn. Wie weet over een paar jaar.

 5. Jenny schreef:

  Wat een indrukwekkende trip. Hier komt een bijzonder stukje Europese geschiedenis tot leven.

 6. Judith schreef:

  Wat een indrukwekkende roadtrip is dit! Ooit wil ik ‘m nog eens gaan rijden maar telkens komt er weer iets tussen.

 7. Marcella schreef:

  Ik was in 2014 een week in Normandië. Wij zaten alle nachten in Trouville-sur-mer en dat was best een eind rijden om alles te zien. Pointe du Hoc is heel bijzonder, echt een intrigerende plek!

 8. Maaike schreef:

  Tof dat je in slechts een week cultuur en natuur met elkaar kunt combineren. Klinkt als een mooie reis!

 9. Gundi schreef:

  Wij gingen normaal deze zomer naar Italië maar daar heeft corona anders over beslist. Dus nu gaan we naar Normandië. Dit artikel was dus perfect! Dank je om te delen.

 10. Bart schreef:

  Beste Sanne,

  Mijn zoon en ik willen graag naar de kust van Normandië om dit stukje geschiedenis te bekijken.
  Mijn zoon is geheel zelfstandig, maar zit ivm met een dwarslaesie in een rolstoel.
  Kunt u aangeven of dit veel beperkingen gaat opleveren,of is er rekening gehouden met goede toegankelijkheid
  op de diverse locaties en stranden.

  In afwachting op uw bericht,

  Met vriendelijke groet,

  Bart Homan

 11. Arjen schreef:

  hallo ,wij willen dit met de camper gaan doen, is er nog een periode dat de musea gesloten zijn uiteraard als er geen corona meer is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl