DDay Normandië: 71 jaar geleden

Afgelopen week ben ik begonnen met een project voor Liberation Route Europe. Hierbij staat het bevrijdingspad van de geallieerden centraal. Eén van de grootste operaties hierbij was natuurlijk DDay, oftewel Operation Overlord met de landingen op Normandië. Vandaag is het exact 71 jaar geleden dat ‘ the longest day’ plaats vond. Anno vandaag zijn er veel historische locaties te bezoeken in Normandië. Ik was er in 2009 en heb een aantal belangrijke plekken op een rij gezet.

Pointe du Hoc

Eén van de meest indrukwekkende plekken waar ik ooit ben geweest is Pointe du Hoc. Op deze rotsachtige klif zijn immense kraters geslagen door bombardementen. Op de locatie hadden de Duitsers een verdedigingsfort gebouwd. Een geschikte locatie van wege het uitzicht over het kanaal. Voordat D-Day startte vond hier een flink bombardement plaats. Daarna heeft een Amerikaans Bataljon de enorme klif beklommen met touwladders. Als je boven op Pointe du Hoc staat kun je je dat bijna niet voorstellen!

DSCN4070 DSCN4054 DSCN4058

Sainte-Mère-Église

Als je de film ‘The Longest Day’ hebt gezien ken je vast het verhaal van de parachutist die aan de kerk bleef hangen. Deze hangt hier anno nu nog steeds als symbool van de luchtlandingen. In het tegenovergelegen museum vind je naast kanonnen, luchtvliegtuigen en veel door veteranen gedoneerde voorwerpen.

IMG_5024 IMG_5030

Omaha Beach – Begraafplaats Colleville-sur-Mer

Omaha Beach is bekend geworden door de veldslag die hier plaats vond. Duizenden Amerikanen verloren hier het leven. Direct aan het strand vind je hier dan ook de begraafplaats Colleville-sur-Mer. De vele witte kruizen in combinatie met de stilte, je hoort alleen het ruizen van de zee en wind, zijn indrukwekkend.

33 foto's Sanne (116) 33 foto's Sanne (109)

Mulberryhaven van Arromanches

De geallieerden hadden een tijdelijke haven voor de kust van Arromaches gemaakt. Deze was nodig om groot materiaal aan land te krijgen. Voor de haven werden grootse betonblokken in zee geloosd. Een aantal van deze blokken kun je nog steeds in zee zien liggen. In het museum dat in Arromanches ligt kun je de maquettes en reconstructie van de havens zien.

Normandie Overview Arromanches

Normadie- Arromanches

Utah Beach

Utah Beach is het meest westelijke strand. Hier was de operatie erg succesvol, bijna 25.000 man ging hier aan land, gesteund door nog eens 10.000 parachutisten. Op Utah Beach vind je ook de eerste mijlpalen van ‘ Voie de la Liberté’ waarvan je de laatste in Bastogne (in de Ardennen) vindt.

IMG_5069

IMG_5075

IMG_5068

Verder kun je o.a. nog het Herdenkingsmuseum in Caen bezoeken, de andere stranden Juno Beach, Sword Beach en Gold Beach, de Pegasusbrug of één van de andere vele musea met historische voorwerpen. Ook kun je de andere zijde van Normandië bezoeken met o.a. Gran Ville, Le Mont Saint Michel en St Malo.
Ben jij wel eens in Normandië geweest?

 

 

 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl