Maak kennis met de Poolse keuken tijdens een foodtour door Krakau

Wil je kennis leren maken met Poolse keuken? Ga dan mee op een foodtour in het historische centrum van Krakau. In drie uur tijd neemt een enthousiaste gids je mee kriskras over de markt en langs allerlei kleine eettentjes.

Foodtour Krakau

Ik ben op foodtour gegaan in Krakau. Dat bleek een supergoed idee! Want zo kwam ik meer weten over Poolse gerechten, proefde ik allerlei nieuwe dingen en ontmoette ik nog wat andere reizigers.

Gerookte kaas

Na de ontmoeting met de gids, die netjes vroeg of we dieetwensen en allergieën hebben, lopen we naar de eerste stop. We proeven hier Oscypsky, oftewel Highlander kaas. De letterlijke vertaling hiervan is geperste kaas. Dat is dan ook wat met de kaas is gebeurd waarna het op zoutwater is gezet en gerookt. Die rooksmaak proef je dan ook! Het wordt geserveerd met een cranberry compote en bacon. Qua structuur lijkt het wel op halloumi, maar de smaak is heel anders.

Markt in Krakau

We lopen door naar Kleparz, de oudste markt van de stad. Het woord Kleparz verwijst naar klappen, oftewel het handjeklap op de markt waarbij een deal werd gesloten. Hier maken we twee proefstops, een charcuterie van vier soorten worsten en een augurk. Deze augurk heeft ook niet de zure smaak zoals wij die uit Nederland kennen, maar wordt twee dagen op water met zout, dille, knoflook en mierikswortel gezet. Een aparte smaak!

 

 

Krakause Pretzel

Dan zouden we normaal gesproken het Obwarzanek proeven bij het museum. Dit is de Krakause variant van een bagel en pretzel. Het museum gaat over de historie van de Obwarzanek, want het wordt al sinds de Middeleeuwen gemaakt. Alleen alle musea zijn dicht door het Coronavirus. In de stad zijn nog acht bakkerijen actief, waarvan er twee nog op traditionele wijze werken. Je kunt er zelfs een workshop van volgen!

Kerstgerechten

We dwalen via allerlei straatjes terug door de stad en komen bij een traditioneel Pools restaurant uit: Cechowa. De naam betekent ‘Gilde’ en dit zie je in het interieur terug. Het wordt door een familie gerund voor al meer dan 40 jaar. We eten hier twee gerechten: een Poolse zuurkoolsoep en de dumplings. Beide zijn traditionele Poolse kerstgerechten. Het kerstmenu bestaat overigens altijd uit 12 gerechten, voor iedere maand van het jaar eentje.

Tip: Weten waar je in Krakau nog meer lekker kunt eten en drinken? Talitha schreef eerder deze blog.

Dan is het tijd voor wat zoetigs. In Polen hebben ze één celebrity: Paus Johannes Paulus II. Ook hij had zo zijn favorieten waaronder het crèmegebakje, een beetje te vergelijken met een tompouce, alleen dan zonder glazuur. Ook deze proeven we in een knus cafétje.

Wodka proeven

Tot slot is er natuurlijk nog een Pools drankje wat we moeten proeven: wodka! Njaa eigenlijk is het geen officiële wodka omdat onze traktatie uit slechts 18% bestaat (in plaats van de reguliere 37%. Wist je trouwens dat echte wodka van aardappels wordt gemaakt? Wij dronken de shots bij Niewodka, dat dan weer ‘geen wodka’ betekent en vooral een nieuwe drankcultuur wil introduceren. Lagere percentages en meer smaak door gebruik van echt fruit zoals citroen en frambozen.


Boek deze foodtour

Ik was zelf echt positief verrast door deze tour die ik via Get your Guide boekte. Het kostte me €19,- voor een hele middag plezier en lekkere hapjes. De locaties die je bezoekt zijn afhankelijk van de openingsdag en het seizoen. Het kan dus dat jij iets anders bezoekt! Boek deze foodtour hier. 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
Eén reactie op “Maak kennis met de Poolse keuken tijdens een foodtour door Krakau”
  1. Kelly schreef:

    Wat leuk! Ik heb in Berlijn een dergelijke foodtour gedaan en vond dat echt heel erg leuk. Ik was vorig jaar in Krakau en heb zo genoten van het eten daar. Gerookte kaas vond ik overigens heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl