Het imposante Mardasson Memorial

Sneeuw valt uit de hemel, maar voordat het is neergedaald is het nat. Een gure wind raast langs de meters hoge zuilen. Er is bijna niemand. Imposant, er is echt geen ander woord dat ik voor dit Memorial kan bedenken. Het is nog grootser dan de monumenten aan The Mall in Washington. Het Licoln Memorial komt wel aardig in de buurt, maar juist doordat je dwars door en bovenop het Mardasson Memorial kunt lopen komt het nog meer bij je binnen.

Het Mardasson Memorial werd direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog als een eerbetoon aan alle gevallen Amerikaanse soldaten gebouwd. De bouw duurde drie jaar en werd uiteraard met gepaste ceremonie geopend in 1950. Tot op de dag van vandaag is het memorial het grootste monument in Europa voor Amerikaanse soldaten. Het monument is een van de highlights op de route van Liberation Route Europe. Ik bezocht het monument tijdens een blogtrip afgelopen februari.


Mardasson Memorial Bastogne BastenakenP2100154
Mardasson Memorial Bastogne BastenakenP2100179

Stervormig monument

Het monument is vooral opvallend in het landschap door de stervorm, uiteraard een verwijzing naar de vlag maar ook naar het Amerikaanse leger.  Ook vanuit de lucht, kijk maar naar Google Maps, is het Mardasson goed te zien en tegenwoordig worden hier veel Drone-opnamen gemaakt. De ster kun je beklimmen en op het terras heb je een weids uitzicht op de voormalige slagvelden van Bastenaken. Op iedere punt ligt een plaat van de omgeving.

De eerste steen

‘Liberatoribvs Americanis Popvlvs Belgicvs Memor’  – ‘De Belgen herinneren hun Amerikaanse bevrijders.’ Te midden van het Mardasson Memorial vind je de eerste steen – gelegd op 4 juli 1946. Een adembenemende plek om even stil te staan.

Mardasson Memorial Bastogne BastenakenP2100185

Alle staten, divisies en het verhaal van de slag om de Ardennen

Op de muren van het monument is veel te ontdekken. Alle staten – bijna alfabetisch –  staan op rij. Alaska en Hawaï vallen uit de toon, want bij de aanvang van de bouw waren deze staten namelijk nog geen onderdeel van de Verenigde Staten. Aan de buitenzijde van het Mardasson staan alle Amerikaanse divisies die mee hebben gevochten tijdens de bevrijding van Europa. Aan de binnenzijde is het verhaal van ’the Battle of the Bulge’ verteld.

Mardasson Memorial Bastogne BastenakenP2100163 Mardasson Memorial Bastogne BastenakenP2100178

Crypte

Direct naast het monument vind je een crypte. Deze is gemaakt op verzoek van de Amerikaanse weduwen die een plek wilden hebben bij het memorial om te rouwen. Tijdens de bouw van het monument is aan dit verzoek gehoor gegeven. Op de muur zijn  drie bijzondere mozaïeken van Fernand Léger afgebeeld. Ieder mozaïek staat voor een van de drie Amerikaanse godsdiensten: jodendom, katholicisme en protestantisme.  In het mozaïek zie je alleen figuren die rouwende vrouwen verbeelden.

Mardasson Memorial Bastogne BastenakenP2100189 Mardasson Memorial Bastogne BastenakenP2100194

 

Video: Uitzicht vanaf het Mardasson Memorial

Mardasson Memorial Bastogne BastenakenP2100162

Het Mardasson Memorial is gratis te bezoeken en ligt naast Bastogne War Museum.

 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl