Inspiratie: Avontuurlijke mountainbikeroute dwars door Israël

Israël is al vergevorderd met het inenten van de bevolking en de kans is dan ook groot dat je naar dit land buiten Europa weer sneller kunt reizen. Naast een hoop cultuur heeft dit land je een avontuurlijke Bike Trail te bieden. De route voor mountainbikers dwars door het land is nog in ontwikkeling maar het zuien is al klaar. Hillel Sussman, directeur van de Israël Bike Trail vertelt ons er alles over.

Mountainbiken in Israël

“Israël is niet het eerste land waaraan je zult denken om een actieve fietsvakantie te gaan,’’ begint hij. “Hoogteverschillen, warmte en onverharde parcours maken dit land tot een superuitdagende reis. Tel daarbij op dat de bevolking erg gastvrij is.” De hele Israël Bike Trail zal zo’n 1200 kilometer lang zijn, gemarkeerd en lopen van Hermon met het hooggebergte tot de badplaats Eilat van noord naar zuid. “Je kunt er in de toekomst voor kiezen om vanaf Tel Aviv naar Jerusalem te fietsen of juist rondom de Dode Zee”, vervolgt Sussman. “Hoewel Israël een jaarrond bestemming is, kun je de hele track inclusief de woestijnregio dan het beste van oktober tot en met april doorkruisen. Buiten dit seizoen is het in de nachten te koud of overdag te heet.”

Route voor mountainbikevakantie in zuid-Israël

Aan te raden voor dit jaar is de route van Makhtesh Ramon naar Eilat. Deze route in het zuiden van het land is van 300 km en kun je in zo’n 8 dagen fietsen. “Iedere dag fiets je dan van 6 tot 8 uur,” legt Sussman verder uit. “Onderweg heb je de keuze uit verschillende accommodaties. Uiteraard kun jezelf kamperen, daarnaast zijn er op verschillende plekken opgezette tenten (Khan’s) waar je kunt overnachten. Dit is een moderne versie van een Bedoeïenkamp. Vaak is hier ook een maaltijd bij inbegrepen, en je geniet uiteraard van de unieke ervaring. Ook kun je in hostels verblijven.”

Praktische info fietsvakantie Israël

De meeste bikepackers brengen naar Israël hun eigen fiets/mountainbike mee, maar ook in verschillende steden kun je een fiets voor een paar dagen huren. Eventueel kun je bagage laten vervoeren van stop naar stop. Reis je alleen en zoek je een maatje waarmee je de trail samen wilt reizen. Op de website kun je een ‘Angel’ vinden. Dit is een local rider die jou tijdens je reis bijstaat, bijvoorbeeld als je pech hebt, of op zoek bent naar een accommodatie. Het is handig om zo’n Angel te hebben, want kilometers lang kun je niemand tegen komen!

Lijkt jou dat iets zo’n avontuurlijke vakantie?

Disclaimer: Ik woonde een webinar van het Israelisch Bureau voor Toerisme bij en schreef dit artikel als een verslag. Foto’s: Israel Bike Trail.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Eén reactie op “Inspiratie: Avontuurlijke mountainbikeroute dwars door Israël”
  1. Oh wauw, lijkt mij eigenlijk best wel tof om te doen! Wel warm inderdaad, maar zolang je fietst heb je rijwind 🙂
    Leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl