Met de auto naar Kanaaleiland Jersey, veerboot Saint Malo

Je kunt uitstekend met de auto naar Kanaaleiland Jersey. Vanuit Saint Malo in Bretagne neem je de ferry. Op het eiland moet je uiteraard links rijden.

Twee keer per dag vertrekt er vanuit Saint Malo (Bretagne) een veerboot van Condor Ferry’s naar Jersey. Je kunt met de auto overvaren naar het Kanaaleiland. Je auto meenemen is wel zo prettig, want op het eiland kom je zonder auto bijna nergens. De boot vanuit Saint Malo vertrekt twee keer per dag, een ochtend- en avondboot. Je kunt vooraf reserveren via de website van Condor Ferry’s. Via SMS krijg je de laatste vertrekinformatie toegestuurd.

Van Bretagne naar Jersey met de boot

De terminal ligt net buiten het historische centrum van Saint Malo. Saint Malo ligt op ongeveer 8 uur rijden (zonder stops). Je moet dus sowieso een keer voorafgaand overnachten in Frankrijk. Combineer deze reis dus met een vakantie in Bretagne of Normandië. Een uur voor vertrek moet je met auto en al inchecken. Je moet daarna op een parkeerplaats wachten. Voor je de boot op rijdt, moet je je paspoort nog laten zien. Op de boot zelf is het stapelen geblazen en kruip door sluip door. Ik heb gelukkig een kleine auto!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Op de veerboot naar Jersey

Als ik met auto heb geparkeerd, ga ik naar het dek boven. Er zijn twee dekken met een bar/restaurant en kleine winkel. Je kunt ook het achterdek op. Dat doe ik natuurlijk om nog even wat foto’s van Saint Malo te maken. Ik scoor een cappuccino en ga lekker schrijven, dat doe ik eigenlijk altijd in de trein, vliegtuig of op een boot. De tocht duurt 1 uur en een kwartier.

Aankomst haven van Jersey

We naderen de haven van Jersey, eigenlijk duurt de reis maar een kwartier, we hebben natuurlijk tijdverschil. De autopassagiers worden opgeroepen om naar hun auto’s te gaan. Het is even wat kust en steekwerk, maar dan rijd ik de boot weer af. Ik moet gelijk links gaan rijden. De haven van Jersey ligt in Saint Helier, de grootste stad op Jersey.

Links rijden op Jersey

Jersey is een aparte staat van Groot-Brittannië. Behalve dat je Engelse tijd hebt, er met ponden betaalt, rijdt je ook links. Dat is even wennen natuurlijk! Vooral de rotondes zijn lastig om te nemen, maar alles went! Ik moest wel vooral mijn hart vasthouden op de hele smalle wegen, waarbij er overal stenen muurtjes langs staan.

Parkeren op Jersey

Het parkeren op Jersey werkt wel even anders. Je hebt er een gele kaart (net als bij ons de blauwe). Deze geldt voor maximaal 12 uur in een zone. Daarnaast is er betaald parkeren, wanneer dit er is kun je dat herkennen aan een P met een C eromheen. Dan kun je via de appmobiel reserveren. In Saint Helier is er een grote garage. Deze kun je zonder slagboom in en uit rijden, maar let op, bij aankomst moet je je kenteken in de betaalautomaat invoeren en bij vertrek ook weer.

Met de auto op Jersey

Een auto op Jersey is een must om te hebben. Zo kun je makkelijk rondtouren op het eiland en de mooiste baaien en kliffen bezoeken. Naar de belangrijkste attracties zoals de Jersey Zoo gaan wel bussen, maar je mist een stuk vrijheid zonder auto.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Auto huren op Jersey

Je kunt uiteraard ook een (linkse) auto huren op Jersey als je bijvoorbeeld met het vliegtuig reist (met overstap via Londen) of de veerboot neemt uit Granville (daar vandaan kun je namelijk je auto niet meenemen. Op de luchthaven vindt je meerdere aanbieders en ook bij de bootterminal. Huur je auto op Jersey bij Sunny Cars. Kosten voor een huurauto zijn zo’n €220,- per week.
Vervelende verrassing: Eigen risico waarmee je niet durft te rijden

Verschil reis per vliegtuig

Wil je met het vliegtuig naar Jersey? Je kunt alleen via Londen met een overstap vliegen. Je bent zo’n 4,5 uur onder weg. Ticketprijzen liggen rond de 200-250 euro p.p. WIl je dus met meerdere personen en een auto huren, is het rijden zelf veel voordeliger. De bootkosten per auto zijn €108,- inclusief 4 passagiers. Je hebt geen bagagelimiet! Uiteraard rijdt je auto ook niet gratis naar Frankrijk en zijn er meerdere tolwegen. Maak dus je afweging op basis van gemak / prijs.

Rondreis Frankrijk, Kanaaleilanden, Engeland

In plaats van de veerboot heen en weer naar Saint Malo te nemen kun je er natuurlijk ook een hele rondreis van maken. Neem van Jersey de veerboot richting Engeland (Portmouth) en steek bijvoorbeeld via Dover, Hull of Harwich terug naar Calais, Duinkerke, Rotterdam of Hoek van Holland. Bezoek in Dover bijvoorbeeld de White Cliffs.

Vanaf Jersey kun je uiteraard ook nog via de andere Kanaaleilanden reizen. Guernsey is het bekendste eiland, maar Sark, Herm en Alderney bestaan niet.

Ben je benieuwd naar de bezienswaardigheden op Guernsey? Bekijk deze op de blog van Marjolein.Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Categorieën
Bestemmingen Jersey
Deel dit bericht op...
[jpshare]
2 reacties op “Met de auto naar Kanaaleiland Jersey, veerboot Saint Malo”
  1. Marcella schreef:

    Toen wij door Normandië reisden hebben we een tripje Jersey overwogen. Het werd voor ons wat te kort en teveel vliegen. Het lijkt me zeker een leuk eiland om te ontdekken. Misschien doen we het eens vanuit Londen óf we rijden toch. Maar eens kijken wat handig is tzt 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl