Landschaftspark Duisburg-Nord: mooi van lelijkheid

Soms kom je ergens zonder je echt voorbereid te hebben en dan ben je werkelijk perplex. Dat gebeurde in Duisburg. Duisburg, het ligt nog geen uur over de grens bij Arnhem in het Ruhrgebied en toch was ik hier nog nooit geweest. Het Landschaftspark is ook dé plek waar tvprogramma The Big Escape is opgenomen. 

Wat is het Landschaftspark?

Het Landschaftspark is een voormalig hoogoventerrein van de ‘Meidericher Eisenhutte’. Hier in de kern van het Ruhrgebied werd tientallen jaren ijzererts verwerkt tot staal. Tijdens de hoogtijdagen werd 1000 ton per 24 uur verwerkt. Als je het terrein verkend hoor je bijna de ovens nog te keer gaan. In 1985 doofden de ovens en verlieten de 350 arbeiders hun werkplaats. Al sinds 1994 is het Landschaftspark een cultureel, recreatief en evenementenpark geworden en trekt het meer dan een miljoen bezoekers per jaar. In totaal is het 180 hectare groot maar het lijkt hier alsof de tijd stil gestaan.

Landschaftspark Duisburg P9091633

Duiken in de voormalige gasopslag

De eerste plek die we tijdens de rondleiding bezochten was al fantastisch. De voormalige gasopslag heeft een nieuwe functie gekregen. Het dient als een 13 meter diep duikbassin! Veel duikliefhebbers en professionele duikers van brandweer oefenen hier regelmatig. Onderwater is een scheepswrak te verkennen, toen ik boven aan het bassin stond begon het al direct bij mij te kriebelen… dat kan op de try before you die bucketlist!

Landschaftspark Duisburg P9091571

Klimmen: uitdagend parcours op de bunkerwanden

De zon ging langzaam onder en daardoor glinsterde de roestige gebouwen in de zon. Via de ‘Gebläsehalle’ die vooral voor feesten en congressen gebruikt worden, liepen we naar weer een fantastische plek op het terrein. Het voormalige bunkercomplex, dat werd gebruikt als opslag van het ijzererts, is nu een klimterrein! Je kunt gaan voor een makkelijk parcours of juist helemaal vrij klimmen op de betonnen wanden. Er zijn 4.000 haken aangebracht en in totaal 7.000 grepen. Iedere klimmer kan hier dus zijn lol op. Ook dit ging bij mij gelijk kriebelen…

Landschaftspark Duisburg P9091598

Zonsondergang bij de hoogovens

Vervolgens klommen we omhoog en wandelden over een High Line achtige ballustrade langs de hoogovens. Er staan er nog drie overeind. De zon was inmiddels bijna ten onder en dat leverde fantastische plaatjes op, als zeg ik het zelf. Vooral de brug, die ‘krokodil’ genoemd wordt, was mooi. We klommen op hoogoven 5 terwijl de horizon van vurig oranje naar roze verkleurde. De lichtinstallatie ging langzaam aan en de gebouwen werden in de spotlight gezet. Ons verwachtte later nog een verrassing: de onthulling van het grootste zandsculptuur ter wereld. (aparte blog volgt!)

Landschaftspark Duisburg P9091616 Landschaftspark Duisburg P9091623 Landschaftspark Duisburg P9091626

Landschaftspark Duisburg P9091672 Landschaftspark Duisburg P9091685

Landschaftspark Duisburg P9091711

Goed om te weten

 • Het Landschaftspark is helemaal gratis toegankelijk, dat vind ik echt super bijzonder! Daarbij is het park de hele dag open. Je kunt hier ook nog eens gratis parkeren en er is meer dan genoeg ruimte.
 • Bij de hoofdingang vind je een brasserie met biergarten: Hauptschalhaus. Ik at hier een heerlijk maiskippetje met groenten maar daarnaast stonden er ook andere typisch Duitse gerechten op de kaart.
 • Het park heeft meer dan 30 kilometer aan fietspad en je kunt ook fietsenhuren bij de entree.

Landschaftspark Duisburg P9091550

In de buurt: Werelderfgoed Zeche Zollverein Essen

In Essen, ongeveer 25 kilometer van Duisburg, ligt een vergelijkbaar terrein. Zeche Zollverein. Deze voormalige mijn is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.
Lees mijn blog over Zeche Zollverein.

Tip: Ook in België vind je industrieel erfgoed. Onder andere bij Charleroi. Jenny van IkReis bezocht deze plek.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
7 reacties op “Landschaftspark Duisburg-Nord: mooi van lelijkheid”
 1. Leuk, ik had ‘m bij iemand anders ook al voorbij zien komen en volgens mij gaf ik als reactie net zoiets als de kop van jouw blog. Lelijk en mooi gaan hier inderdaad hand in hand. Dat maakt het voor foto’s sowieso interessant.

 2. Ziet er ontzettend gaaf uit, heel rauw! En een biergarten is nooit mis!

 3. Marijke schreef:

  Leuk! Dat lijkt me ideaal om eens met Jeroen naartoe te gaan zodat hij zich helemaal kan uitleven met het fotograferen! Toffe tip en prachtfoto’s!

 4. Jessica schreef:

  Ik zag dit laatst ook al op een andere blog en het ziet er inderdaad heel tof uit. Lijkt me een fijne plek om lekker industriële foto’s te maken 🙂

 5. Wat een leuke plek! Ik ben gek op dit soort ‘verlaten plekken’ waar een nieuw leven in is geblazen!

 6. Jessica schreef:

  Even if I don´t unterstand anything, thank you for this article! The photos are amazing 🙂

  Best Jessica

 7. […] ensanne reist – Landschaftspark Duisburg Nord (niederländisch) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl