Liverpool, de Beatles stad

“When the night is cloudy, there is still a light that shines on me, shine until tomorrow, let it be.” Een van de mooie zinnen van de singersongwriters van het eerste uur; The Beatles. Liverpool, de aan de Mersey gelegen havenstad, die naast haar twee populaire voetbalclubs Liverpool FC en Everton FC vooral bekend is om de muziek. The Beatles komen hier vandaan en dat is aan alles te zien, zelfs een van de vliegvelden is naar John Lennon vernoemd. Benieuwd hoe je The Beatles en deze stad kan beleven?

The Beatles: Magical Mystery Tour

Als muziekliefhebber wilde ik graag ontdekken waar de grootste poplegendes ter wereld hebben geleefd en hebben gespeeld. Door The Beatles is Liverpool groot geworden en wil iedereen de plekken bezoeken die in hun nummers voorkomen. Bij de Magical Mystery Tour stap je in een grote tourbus met gids om dwars door de straten van Liverpool te crossen. De bus stopt bij de oude woningen van John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr en George Harrison. Maar ook op locaties uit de nummers als Penny Lane, Strawberry Field. In de bus klinken de bekende songs door de speakers er wordt over de geschiednis van The Beatles verteld. Wist je bijvoorbeeld dat John Lennon en Paul McCartney tijdens een kerkfeest aan elkaar werden voorgesteld?

Cavern Club: live muziek

Als laatste stop kwam de bus aan in Matthew Street, waar de beroemde Cavern Club gevestigd is. In dit podium is altijd livemuziek aanwezig en worden The Beatles geëerd. “The Beatles geschiedenis voor altijd zal voortleven in de stad.” zei de gastheer van de Cavern Club. “De mensen zullen over 100 jaar nog steeds weten wie The Beatles waren en waarom zij zo belangrijk waren voor Liverpool en de internationale popmuziek. Zij zijn zo enorm belangrijk voor de stad en het toerisme dat erbij gepaard gaat dat we dit voor altijd vast zullen houden.”

liverpool2

Albert Dock en Maritiem Museum

Natuurlijk is Liverpool ook meer dan The Beatles! De zesde stad van het Verenigd Koninkrijk is in 2004 als maritieme handelsstad toegevoegd aan de Unesco Werelderfgoedlijst. In de 18e eeuw groeide de havenstad enorm dankzij de handel naar de Caraïben, Ierland en het vasteland van Europa, maar ook de trans-Atlantische slavenhandel bevorderde de economie. Tegen de 19e eeuw passeerde ruim 40 procent van de wereldhandel de Liverpoolse haven. Nu is de havenfunctie van Liverpool grotendeels vervallen maar nog wel zichtbaar bij de Albert Dock. Deze plek telt meerdere musea waaronder het maritiem museum. Deze heb ik bezocht en was vooral onder de indruk van de expositie over slavernij. Dit was de eerste expositie die dit onderwerp zo erg benadrukte en liet zien hoe het vroeger was.

liverpool3

Voetbalclubs

Als je voetbalfanaat bent, kun je in Liverpool terecht bij twee van de grootste Engelse voetbalclubs. Liverpool FC en Everton FC kun je allebei bezoeken en liggen niet ver van elkaar af. Helaas waren er geen thuiswedstrijden tijdens mijn bezoek aan de stad, maar ik raad je zeker aan om dan de pub in te duiken om tussen de fans de wedstrijd te bekijken.

The Hope Street Shivers

Ben je niet gauw bang en dol op spookverhalen?  Ga dan mee met The Hope Street Shivers, een spooktocht met een stel acteurs. Eén acteur leidde onze groep en vertelde spookverhalen die zich afspelen in de straten van Liverpool. We stopten bij duisterde kerken en donkere steegjes waarbij uit het niets andere acteurs uit de schaduw sprongen om ons te laten schrikken. Het is echt een aanrader, omdat ze er een belevenis van maken. Als laatste stop bij de Liverpool Cathedrahl liepen we een tunnel in die ons langs de begraafplaats leidde. Daar kwam er opeens een griezel achter ons staan, waarbij zij met een stok lichtflitsen creëerde in de tunnel. Ik schrok me rot en durfde niet meer verder.

liverpool4

Liverpool Cathedrahl

Een van de grootste gebouwen van Liverpool, gelegen op de heuvel van St. James’ Mount, is de Liverpool Cathedrahl. Het is de op vijf na grootste kathedraal ter wereld en heeft met 10.268 pijpen het grootste orgel van het Verenigd Koninkrijk. De architectuur is prachtig, waarbij de pater ons rondleidde door de immense hallen van de kathedraal. Zeker een aanrader om te bezoeken, alleen het orgel en de glas-in-lood zijn al de moeite waard!

Kerstshoppen in Liverpool

Vanaf half november kun je al terecht voor je jaarlijkse kerstinkopen, er zijn natuurlijk veel mainstream winkels te vinden, zoals in elke grote stad. Maar vergeet vooral deze straten en pareltjes niet:

 • John Lewis Shopping Centre
 • Bold Street
 • Lord Street
 • Cavern Quarter
 • Cheshire Oaks
 • Metquarter (voor de duurdere smaak)

Ben je naast The Beatles geïnteresseerd in andere popsterren van welleer? Sanne bezocht het ABBA museum in Stockholm!

Dianne de Kievit

Afgestudeerd | blogt voor ensannereist.nl | citytrips | vergeet nooit mijn Nikon D3000 | fotografie | erop uit gaan | backpack | festivals = een vorm van reizen | concertliefhebber | happysocks | wil na mijn studie leisure management graag alleen op reis

Deel dit bericht op...
[jpshare]
7 reacties op “Liverpool, de Beatles stad”
 1. ivonne schreef:

  Liverpool, daar heb ik echt nog nooit over nagedacht eigenlijk. Het lijkt me een prima stad voor de laatste maanden van het jaar, als er ook wat sfeer van de feestdagen hangt!

 2. Sanne schreef:

  Kon je de mensen daar een beetje verstaan? In liverpool schijnen ze een heel sterk accent te hebben. Lijkt me een interessante stad voor een weekendje weg!

 3. Dianne de Kievit schreef:

  Ze hebben inderdaad wel een accent, vooral de mensen in restaurants en winkels. De gidsen spreken gelukkig wel verstaanbaar Engels! Het is zeker een leuke en historische stad waar genoeg te doen is!

 4. Marlies schreef:

  Mijn moeder is helemaal gek van de Beatles en heb haar een aantal jaren geleden een trip naar Liverpool gedaan en heel veel dingen gedaan van de Beatles. Leuk om te zien dat nog iemand het leuk vond 🙂
  (Heb er ook een blog over geschreven)

 5. Ik hoor de laatste tijd steeds meer over Liverpool. Ik was vorig jaar in Manchester maar vond daar eerlijk gezegd, niks aan (oeps). Misschien dat ik Liverpool wel wat vind. Zo te zien is het wel erg leuk daar in ieder geval!

 6. Lijkt me best leuk om heen te gaan. Iets anders dan Londen en stiekem wil ik nu in Engeland shoppen vanwege de lage pond hihi.

 7. Wanda schreef:

  Vroeger draaide mijn ouders op zondag LP’s van de Beatles, een stukje opvoeding zeiden ze dan. Ik kan hun muziek echt waarderen. Het lijkt me leuk om met mijn vader een keer naar Liverpool af te reizen om alle plekjes uit hun nummers te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl