1001 avonturen die je in Marrakech kan beleven

Marrakech is misschien niet de eerste stedentrip die je in gedachten hebt als je er even tussenuit wilt, maar het is nog geen 3,5 uur vliegen vanaf Rotterdam en je bent al in een ander werelddeel. Marrakech is een van de vier Marokkaanse koningssteden, waarbij je je in een exotische cultuur waant! Het is eigenlijk altijd sfeervol in Marrakech, de mensen zijn vriendelijk en in de medina kijk je je ogen uit in de Marokkaanse souks. Ga eens voor die minder westerse ervaring en waan je in de bijzondere cultuur van Marokko.

Verblijf in Marrakech

Wij verbleven in het Equity Point Hostel Marrakech, dit prachtige hostel wat je eigenlijk ook als hotel kan worden bestempeld, ligt midden in de medina (wat oude stad betekent). Het is aardig zoekwerk als je even de stad ingaat en weer terug wil keren, alle straatjes lijken namelijk op elkaar! Na drie keer lopen raak je er wel aan gewend. Dit hostel heeft een zwembad(!) en een prima ontbijt met lekkere broodjes, verse jus d’orange en zoete Marokkaanse muntthee. De medewerkers zijn er vriendelijk en vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over de oude stad.

Djemaa el-Fna (het grote marktplein)

Naast de honderden souks (marktkramen) en jus d’orange kraampjes vindt je veel restaurantjes rondom het plein. ’s Avonds wordt het plein omgetoverd tot een waar foodwalhalla; overal zijn eetkraampjes maar ook genoeg entertainment en straatartiesten om van te genieten. Je kunt hier je buik rond eten van al de heerlijke smaken en kruiden die de Marokkaanse keuken biedt. De geuren van tajines, couscous en mergez komen je tegemoet en het is nog best lastig kiezen tussen al deze heerlijke gerechten. Als je verder de souks in loopt zie je de ambachten die men nog zelf uitvoert. Marrakech is onder andere bekend van de leerlooierijen en in de medina zie je hoe de ambachtslieden zelf kleding kleuren. De historische kern van de stad (1985) (de medina) en het Djemaa el-Fna plein (2001) zijn verklaard tot Unesco werelderfgoed.

DSC_0053_Dianne

Twee verschillende werelden

Naast de medina, waarin wij verbleven is er ook een geheel westers deel van Marrakech. Hier vind je allerlei westerse modeketens, McDonald’s en moderne restaurants. Dit is een wereld van verschil met de oude stad die zo traditioneel en authentiek is. Vooral de jongere generatie is in deze kant van de stad te vinden samen met kantoren.

Jardin de Majorelle: De botanische tuin van Yves Saint Laurent

Ik houd persoonlijk erg van botanische tuinen en ben met stedentrips vaak met mijn camera in een dergelijke omgeving te vinden. Maar dit was toch wel een hele bijzondere, dit is namelijk de botanische tuin van Yves Saint Laurent. In deze tuin kun je naast de prachtige bomen, bloemen, catussen en andere plantsoorten ook het Berbermuseum te vinden. Hier leerde ik over de rijke geschiedenis van Marokko, waarbij vroeger het merendeel van de bevolking Joods was in plaats van Moslim. Ook zijn er mooie relikwieën van de berbers te zien, je kunt alleen door het museum struinen of een gids huren!

DSC_0149_Dianne

Ouzoud Watervallen

Op een paar uur rijden van Marrakech liggen de Ouzoud watervallen. Het ligt in een prachtig natuurgebied en je kunt rondom de watervallen naar beneden lopen. Je kunt in deze omgeving genieten van de heerlijke rust in tegenstelling tot de medina van Marrakech. Nadat je je wandeling rondom de watervallen hebt gedaan kun je genieten van verschillende restaurants in de vallei. Hier heb ik een heerlijk 5-gangen diner gegeten voor maar 8 euro. Aan de voet van de waterval kun je een verkoelende duik nemen en als je geluk hebt loop je een paar wilde apen tegen het lijf. Het is misschien een lange zit in een busje, met iets wat heftig rijdende chauffeurs, maar zeker een aandenken en uitzicht om nooit te vergeten!

DSC_0416_Dianne

Quadrijden in de woestijn

Na een paar oefenrondjes op de quad gingen we met een groep van 30 man op pad met twee gidsen op pad door de Marokkaanse woestijn. Aan de ene kant heel veel zand en ruig terrein maar als je verder kijkt zie je besneeuwde bergtoppen. Ik mocht zelf lang voorop rijden met een gids waarbij ik alleen maar uitzicht had in plaats van dat ik achter iemand reed. Bij deze quadtocht zijn we meerdere keren gestopt op bijzondere plekken. Zo zijn we bovenop een berg gestopt waar twee mannen met een ezel aan het werk waren, hebben we een oud berberdorp gezien en een pauze ingelast bij een bijzonder huisje midden in de woestijn met de traditionele muntthee en een soort pannenkoekje.

Tips voor in Marrakech:

  • Als niet-moslim ben je helaas niet welkom in de mooie Koutoubia moskee.
  • Je wordt als Nederlandse groep vaak herkend door de marktkooplui. Ze noemen vrouwen daar ook wel Maxima en Beatrix en zeggen in het Nederlands: kijken, kijken, niet kopen.
  • Betaal met Marokkaanse dirhams, euro’s zijn meer waard.
  • In de souks is afdingen erg normaal, je kunt meestal zo’n 40% van de verkoopprijs af krijgen.
  • Kijk uit met de dierenshows op de markt, als je hierbij staat moet je meestal betalen.
  • Op de markt zijn heel veel jus d’orange kraampjes (heel lekker!) kijk alleen wel uit met ijs omdat dit gemaakt wordt van drinkwater waar Nederlanders niet tegen kunnen.
  • Als je op zoek bent naar een leren tas of schoenen neem ze dan mee uit Marrakech. Vergeet niet af te dingen!
  • Laat wat ruimte over in je koffer, je weet nooit wat je in de souks kan vinden.
  • In Marrakech spreken mensen veelal Arabisch of Frans.

Dianne de Kievit

Afgestudeerd | blogt voor ensannereist.nl | citytrips | vergeet nooit mijn Nikon D3000 | fotografie | erop uit gaan | backpack | festivals = een vorm van reizen | concertliefhebber | happysocks | wil na mijn studie leisure management graag alleen op reis

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl