Monumenten aan The Mall in Washington

2012, we stonden aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen bij het Witte Huis. Zou Obama blijven? Nu bijna 5 jaar later gaat hij na zijn tweede termijn dan echt aftreden en zal hij opgevolgd worden door Donald Trump. Zal Obama als eerste zwarte president een ereplaats krijgen op The Mall in Washington tussen alle andere grootheden? Tot die tijd is er genoeg anders te zien.

Monumenten in Washington DC

Monumenten the MallDag 1 (8)

Monumenten the MallDag 1 (14)

De grote naald, Washington Monument

Als je met je rug naar het Witte Huis staat kijk je direct tegen een grote naald aan: Washington Monument. Vanaf deze plek heb je links uitzicht op de koepel van het Capitol en kijk je rechts over de monumenten; WW2 Memorial, de reflecting pool en het reusachtige Lincoln Memorial en daarachter Arlington Cemetery. Voor je zie je het Tidal Bassin, waarom alle bomen in het voorjaar roze bloesem kleuren. Thomas Jefferson Memorial zie je daarachter ook al liggen. Washington Monument is een ode aan de eerste Amerikaanse president; George Washington en de grootst gebouwde obelisk ter wereld. We lopen naar WW2 Memorial.

Tip 1: Huur een fiets!

Bij Licoln Memorial kun je voordelig (een paar Dollar) een fiets huren via Capital Bikeshare. Zo kun je de verschillende monumenten langs fietsen. Zeker als je wat minder tijd hebt, hoef je de enorme afstand niet te lopen.

WW2 Memorial: het eren van de Amerikaanse soldaten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Amerikanen de helden maar tergelijkertijd ook de grote verliezers. Het WW2 Memorial dat eigenlijk redelijk nieuw is (pas in 2005 onthuld), is ook enorm. Op de ene zuil staat Pacific de ander Atlantic. Daaromheen is voor iedere staat ook een eigen pilaar geplaatst. Indrukwekkend vond ik vooral de bijna 5000 sterren op de Freedom Wall; iedere ster 100 soldaten vertegenwoordigd.

Monumenten the MallDag 1 (152)

Monumenten the MallDag 1 (150)

Monumenten the MallDag 1 (149)

Monumenten the MallDag 1 (165)

Lincoln Memorial

Je ziet Lincoln al van verre op zijn stoel zitten, het Lincoln Memorial is echt enorm! Alleen al de stoel is 6 meter hoog. Als je onder de zuilen staat, voel je je hier erg nietig. De 36 pilaren staan voor de toen 36 staten van Amerika. Het Lincoln Memorial is ook erg bekend door de toespraak “I have a dream” van Martin Luther King. King heeft een aan het Tidal Bassin ook nog een eigen monument.

Monumenten the MallDag 1 (148)

Thomas Jefferson Memorial

De derde president van de Verenigde Staten kreeg een eigen memorial dat vooral veel weg heeft van het Pantheon in Rome. Franklin D. Roosevelt nam tijdens zijn presidentschap het initiatief voor dit monument omdat Jefferson grondlegger van de onafhankelijkheidsverklaring was. Ook breidde Jefferson het aantal staten enorm uit, onder andere door deze van de Fransen te kopen. Op het Memorial zie je teksten uit de onafhankelijkheidsverklaring. In het bassin voor het memorial zie je waterfietsen en boven je hoofd vliegen vooral veel vliegtuigen, want je zit aan de zijde van het vliegveld.

Monumenten the MallDag 1 (57)

Franklin D. Roosevelt Memorial

Franklin D. Roosevelt was de langst zittende Amerikaanse president. Hij zetelde maar liefst vier termijnen in totaal 16 jaar. Het memorial is een soort doolhof dat bestaat uit vier ruimtes. Iedere ruimte markeert een tijdsperiode uit Roosevelt’s presidentschap. Met maar liefst twee wereldoorlogen was het een roemruchtige periode.

Monumenten the MallDag 1 (102)

Martin Luther King Memorial

“I have a dream.” Beroemde woorden die verderop op Lincoln Memorial door Martin Luther King werden uitgesproken. Dat hij in Memphis werd doodgeschoten was wereldnieuws. Als voorvechter van het verminderen van het verschil tussen zwart en blank heeft hij als niet-president een uniek beeld gekregen. Het enorme standbeeld is een verwijzing naar de speech van King. “Out of a mountain of despair, a stone of hope.” Op de muren staan verschillende citaten van de speech.

 

Tip 2: Bezoek The Mall ook ’s avonds.
De monumenten zijn ’s avonds prachtig verlicht en je ziet de reflecties van de verlichting in de verschillende vijvers. Het is er ’s avonds ook erg druk, dus je hoeft je hier niet onveilig te voelen.

Monumenten the MallDag 2 (300)

Meer oorlogsmonumenten

Op The Mall liggen nog veel meer oorlogsmonumenten. Zo vind je er de Korean War Veterans Memorial en Vietnam Veterans Memorial waarbij de enorme hoeveelheid van gevallen soldaten is enorm!

Arlington Cemetery

Een bezoek aan Arlington Cemetery mag je tot slot jezelf niet onthouden. Dit is zo indrukwekkend en een mooie plek. Het graf van John F. Kennedy vind je hier en ook het graf van de onbekende soldaat. Lees de aparte blogpost hierover.

 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
10 reacties op “Monumenten aan The Mall in Washington”
 1. Carolien schreef:

  Weer wat geleerd! Ik wist helemaal niet dat er zoveel memorials zijn daar. Lijkt me mooi om een keer te bezoeken.

 2. Yvonne schreef:

  Bijzonder om daar te zijn op zo’n moment. Dat vergeet je dan niet meer. Weet nog precies waar wij waren toen Obama de eerste keer gekozen werd (Nepal). 🙂 Wat een leuke foto trouwens, wat ben je veranderd! En toch ook weer niet… 🙂

 3. Jeetje, wat gaaf om al die monumenten zo op een rijtje te zien. Het moet bijzonder geweest zijn om daar op dat moment te zijn. Ik was eens op 4 Juli in Amerika, dat was ook een bijzondere ervaring 🙂

 4. Interessant. Wat doe jij toch altijd veel culturele uitstapjes overal!

 5. Sanne schreef:

  Het lijkt me bijzonder om de memorial van M. Luther King te bezoeken. Daar zou ik graag ook een keer naartoe willen. De Naald vind ik een mooi en interessant bouwwerk!

 6. Jenny - IkReis schreef:

  Bijzondere monumenten! Het lijkt me erg speciaal om daar tussen te fietsen.

 7. Wat een mooie lijst zeg! Ik zou de memorial van M. Luther King en de Naald wel willen bezoeken. Misschien ga ik ooit nog die kant op.

 8. Jessica schreef:

  Ik wist niet dat er zo veel verschillende monumenten waren daar zeg, leuk. 🙂 Het zou wat mij betreft wel logisch zijn als Obama ook een monument krijgt daar. 🙂

 9. Marcella schreef:

  Leuk, wat zijn er veel memorials in Washington! Lijkt me leuk om de stad te verkennen, hij staat op mijn wishlist!

 10. anto schreef:

  Wat een goed idee om een fiets te huren! Ik probeer eigenlijk altijd wel een stuk met de fiets te doen in een stad, je verplaatst je op die manier veel sneller …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl