Ervaar de winter tijdens stedentrip in Oslo

Deze winter was ik een weekend in Oslo, Noorwegen. Volgens velen de duurste stad ter wereld maar wat een wereldstad en wat is er veel te doen! In deze blog vertel ik wat ik gedaan heb maar wat ik nog had willen doen in dit winterwonderland. Het sneeuwde helaas niet, maar het is zeker een aanrader als alternatief op populaire kerstcitytrips als Londen en de Duitse kerstmarkten.

Stedentrip in winter naar Oslo – tips & bezienswaardigheden

Noorse kerstmarkten

Omdat ik in december in Oslo ben geweest, werd ik overspoeld met gezellige Noorse kerstmarkten. Het lijkt deels wel op de kerstmarkten die je in Nederland of Duitsland kent, maar je kunt hier heel veel Noorse producten kopen zoals rendiervlees, hele warme wollen sokken en truien. Via de website van Visit Oslo is heel makkelijk te zien welke evenementen zich voordoen! Zo werd op 10 december ook de Colombiaanse president voor de Nobelprijs van de Vrede gehuldigd in het Grand City Hotel. Onderstaande kerstmarkten heb ik bezocht.

  • Spikersuppa (hier vind je ook een schaatsbaan en een reuzenrad!)
  • Youngstorget
  • De kerstmarkt binnen de muren van het Volksmuseum
  • Blå (vintage markt: elke zondag)
Oslo_1316DSC_0363Oslo_1316

Kerstmarkt op Youngstorget

Oslo_1316DSC_0226Oslo_1316

Spikersuppa: Kerst Winterland

 

 

 

De wijk Grünerløkka

Deze wijk in Oslo is mijn persoonlijke favoriet! Ik heb sowieso een zwak voor street-art, dus ik zoek graag dit soort plekken op met mijn camera. Grünerløkka is een alternatieve wijk waar veel te beleven is, je hebt er veel leuke restaurantjes, cafés, een markthal (Mathallen Oslo) en een deel van het uitgaansleven. Elke zondag vind je daar een vintagemarkt. Door deze wijk te bezoeken zie je veel meer van Oslo dan dat je de mainstream winkelstraat in het centrum bezoekt waar je winkels ziet die in elke stad te vinden zijn. Genoeg winkels in het centrum maar ik zou niet in Oslo gaan shoppen; in andere landen is het toch goedkoper ;).

Oslo_1316DSC_0332Oslo_1316

 

De eilanden van Oslo

Oslo bestaat uit het vaste land, maar is ook verbonden met een aantal fjorden. De eilanden zijn: Hovedøya, Lindøya, Gressholmen-Rambergøya, Nakkholmen, Bleikøya. Deze kun je met de ferry’s bezoeken. Mijn idee was om met de ferry’s te gaan eilandhoppen en de eilanden te verkennen. Helaas was het deze dag erg bewolkt en regenachtig waardoor een aantal ferry’s niet vaarden. Des te meer reden dit bij een volgend bezoek wel te gaan doen, ik werd hierbij geïnspireerd door Stop and Stare.

Bygdøy zit technisch gezien aan het vaste land maar is een eiland opzich te noemen. Veel musea die ik bezocht heb, bevinden zich hier. Het handigst is om deze musea met de bus te bezoeken (met Oslo Pass), de bus stopt namelijk bij elk museum voor de deur!

Oslo_1316DSC_0092Oslo_1316

 

Musea in Oslo

Omdat we diverse tips van onze Airbnb verhuurder hadden gekregen zijn we op zaterdag maar liefst vier musea ingedoken. Het was erg bewolkt en regenachtig die dag, dus dan is dit een goede tijdsbesteding. Met een Oslo Pass betaal je 37 euro voor 24 uur, hiermee kun je bijvoorbeeld naar (bijna) alle musea en kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. Hele goede deal in het dure Noorwegen ;).

  • Vikingsschip museum: Waarom ga je naar Noorwegen, voor de vikingen natuurlijk! In dit musea zijn oude vikingsschepen te zien (groot!) en wordt informatie gegeven over de routes die vikingen maakten. Veel archeologische vondsten worden in glazen kasten gepresenteerd met interessante verhalen over hoe de vikingen deze attributen gebruikten.
  • Maritiem museum: Omdat we eerst de vikingschepen bezocht hadden, besloten we ook de rest van de maritieme geschiedenis van Noorwegen te bekijken. Replica’s van de grootste cruiseschepen en de binnenkant van een schip dat is nagebootst. Daarnaast had het ook een expositie over plastic afval dat in de oceanen rondzwerft, heel heftig om te zien wat voor gevolgen dit voor het milieu heeft.
  • Fram museum: De Fram is een groot schip dat vele poolexpedities op haar naam heeft staan. Dit is mijn persoonlijke favoriet want het is een super interactief museum! Het schip is niet alleen heel groot als je binnenkomt maar je kunt er helemaal omheen lopen en naar binnen! Kijk hierbij wel uit voor je hoofd, de mensen waren vroeger niet zo groot ;). De poolexpedities zijn uitgelegd en je kunt de gevaren routes van de Fram zien. Ik vind deze geschiedenis super interessant. Je kunt hier ook nog een mini spookhuis bezoeken waar het vriest en je kunt schieten en proberen een slee te trekken in de ‘game hoek’. Als je onder de tunnel doorloopt kom je in een ander deel van het museum waar het schip de Gjøa gepresenteerd staat.
  • Volksmuseum: Dit museum bevindt zich ook op Bygdøy en is een beetje te vergelijken met het Archeon in Alphen aan den Rijn. Hier is een oud Noors dorp nagebouwd en kun je in elk huisje of winkeltje naar binnen, je kunt hier ook goed wandelen. In de huizen zijn acteurs aanwezig die je over de geschiedenis vertellen (wel in het Noors). In december is hier ook een supergrote kerstmarkt tussen de huizen gebouwd waar je van alles kunt proeven en kopen. Van rendierenvlees tot vacht en van Noorse sokken tot koekjes, voor ieder wat wils! Leuk om deze geschiedenis zelf te beleven door er doorheen te wandelen. We hebben zelfs het huis van de kerstman van binnen gezien ;).
  • Zoological museum: Omdat wij nog een uur over hadden op onze Oslo Pass zijn we naar de botanische tuinen geweest waar naast het Natuur Historisch Museum ook het Zoological museum lag. Ik houd wel van natuur en dieren, dus kom maar op! Het is eigenlijk een soort Noorse versie van het Naturalis in Leiden, ze hebben ook een t-rex! Je vindt op de begane grond supermooie opgezette dieren die in Oslo en Noorwegen leven, op de eerste verdieping is plaatsgemaakt voor dieren uit de hele wereld, gesorteerd op leefgebied.

Oslo_1316DSC_0244Oslo_1316

Hotel boeken in OsloBooking.com


Wat zijn jouw tips voor Oslo?

Dianne de Kievit

Afgestudeerd | blogt voor ensannereist.nl | citytrips | vergeet nooit mijn Nikon D3000 | fotografie | erop uit gaan | backpack | festivals = een vorm van reizen | concertliefhebber | happysocks | wil na mijn studie leisure management graag alleen op reis

Categorieën
Noorwegen Oslo
Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl