Onbekende bestemming: Malawi, op safari in authentiek Afrika

Iedere maand belicht ik een voor mij nog onbekende bestemming. Ik ben hier niet zelf geweest, maar de bestemming vind ik wel de moeite waard om met je te delen. Deze maand: Malawi. Ik spreek met Harry Betist van het Verkeersbureau over het wildllife, de bezienswaardigheden en plekken om te verblijven in Malawi.

Vraag & antwoord over bestemming Malawi

Sanne: Wat zijn de trekpleisters van Malawi?

Harry: “Uiteraard zijn dat de drie nationale parken met fantastisch wildlife. Majete National Park, Nkhotakota National Park en Liwonde National Park. Majete mag zich sinds 2012 tot het selecte gezelschap van Afrikaanse ‘big five’ parken rekenen. Het 70.000 hectare grote reservaat in de zuidelijke Shire-vallei herbergt talloze wildsoorten, waaronder krokodillen, olifanten, zwarte neushoorns, nijlpaarden, buffels, waterbokken, zebra’s, koedoes en apen. Ook ga je hier op zoek naar leeuwen, luipaarden of een van de honderden vogelsoorten.

In het centraal Malawi vind je het nog redelijk onbekende park Nkhotakota. Het meest ruige park van het land staat bekend om haar heuvelachtige landschap en wordt doorkruist door een aantal rivieren. De afgelopen jaren stond Nkhotakota in het teken van de olifantenverhuizing, het park ontving namelijk 520 olifanten vanuit Liwonde en Majete “

Sanne: En dan is er ook nog een enorm meer, gebergte en het Zomba Plateau?

Harry: “Het Lake Malawi is magisch, het is een van Afrika’s grootste zoetwatermeren met een indrukwekkende onderwaterwereld. En het Zomba Plateau vind je in het zuidoosten van Malawi en het nationale park staat garant voor prachtige vergezichten. Bij helder weer kan je zelfs tot in Mozambique kijken! Tot slot vind je in het zuiden van het land een letterlijk hoogtepunt van je reis, Mount Mulanje. Omgeven door felgroene theeplantages rijd je door Thyolo naar het granieten massief. De berg is begroeid met groene bebossing en schitterende watervallen.”

Sanne: Is er naast op safari gaan nog wat te beleven?

Harry: “Het Zomba Plateau, op een hoogte van 2.000 meter, is indrukwekkend, een oase van schoonheid en rust en de ideale plek om wandelingen te maken. Liever niet te voet? Pak dan de mountainbike of klim op een paard om de omgeving te ontdekken. Bezoek ook zeker de Mandala Falls, waarvan het water in het kunstmatige meer op de Mulunguzi Dam stroomt.

Ook bij Mount Mulanje maak je een hike naar een waterval of een bergwandeling van meerdere dagen. Bij Lake Malawi hoef je je ook niet te vervelen want naast snorkelen pak je makkelijk de kano, supboard of zeilboot.

Aerial view of Pumulani

Sanne: Waar moet je zeker verblijven in Malawi?

Harry: “Lake Malawi, sowieso. Alleen al bij het zien van de prachtige accommodaties Pumulani en Mumbo Island ben je om… witte zandstranden en het helderblauwe water. Stap je lodge uit en het water in. Bij Majete National Park kan je in de zeer luxe Mkulumadzi Lodge overnachten, waar je naast acht prachtige chalets ook kunt genieten van een uitkijkplatform en dineert onder de sterren. Vanuit hier kun je diverse soorten safari’s ondernemen. Bij Liwonde National Park moet je zeker een nacht verblijven in een van de vier luxe tenten van Kuthengo Camp, midden in het park. Word wakker met uitzicht op de Shire rivier met honderden nijlpaarden en krokodillen. Schrik niet wanneer er ’s nachts een olifant langs je tent loopt of water komt drinken uit het zwembad.”

Sanne: Jullie beloven het authentieke Afrika in Malawi, hoe beleef je dat?

Harry: “Dat doe je in de lokale dorpjes waar je de meest vriendelijke bevolking treft. Zo’n

ontmoeting met de lokale bevolking is een hoogtepunt op zich. De Malawianen zijn zeer gastvrije mensen. Kom je aan bij een lokaal dorpje, dan word je onthaald met dans, gezang en een lach. Gedurende het jaar vinden er veel ceremonies, tradities en evenementen plaats, waarbij het de moeite waard is om een festiviteit bij te wonen. Ook is de kans groot dat je uitgenodigd wordt om aan te schuiven bij het diner. Zeker doen!”

Sanne: Malawi is dus nog geen bestemming met massatoerisme?

Harry: “Zeker niet! Ga je op safari in Malawi, dan ga je een authentieke ervaring tegemoet. In tegenstelling tot andere Afrikaanse safaribestemmingen is de massatoerist nergens te bekennen. Zo kan je urenlang rondrijden in bijvoorbeeld Liwonde National Park en geen andere auto tegenkomen. Ga je op bootsafari dan is het zeldzaam om een andere boot tegen te komen. Zo heb je het hele dierenrijk voor jezelf.”

 

Kijk voor meer inspiratie over deze bestemming op Visit Malawi.

Foto’s: Robin Pope Safaris.

 

 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Categorieën
Onbekende bestemming
Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl