Op wijntour in Mendoza

Als je aan Argentinië denkt, dan denk je aan vlees en wijn… en dat is maar goed ook! Met een totale wijnproductie van ongeveer 1,5 miljard liter(!) per jaar is Argentinië nummer vijf van de populairste wijnlanden ter wereld. Tweederde van de wijnproductie bestaat uit rode wijn. Ik ben op wijntour geweest in Mendoza, het gebied wat goed is voor ruim 70% van de wijnproductie uit Argentinië.Met de bus vanuit Buenos Aires naar Mendoza

Met de bus naar Mendoza vanuit Buenos Aires, een rit van ruim 1000km en 13 uur in de bus. Dit is heel goed te doen. De bussen zijn comfortabel en vele Argentijnen reizen zo door het land. De tickets kochten we hiervoor op Retiró, het “Centraal Station” van Buenos Aires. Hoe dichter we bij Mendoza aankwamen, hoe meer bergen je zag. Het landschap in Argentinië is zo divers.

Op de fiets langs de wijngaarden.

In Mendoza kun je met een georganiseerd de wijntour doen, maar wij vonden het leuker om zelf op ontdekkingsreis te gaan. Je pakt in Mendoza de bus (lijndienst) naar Maipu, dit duurt ongeveer 30 minuten. Als je daar uitstapt, zie je meteen een straat met vele fietsverhuurders. Wij hebben onze fietsen gehuurd bij Mr. Hugo Bicycle Rental, hier werken vooral internationale studenten en de meesten spreken Engels. Ook krijg je hier uitleg en een plattegrond mee. Dan kan het avontuur beginnen.

Wijntour Mendoza 3 - ensannereist.nl

Mijn advies is om eerst helemaal naar het einde te fietsen. De route is 20km en het is daarom handig als je deze van achteren begint. We kwamen hier bij een Bodega (Spaanse naam voor wijnhuizen) die door Franse mensen was overgenomen. Zij leidde ons helemaal rond en vertelde het hele proces van druif tot wijn. Daarna konden we verschillende wijnen tegen een kleine vergoeding proeven! Heeeerlijk! Zij maken exclusieve wijnen en produceren daarom maar 1 miljoen liter per jaar. Dat is best weinig als je kijkt naar de 1,5 miljard liter wijn die er in Argentinië jaarlijks wordt geproduceerd.

Op de route liggen ongeveer dertien bodega’s die wij niet allemaal hebben bezocht. Dit komt omdat wij net buiten het seizoen (juni is herfst in Argentinië) in Mendoza waren. Sommige bodega’s zijn dan gesloten, maar degene die open zijn, vinden het super leuk als je langs komt!

Wijntour Mendoza 4 - ensannereist.nl

Olijven

Naast wijn produceert deze regio ook olijfolie. Het kan ook niet anders, want het is hier een uitstekend klimaat voor. Het is dan ook zeker de moeite waard om bij deze kwekers te stoppen en een rondleiding te volgen. Na afloop zullen ze je een selectie van verschillende producten die zij verkopen laten proeven. Vooral de olijfolie proeverij is erg leuk!

Natuur

Tijdens het fietsen tussen de bodega’s kan je genieten van de mooie omgeving, schattige huisjes en het lekkere weer. Om je heen zie je de bergen en de uitgestrekte velden vol met wijnranken en olijfbomen. Wij waren er aan het begin van de herfst (juni) en de bladeren waren al helemaal aan het verkleuren. De temperaturen zijn alsnog erg aangenaam en de omgeving is prachtig door de verkleurde bladeren. Onderweg zijn we nog bij verschillende bodega’s die open waren gestopt om rond te kijken en iets te eten, want na een dag fietsen en wijn drinken gaat de maag vanzelf knorren!

Wijntour Mendoza - ensannereist.nl

De temperaturen zijn alsnog erg aangenaam en de omgeving is prachtig door de verkleurde bladeren. Onderweg zijn we nog bij verschillende bodega’s die open waren gestopt om rond te kijken en iets te eten, want na een dag fietsen en wijn drinken gaat de maag vanzelf knorren!

Talitha Berger

Speelt waterpolo | verzameld uit elke hoofdstad iets kenmerkends | verzameld maskers van haar reizen | Elle en Vogue zijn mijn bijbels | heeft eindeloos veel lippenstift | zwart is mijn favoriete kleur | Kattenvrouwtje | koken is een hobby | Vriendin van Teun

Deel dit bericht op...
[jpshare]
2 reacties op “Op wijntour in Mendoza”
  1. Dit wil ik gaan doen! Ik vertrek 1 februari naar Buenos Aires en moeten 12 februari in Santiago de Chile zijn. Zou je aanraden in 1x naar Mendoza te gaan of is tussen Buenos Aires en Mendoza nog wat leuks te doen? Lijkt me zo leuk om door de wijnstreek te fietsen <3

    • Talitha schreef:

      Hallo Mellisa,

      Wij zijn direct doorgereisd naar Mendoza. Je kan een stukje zuidelijk van Buenos Aires nog wel naar de Gauchos op bezoek gaan, maar dat hebben wij overgeslagen omdat we gewoon niet genoeg tijd er voor hadden. Cordoba is niet heel boeiend en kan je naar mijn idee wel overslaan of in een dag zien! Buenos AIres is echt geweldig, dus geniet daar van je tijd. Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl