Hier kun je de zeldzame geeloog pinguïns en andere dieren in Nieuw-Zeeland zien!

“Wat ga je in Dunedin doen dan?” En mijn antwoord daarop was pinguïns kijken! Het schiereiland dat bij Dunedin ligt, Otago Peninsula, is namelijk de plék waar super veel dieren te vinden zijn die alleen in Nieuw-Zeeland leven. Waaronder de geeloog pinguïn, de ‘Hooker’ zeeleeuw en Royal Albatross. Met een wildlife tour ga je met een gids op pad om deze dieren te bekijken in hun eigen habitat.

Otago Peninsula, Dunedin, Nieuw-Zeeland

Unieke kolonie van Royal Albatrossen

De tour vindt in de middag plaats, met een reden. Dan komen namelijk de pinguïns terug naar het land na een dag ‘vissen’ op zee. Voordat we op ‘jacht’ naar de pinguïns gaan, gaan we als eerst naar de allergrootste vogel ter wereld op de uitkijk. De Royal Albatross. Op het Otago Peninsula is een unieke albatroskolonie gevestigd, de enige op het vaste land. Met tips van de gids, die een gepassioneerde bioloog is, kunnen we uitgerust met een verrekijker op de uitkijk. Ik verlies al bijna mijn geduld, maar na enkele minuten zie ik een soort vliegtuig aan komen. De spanwijdte van de Royal Albatross is zo’n 3 meter! Het is een bizar gezicht en hij land met precieze bij het nest om de jongen te voeden. Ons geduld werd beloond en de gids benadrukt dan ook dat we dat bij de pinguïns ook nodig hebben. De kolonie blijft hier door goede natuurbescherming groeien. Met een bezoek aan het informatiecentrum draag je ook bij hieraan. Je kunt ook met een andere tour mee, waarbij je een kijkje op de nesten krijgt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Nieuw-Zeelandse zeeleeuwen

Voor de jacht naar de geeloog pinguïns moeten we over private land, iets wat je in Nieuw-Zeeland veel hebt. Daarom kun je er zonder tour met gids dus ook niet bij komen. En door alle kennis van de gids over de natuur leer en zie je op zo’n dag veel meer. Zo zagen wij ineens een uil en bijzondere blauwe vogel. Die had ik zelf echt niet gezien! Als we aankomen bij een mooie baai zien we de ‘Hooker’ zeeleeuwen al op het strand liggen. Deze soort komt ook alleen in Nieuw-Zeeland voor en zijn na eeuwen weer terug aan land. De Maori hebben erop gejaagd waardoor deze bijna was uitgestorven. De kleine populatie woont op het Otago Peninsula en bij The Catlins. Onze gids overrompelde ons met feitjes natuurlijk, zo kunnen mannetjes 400 kilo wegen, 3 meter lang worden en 25 jaar oud worden. We kunnen echt verbazend dichtbij komen. En het is ongelooflijk dat ze amper op onze groep reageren.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geeloog pinguïns observeren

Dan nemen we onze plek in de observatiehutten. Het grote wachten is aangebroken. Van de in totaal 18 soorten pinguïns is de geeloog pinguïn de allerzeldzaamste. Er zijn er nog maar zo’n 5000. Ze komen alleen in Nieuw-Zeeland voor, deze soort migreert namelijk niet. De Maori noemen de Hoiho, wat vrij vertaald schreeuwlelijk betekent. De pinguïns gaan ’s ochtends de zee in om voedsel te verkrijgen en komen in de late na middag terug naar hun nest. Die liggen niet op het strand, omdat daar het gevaar is van de zeeleeuwen en andere roofdieren. Het duurt even maar we zien in de zee de kopjes in de zee op duiken. Whoop ze zijn aan land. Met het bekende pinguïn waggeltje schieten ze over het strand. En ze beklimmen gewoon een berg. Magisch!

Deze slideshow vereist JavaScript.

In Oamaru kun je ook de blauwe pinguïn aanschouwen. Boek bijvoorbeeld deze tour.

Wildlife tour Nieuw-Zeeland

Kortom wil je deze zeldzame dieren zien, dan moet je echt mee gaan op een wildlife tour op het Otage Peninsula. Deze vertrekt dagelijks (m.u.v. enkele feestdagen) uit Dunedin. Er zijn meerdere touraanbieders maar ik ging met ELM wildlife tours. De kosten zijn uiteraard net als vele andere activiteiten in niet laag, maar je draagt daarmee bij aan conservatie van deze dieren. En het is dus een unieke kans om zo dicht bij de natuur te komen op private land. De bioloog als gids is ook een echte aanvulling. Een unieke ervaring tijdens mij Nieuw-Zeeland reis.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl