Roadtrippen met de auto: waar moet je op letten?

Roadtrippen, het was voor mij niet de eerste keer. Mijn eerste keer roadtrippen met de auto was voor mij door Scandinavië en is bijna 10 jaar geleden. Dit keer gingen we naar Oost-Europa en daar moet je iets meer voor regelen dan 10 jaar geleden in Scandinavië.

 1. Auto voor een grote trip laten nakijken bij een garage. Je wilt natuurlijk niet met problemen langs de weg staan in een land waar je de taal niet spreekt en waar je niemand kent. Zeker als je een iets oudere auto hebt is het fijn om dit vooraf na te laten kijken. Better safe than sorry!
 2. Check van te voren je wegen. Zelfs in de vakantie zijn er vele werkzaamheden aan de wegen. Het is daarom fijn om alternatieve routes in de gaten te houden. Toen wij naar Berlijn reden waren er vele ongelukken gebeurd op de weg. Wij konden door middel van omleidingen blijven rijden. We deden er wel langer over maar stonden gelukkig niet stil.Roadtrippen
 3. Belangrijkste regels in het verkeer. Check dit van te voren! Maximale snelheid op de snelweg etc. Je wilt niet aangehouden worden en geld moeten aftikken. Je weet maar nooit of het een echte agent is en of je niet teveel betaald.
 4. Autovignet. In veel landen heb je een vignet nodig. Als je er geen een hebt, krijg je een boete. Je kan een vignet net voor de grens of net na de grens kopen, maar nog makkelijker is het om alles in Nederland bij de ANWB te bestellen. Ze kosten een paar euro (afhankelijk welke je kiest). Als je alles vooraf regelt kan je lekker doorrijden bij de grens. Ook is er in de grote steden in Duitsland een milieusticker nodig. Ook deze kan je aanvragen bij de ANWB.
 5. Het is altijd handig om een beetje gepast geld bij de hand te hebben. Bij sommige vignetloketten bij de grens kan je namelijk alleen maar pinnen.
 6. Zorg dat je navigatie up to date is. Niets is zo vervelend als een navigatie die nog oude wegen heeft. Heb je er geen? Bestel er dan eentje voor vertrek!Roadtrippen
 7. Als je net als ik steden bezoekt, is het handig om vooraf te bekijken waar je de auto goedkoop of gratis kan parkeren. Nu is in Oost-Europa alles goedkoper dan in Nederland, maar het is ook fijn als het niet al te ver van je Airbnb of hotel is.
 8. Stippel je reis een beetje uit en heb een plan B. Na Budapest zouden wij naar Slovenië gaan en daar een week kamperen. Helaas was het weer daar zo slecht, dat we besloten om bij het Balaton meer te blijven. Dat is wel weer het fijne van roadtrippen met de auto, je kan gaan en staan waar je wilt.

En dan kan ik verder alleen maar zeggen; veilige reis!

Talitha Berger

Speelt waterpolo | verzameld uit elke hoofdstad iets kenmerkends | verzameld maskers van haar reizen | Elle en Vogue zijn mijn bijbels | heeft eindeloos veel lippenstift | zwart is mijn favoriete kleur | Kattenvrouwtje | koken is een hobby | Vriendin van Teun

Eén reactie op “Roadtrippen met de auto: waar moet je op letten?”
 1. Aniek schreef:

  Fijne checklist! Dat contant geld vergeet ik zo vaak, omdat ik gewend ben alles met mijn pinpas te betalen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl