Try before you die: El Caminito del Rey pad, niet voor mensen met hoogtevrees!

Stel je een afbrokkelend, betonnen wandelpad voor aan een vrijwel verticale rotswand. Op sommige plekken moet je, bijna als koorddanser, over een stalen balk balanceren. Leuningen? Vergeet het maar. Eén misstap en je tuimelt honderd meter naar beneden, waar een kolkende rivier je gulzig opslokt. Lees mee in deze gastblog van Sofie Vermeulen van AlleszonderCreditcard.com.

In de jaren negentig was dit de realiteit op El Caminito del Rey – het Koningspad. Deze wandelroute was aan het begin van de vorige eeuw aangelegd, maar de natuur begon stukje bij beetje terug te eisen wat van haar was. Geen wonder dat de Andalusische autoriteiten besloten om het gevaarlijkste wandelpad ter wereld te sluiten. Gelukkig was die sluiting maar tijdelijk. Na een grondige restauratie is deze spectaculaire wandelroute bij Málaga weer geopend. Hij is veiliger dan ooit en echt zo’n avontuur dat op geen enkele reis-bucketlist mag ontbreken. Reis je mee met dit voorproefje?

Geschiedenis

El Caminito del Rey werd tussen 1901 en 1905 aangelegd om goederen en personeel te vervoeren naar de waterkrachtcentrale tussen de Chorowatervallen en de Gaitanejowatervallen. Koning Alfonso XIII van Spanje liep over dit pad in 1921 om een nieuwe stuwdam te openen, waarna het werd omgedoopt tot het Koningspad.

In de loop der jaren raakte het wandelpad vervallen. Meerdere avonturiers kukelden naar beneden, zelfs nog ná sluiting van het pad. Hoog tijd dus om een nieuw pad te bouwen, en wel op zo’n manier dat het oude pad niet meer te gebruiken is. Dus wat deden ze? Een wandelpad op ongeveer anderhalve meter boven het oude pad bouwen.

In 2006 werd het restauratieplan gepresenteerd en in de daaropvolgende jaren werd het pad gerepareerd. De hulp van helikopters en alpinisten was nodig om het materiaal op de juiste plek te krijgen en te bevestigen. In 2015 werd het Koningspad eindelijk weer geopend.

Locatie en tickets

Het Koningspad ligt op een uur rijden ten noordwesten van Málaga. Het is een 7,7 kilometer lange route vanaf de parkeerplaats in Ardales naar El Chorro. Daarvandaan kun je een shuttlebusje terugnemen naar het beginpunt. Het is verstandig om hier de hele dag voor uit te trekken in verband met wachttijden.

Het is aan te raden om in het hoogseizoen een ticket te reserveren. Op de website van het bezoekerscentrum kan dat met een creditcard. Heb je die niet, dan kan je een prepaid creditcard aanvragen, check de website AllesZonderCreditcard.nl voor de mogelijkheden. Betaal je liever met Paypal, Google Pay of Apple Pay, dan kun je reserveren via andere aanbieders, zoals GetYourGuide, vaak in combinatie met een transfer en gids.

Wat je moet meenemen

Je hoeft je niet langer als een bergbeklimmer uit te dossen om El Caminito del Rey te trotseren. Wandelschoenen, een broodje, genoeg drinkwater, zonnebrandcrème en een hoofddeksel zijn voldoende. Ook moeten wandelaars minimaal 8 jaar oud zijn. Wat je het beste thuis kunt laten? Je hoogtevrees!

Wie aan die voorwaarden voldoet, wacht een schitterende wandeling over de houten planken die het pad vormen, met af en toe een glazen bodem om goed naar beneden te kunnen kijken. Er is een stevige leuning van staaldraad die tot boven het middel van een volwassene komt. Grappig: de Google-camera is er ook geweest en je kunt het pad alvast via Streetview bekijken!

Interessant in de omgeving

In Spanje is eten heilig en de zwaarste maaltijd van de dag wordt rond 14:00-16:00 uur genuttigd. Ideaal om daarmee jouw wandeling af te sluiten, nietwaar? Het gastronomische aanbod is uitstekend en berekend op de hongerige magen van wandelaars zoals jij. In de plaats Álora is Casa Abilio een goede keuze, of probeer restaurant La Garganta.

Je kunt prima enkele dagen in deze omgeving doorbrengen. Behalve El Caminito del Rey, biedt de regio andere bezienswaardigheden en activiteiten. Zo heeft Álora ook een imposant kasteel, geven de ruïnes van Bobastro je een kijkje in het leven in de tiende eeuw en kun je zwemmen in de turquoise wateren van de stuwmeren van El Chorro. Ook hier weer een restaurant-tip: het restaurant El Mirador biedt niet alleen heerlijk eten, maar ook een schitterend uitzicht over Pantanos de El Chorro.

Kortom: deze omgeving biedt genoeg te doen voor een paar heerlijke Spaanse vakantiedagen.

Durf jij het Koningspad aan? Of treffen we jou straks aan het einde van het pad op een terrasje?

Deze gastblog werd geschreven door Sofie Vermeulen, uitstelster extra-ordinaire en blogger bij Alles zonder Creditcard. Verslindster van alles online en travel blog fangirl.

Foto’s: 123RF & Unsplash. 

Gastblogger

Deel dit bericht op...
[jpshare]
Eén reactie op “Try before you die: El Caminito del Rey pad, niet voor mensen met hoogtevrees!”
  1. Daisy schreef:

    Ik heb dit gedaan, het is echt adembenemend! Kan het iedereen aanraden. (Als je goed ter been bent tenminste.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl