Stedentrip Bratislava in 24 uur: sightseeing en tips

Ik wil elke hoofdstad in Europa ooit bezocht hebben en ik ben hard op weg. Als je dan met de auto langs Bratislava (de hoofdstad van Slowakije red.) rijdt, kun je hier net zo goed een nachtje slapen in een mooi Oost-Europees hostel. Zo gezegd, zo gedaan! Bratislava is de perfecte tussenstop op een rondreis Oost-Europa. Tips voor een stedentrip in 24 uur.

Tips en bezienswaardigheden voor een stedentrip Bratislava

Als je vanuit Tsjechië Slowakije inrijdt, dan is er heel lang niks. Niks.. Tweebaans snelwegen, die in uitermate goede staat zijn en omringd zijn door groene bossen, bergen en groene weides. Een prachtige, rustige rit.

Bratislava als tussenstop rondreis Oost-Europa

Bratislava wordt nu nog vaak overgeslagen, maar er is een goede verbinding tussen Wenen en de stad. Met de veerpont ben je vanuit Wenen in 2 uur in Bratislava en het is zeker de moeite waard om hier een dagje rond te lopen. Vanuit Bratislava is het ook ongeveer nog 2 uur rijden naar Budapest, dus een perfecte tussenstop om tijdens je rondreis Oost-Europa even bij te tanken.

Wat moet je zien tijdens een stedentrip Bratislava?

Als je Bratislava nadert, zie je de stad eigenlijk al op de burcht liggen. Het is helemaal geen grote stad en ligt in het zuidwesten van Slowakije. De Donau omringt de stad, die woest stroomt. De stad telt ongeveer 430.000 inwoners (volgens Wikipedia).

Bratislava is een prachtige stad. Het is schoon, mensen zijn vriendelijk en het is redelijk goedkoop. Het heeft een oud, historisch centrum met legio gebouwen in prachtige barokstijl. Ook zijn ze in pasteltinten geverfd. Het stadje doet leuk aan en als je voldoende fantasie hebt, beeld je zo een paard en koets in die door de straatjes rijdt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wist je dat… Bratislava pas sinds 1919 deze naam draagt? Daarvoor had de stad de naam Presburg en behoorde het tot Tsjechië -Slowakije.

Bezienswaardigheden in Bratislava:

24 uur in Bratislava, wat moet je gezien hebben? Natuurlijk moet je de prachtige burcht, Bratislavský hrad bezoeken. Het prachtige kasteel ligt aan de oevers van de Donau. In dit kasteel liggen de kroonjuwelen tentoongesteld. Het is naast een kasteel ook een strategisch punt, want je ziet de historische vestigingswerken rondom het gebouw zitten. Het kasteel is het symbool van de stad Bratislava want het staat op de Euromunten van 10, 20 en 50 cent afgebeeld.

Michalska Brana is de toegangspoort die je boven de gebouwen in Bratislava ziet uitsteken. Het gebouw met de groen koperen dak was vroeger een van de toegangspoorten van de stad . Hier zit het wapenmuseum in en je kan hier genieten van het mooie uitzicht over de stad Bratislava en de Bratislavský Hrad.

De Hlavné námestie  is samen met het aangrenzende plein Františkánské námestie de kern van het oude centrum van Bratislava. Het plein ligt vlak bij de burcht Bratislavský Hrad. Het plein wordt omringd door gebouwen in mooie pastelkleuren. Hier vind je het oude stadhuis en de fontein van Maximiliaan. Aan het Františkánské námestie vind je de Franciscaanse kerk en klooster.

Daarnaast kun je een bezoekje brengen aan het presidentieel paleis en de Nóvy Most brug, die de twee stadsdelen aan elkaar verbindt. In Bratislava is het prima vertoeven, zeker als je een dagje te besteden hebt.

Prima vertoeven in Bratislava

Als je een dagje in Bratislava kan spenderen, sla het zeker niet over. De stad is volop in ontwikkeling en je ziet steeds meer toeristen hier een tussenstop maken. De mensen waarderen dit enorm, vragen waar je vandaan komt en maken een praatje met je. Daarnaast kan je er ook heerlijk eten en drinken. En voor de prijs hoef je het niet te laten!

Bratislava - ensannereist

Hotels in BratislavaBooking.com

Talitha Berger

Speelt waterpolo | verzameld uit elke hoofdstad iets kenmerkends | verzameld maskers van haar reizen | Elle en Vogue zijn mijn bijbels | heeft eindeloos veel lippenstift | zwart is mijn favoriete kleur | Kattenvrouwtje | koken is een hobby | Vriendin van Teun

Deel dit bericht op...
[jpshare]
5 reacties op “Stedentrip Bratislava in 24 uur: sightseeing en tips”
 1. Diana schreef:

  Dit is voor het eerst dat ik kennismaak met deze stad. Tof dat steeds meer mensen deze stad aan doen, ziet er iig prachtig uit. Ik probeer zelf altijd te kiezen voor langere tussenstops zodat ik dan een stad of deel van een land kan ontdekken. Je bent er dan immers toch.

 2. Jessica schreef:

  Ik had eerlijk gezegd geen idee bij Bratislava, maar wat ziet het er schattig uit! Een vriendinnetje van me woont nu daar en deelde laatst een prachtige foto van het kasteel en de herfstkleuren daar 🙂 Misschien maar eens op de bucket list zetten 😉

 3. Gabriëlle schreef:

  Bratislava is een stad die niet veel mensen kennen, ook ik niet. Als ik het zo lees en zie, doet het mij vooral aan Praag denken en ik ben gek op Praag. Bratislava maar eens bezoeken dan 😉

 4. Marcella schreef:

  Ik kom Bratislava weinig tegen op foto’s of op blogs. Het ziet eruit als een erg leuke stad! Ik wil graag eens naar Slowakije, de natuur moet er echt onwijs gaaf zijn!

 5. Eva schreef:

  Wat leuk, een artikeltje over Bratislava. Ben er twee keer geweest, echt nog zo’n hidden gem. Veel mensen kiezen voor Boedapest of Praag (zeker ook mooi/leuk) maar Bratislava is ook zeker heel tof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl