Try before you die: duiken met witte haaien in Zuid-Afrika + video

Er zijn enkele plaatsen waar je ter wereld met witte haaien kunt duiken. Eén daarvan is Zuid-Afrika. Het kan daar op twee plekken Gansbaai en Mosselbaai. Je staat letterlijk oog-in-oog met de witte haai. Duik met witte haaien in Zuid-Afrika

Het duiken is altijd afhankelijk van de weersomstandigheden, daarom ging ik naar Mosselbaai. Een van de eerste steden op de Garden Route en een van de beste ‘sharkspots’ ter wereld. Hier wacht een special boot ‘Shark Warrior’ op ons. Om half 7 ‘s ochtends moesten we al verzamelen, we kunnen nog een ontbijtje meepakken. Bij het ochtendgloren vertrok de kleine boot met 18 personen. Met een half uur varen lagen we precies in de baai, vlakbij een zeehondeneiland.. De haaien worden gelokt met tonijn (stinkt!) en de enorme kooi gaat achter de boot te water.

Deze slideshow vereist JavaScript.


autohuur Zuid-Afrika

De eerste zes mensen kunnen hun wetsuit aantrekken, dat is inclusief bij deze tocht. De wetsuits stinken wel een beetje naar vis. De kooi klim je van boven af in en is ongeveer 4 bij 1 meter, en wel 2 meter hoog. Je kunt je dus laten zakken op de bodem maar je hebt geen snorkel, dus moet af en toe boven komen.Vanaf het bovendek wordt steeds “down down down” geroepen en dan schieten de haaien voorbij. Wel 3,5 meter lang en pijlsnel. Dat is ook wat ons mensen zo aan deze beesten fascineert. Een haai komt recht op de boot af. Hij is mega! Vanaf het voordek schiet ik een paar heel gave foto’s. Ik ben bij de derde groep aan de beurt. Nog geen 30 sec nadat ik in de kooi zit, komen ze al op me af. Als ik mijn arm zou uitsteken, wat niet gaat via de kooi, zou die er tot mijn elleboog af zijn. Wat zijn ze snel, en groot. Het is een ware adrenalinekick!

Video van de duik met de haaien

Ik had zelf mijn Go-Pro niet mee op reis en vandaar dat ik de video via de experience heb gekomen. Je kunt de video onderstaand bekijken.

Opmerking: White Shark Africa opereert naar de strenge eisen die aan het duiken met haaien zijn gesteld. De medewerkers zijn ware professionals die weten wat ze doen. Uiteraard is het de keuze of jij ook op deze manier oog in oog met wildlife wilt staan. Ik maakte voor mij zelf wel deze keuze.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
6 reacties op “Try before you die: duiken met witte haaien in Zuid-Afrika + video”
 1. Laura schreef:

  Wauw wat een tof avontuur! Ik zou het ondanks de kooi best wel eng vinden. Hoe lang duurde zo’n tocht?

 2. Jenny schreef:

  Ik heb ook met haaien gedoken bij Hermanus. Ik vond het bijzonder om te doen, al is duiken zonder kooi gaver.

 3. Kelly schreef:

  Ik zou serieus zeven kleuren….(vul zelf maar in) Ik ben zo bang om in de zee te zwemmen en heb een diepgewortelde angst voor haaien. No way dat ik dit zou doen.

 4. Judith schreef:

  Ik was in Gansbaai en twijfelde of ik het zou doen. Ik heb het niet gedaan. Ik durfde niet…

 5. Marcella schreef:

  Jeetje, wat een gave ervaring. Ook wel een beetje eng 😉

 6. Isabel schreef:

  Duiken met haaien: ik heb dit blog met ademloze belangstelling gelezen omdat dit iets is wat ik nooit zal doen. Evenmin als bungyjumpen. Maar alles wat de aandacht op deze prachtige dieren vestigt, is positief. Ik hoef ze alleen niet van zo dichtbij te zien. Graag bekijk ik meer van je foto’s en video’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl