Verona: een bedevaartsoord voor de liefde

Al eeuwen geleden raakte William Shakespeare geïnspireerd door Verona. De Italiaanse stad werd het decor van de liefde tussen Juliet Capulet en Romeo Montague in de wereldberoemde tragedie Romeo en Juliet. De liefde leek onmogelijk omdat hun families elkaars vijanden waren. Hoe dit verhaal afliep, hoef ik je uiteraard niet te vertellen. Het bekende liefdesbalkon trekt jaarlijks duizenden stelletjes naar de Italiaanse stad voor een romantische stedentrip. Benieuwd wat er nog meer in Verona te beleven is?

Casa Guilietta: Huis van Julia

Samen aangekomen in Verona? Bezoek Casa Guilietta als je eerste stop. Ik wil je graag wil laten geloven dat het balkon al in de 16e eeuw bestond, maar het werd pas drie eeuwen later gebouwd. Toch is het een waar bedevaartsoord voor de liefde geworden.
Koppels uit de hele wereld laten hier hun liefde blijken door hun namen op de muur te schrijven of krassen in de poort die toegang geeft tot de patio. Je kunt ook een ‘letter to Juliet’ posten of – net zoals in Parijs – een een slotje aan het hekwerk. De legende zegt bovendien dat het aanraken van de rechterborst van het bronzenbeeld van Juliet ‘oneindig geluk in de liefde’ geeft. Een goede tip om de drukte op de patio te ontkomen: via de textielwinkel grenzend aan de patio, heb je vanaf de eerste etage uitzicht op het balkon en de vele bezoekers.

“Two households, both alike in dignity, In fair Verona, where we lay our scene, From ancient grudge break to new mutiny, Where civil blood makes civil hands unclean.”

VeronaDSC_0843

VeronaDSC_0854

VeronaDSC_0851

Aan de oevers van de Adige

In Verona zijn de sporen van de Romeinse oudheid overduidelijk aanwezig. De snelstromende rivier Adige doorkruist de stad en via de oude Romeinse Ponte Pietra, worden de oevers met elkaar verbonden. Op de noordelijke oever vind je Giardino Gusto, Castel San Pietro en de kerk S. Giovanni in Valle. Om deze plekken te bezoeken moet je wel een klim naar boven maken, maar dan kun je ook genieten van het betoverende uitzicht over de stad. Blijf je liever beneden? Aan de oever kun je sowieso een romantische wandeling maken en mijmeren op een van de bankjes in de schaduw van de bomen. Wil je je geliefde verrassen? Neem dan plaats op het verstopte terras aan de Ponte Pietra. Tussen klimop zijn hier onopvallende zitjes gecreëerd en kijk je stiekem uit op de vele toeristen op de brug, de stromende rivier en de noordelijke oever.

VeronaDSC_0896

VeronaDSC_0887

VeronaDSC_0869

Arena aan de bruisende Piazza Bra

Trekpleister van de stad is de Arena, uiteraard uit de Romeinse tijd. Op de bovenste ring na, is de Arena nog volledig intact en wordt zij de dag gebruikt voor concerten en opera’s. Het aangrenzende levendige Piazza Bra is bij voorstellingen de ontmoetingsplek en geeft een gezellige drukte in de restaurants en cafés. Overdag kun je de tribunes op eigen gelegenheid beklimmen. Ga op zoek naar de tientallen Romeinse inscripties, een leuke speurtocht! Heb je de kans om een concert bij te wonen op deze overweldigende plek? Doen! Hier begeef je je tussen de locals van Verona en vooral de opera’s geven een geweldig kijkje in de traditionele Italiaanse cultuur.

VeronaDSC_0818

VeronaDSC_0803

VeronaDSC_0796

VeronaDSC_0787

VeronaDSC_0783

Winkelen in het oude centrum

Italianen houden van mode en lekker eten. In het centrum van Verona vind je geweldige winkelstraten waarbij Via Mazzini is dé straat is waarin alle grote brands een prominente gevestigd zijn. Hier kun je zeker slagen voor een nieuwe outfit of een mooi cadeau die je samen met je geliefde uitzoekt. Je vind deze straat direct naast de Arena. Deze straat begint direct naast de Arena. Een verrassend leuke plek is Piazza dell Erbe, omgeven met de mooiste gevels en verbonden met de winkelstraat Via Mazzini. Verkopers brengen in houten stalletjes souvenirs, veelal een ode aan Romeo en Julliet, aan de man. Ook vind je hier verkopers van lokale foods zoals pasta’s, olies en ambachtelijke producten. Aan Piazza dell Erbe starten exclusievere winkelstraten met leuke boetieks en unieke winkeltjes waar je heerlijk kan rondstruinen. Zo liep ik bijvoorbeeld tegen het hippe Folks aan waar je naast kleding, lp’s en gave tassen treft en in een keramiekwinkel kocht ik een handgemaakte wereldbol als souvenir.

VeronaDSC_0862

VeronaDSC_0861

VeronaDSC_0859

VeronaDSC_0899

VeronaDSC_0914

Beste gelati van de stad

Vakantie in Italië betekent voor mij iedere dag een gelatietraktatie. De keuze aan ijssalons is reuze maar natuurlijk ga je voor de beste. Wij vonden nabij de Romeinse brug de bekroonde ‘Ponte Pietra’ Gelateria. Zelf at ik hier de lekkerste pistache en chocoladebol ooit!
VeronaDSC_0898

Verona vanaf het Gardameer

Verona is een bestemming die je prima een dag of twee dagen kunt bezoeken. Een verblijf in de stad is uitstekend te combineren met Venetië of een verblijf aan het Gardameer. Reken in de zomermaanden op zowel hitte als drukte. Neem vanaf Peschiera de directe trein naar Verona en verken onbezorgd de stad. De goedkope treinen gaan ’s ochtends tot c.a. 10.30 uur en ’s middags weer meerdere keren per uur. Kosten €3,30 per enkele reis. Vanaf het station is het 15 minuten lopen naar de Arena.


Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl