Hanoi vs. Ho Chi Minh – Steden in Vietnam

Hanoi en Ho Chi Minh, de twee grootste steden in Vietnam, maar allebei verschillend. Noord en Zuid, twee tegenpolen in de Vietnamoorlog. Een heel westers met grote namen en de ander kleiner en veel Aziatischer. Ik reisde naar Ho Chi Minh en pakte daar na twee dagen het vliegtuig naar Hanoi. Het is noord vs. zuid.Ho Chi Minh, chaos!

Chaos, dat is het eerste wat er in me opkomt als ik aan Ho Chi Minh denk. Georganiseerde chaos, dat dan wel. Het verkeer, geen regels, iedereen doet maar wat. Maar er gebeuren geen ongelukken, niet dat ik gezien heb. Getoeter, dat dan weer wel, heel veel getoeter, maar het schijnt er bij te horen. Scooters, eindeloos. Er rijden er ruim 3,5 miljoen rond en mensen doen alles op de scooter. Van het vervoeren van complete gezinnen (5! man) tot je kind borstvoeding geven (kan het gekker?).

De stad is benauwd en vol met smog, iedereen rijdt met mondkapjes. Ik snap het, want het is echt vies, alle uitlaatgassen. Maar de stad is vrij westers. Grote boulevard, luxe warenhuizen, dure merkzaken en een groot winkelcentrum met o.a. Zara. Ho Chi Minh, voorheen Saigon, was het hart van de belegering van de Amerikaanse soldaten en daarom voelt de stad westes. In Ho Chi Minh wonen en werken nu de rijke Vietnamezen, het is dan ook het hart van de economie in Vietnam!

Bekendste toeristentrekpleister is hier het Ho Chi Minh plein en het oorlogsmuseum. De informatie is enigszins gekleurd, maar je kent de westerse kant van het verhaal, dus zoek de waarheid in het midden. Het museum is vrij heftig, zeker de etage waar je foto’s ziet van kinderen en volwassenen die te lijden hebben onder de gevolgen van Agent Orange en Napalm.

Zeven tips voor bezienswaardigheden Hanoi? Chantal zet ze voor je op een rij.

Hanoi, Aziatische hoofdstad met Franse twist.

Hanoi, ooit de hoofdstad van het Franse Indochina, daarna het hart van het communisme. Dit is overal goed terug te zien. Echt veel bezienswaardigheden heeft deze stad niet. Wel het mausoleum van Ho Chi Minh, de belangrijkste man uit de geschiedenis van Vietnam. Door de hele stad zie je nog goed de invloeden van de Fransen. Overal vind je bakkerijtjes, brede boulevards en huizen die in Franse stijl gebouwd zijn. Ook hier drukte, chaos, smog en scooters, heel veel scooters.

Het leukste gedeelte van de stad is waarschijnlijk Old Quarter, het oude gedeelte van de stad. Streetfood in overvloede en gezellige straatjes lopen in elkaar over. Perfect voor souvenirtjes en tierelantijntjes. De mensen zijn hier iets relaxer dan in Ho Chi Minh. Hanoi is een goede uitvalbasis om het noorden van Vietnam te ontdekken. Vanuit hier vertrekken vele bussen naar Sa Pa, Cat Ba, Ha Long Bay en overige bestemmingen.

Hanoi staat bekend om de vele koffiebarretjes en de koffie is dan ook echt verrukkelijk. Vietnamese coffee with milk is echt mijn favoriet. Dit is zo lekker omdat 1. de koffie echt heel lekker is en 2. ze gebruiken gecondenseerde melk, lekker zoet en dik.

In Hanoi is er wel een soort van avondklok. Na 2 uur is het vrijwel overal stil in Old Quarter. Er zijn wel clubs, maar die liggen aan de andere kant van de stad.

Mijn conclusie steden in Vietnam:

De grote steden, leuk om te zien maar blijf hier niet te lang, dat is mijn mening in ieder geval. De kleinere steden zijn zo veel leuker en mensen veel vriendelijker. In de grote steden probeert iedereen je wel op een of andere manier op te lichten. Maar ga er heen, ervaar de chaos en de drukte. Want dit is toch uniek. Nergens zie je zoveel scooters als in de grote steden. Het is uniek en iets wat je zeker niet mag overslaan!

Ho Chi Minh Hanoi Ensannereist.nl

Talitha Berger

Speelt waterpolo | verzameld uit elke hoofdstad iets kenmerkends | verzameld maskers van haar reizen | Elle en Vogue zijn mijn bijbels | heeft eindeloos veel lippenstift | zwart is mijn favoriete kleur | Kattenvrouwtje | koken is een hobby | Vriendin van Teun

Categorieën
Vietnam
Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl