Drie dagen hiken in SaPa, onvergetelijk!

Ben je in het noorden van Vietnam, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan SaPa en de omliggende dorpjes. Een stadje, enorm aan het groeien door het groeiende toerisme in Vietnam. Hier begon voor mij en mijn vriend een hike tussen de rijstvelden van 3 dagen (in totaal 40 km!). Door de regen was het helaas soms koud, maar oh wat was het mooi!We vertrokken ’s avonds met een nachtbus naar SaPa. De rit duurde ongeveer 6 uur en in de ochtend vroeg aangekomen stond onze gids, Chai van Sapa Chai Adventure Tours al op ons te wachten. We hadden haar via een vriendin aangeraden gekregen, die 4 jaar geleden met haar de hike heeft gedaan. Het regende die dag al en we hadden gelukkig regenjassen gekocht op het busstation. Na onze spullen te hebben gedropt in haar huisje in de stad, vertrokken we en kon het hiken beginnen!

Van SaPa naar de bergdorpjes

Het pad was erg glibberig en het eerste gedeelte van de hike is berg op en af. Ik ben de tel kwijt geraakt hoe vaak ik ben uitgegleden. Tijdens de hike lopen er vele locals mee, die in de bergdorpjes wonen. Zij helpen je, in mijn geval, dat je niet uitglijdt of valt. Ik ben die dag wel 100 keer gevallen, omdat ik te gladde zolen had.

Onderweg naar de Homestays loop je door de verschillende dorpjes, en leer je over hoe de mensen er leefden. Onze gids kwam ook uit een van de dorpjes en vertelden ons alles over het opgroeien in deze regio van Vietnam.

sapa ensannereist

Homestays

We verbleven in twee verschillende homestays, die in tegenstelling tot ik verwachtte, minder primitief waren. We hadden een warme douche, een warm huisje en wifi. Het had heel de dag geregend dus het was wel fijn dat we deze gemakken hadden. Terwijl het gezin waar je bij slaapt die nacht, eten bereidt, is het enige wat je kan doen genieten van het uitzicht buiten. Zelfs de regen die je hoort kletteren op de golfplaten daken en de grote bananenbladeren zorgden voor een moment van Zen. Ik heb de vrouw des huize op den duur geholpen met het vouwen van verse springrolls en helpen koken, dat vond ik erg leuk, maar zij ook!

Na een hele dag lopen en klimmen, vallen en opstaan was ik echt gesloopt. Ik lag om 20:00 uur in bed en heb ruim 12 uur geslapen. Je wandelt voor door allerlei paden en dorpjes. Onderweg stopte je nog bij een plek waar de vrouwen van de stammen uit dat dorpje traditionele kledij maakten.

Wist je dat vele kleding gemaakt wordt van de marijuana plant? Onderweg zie je dan ook vele plantages. Ze strippen van de stengels het “velletje” en uiteindelijk maken ze er een draad van.

Deze diashow vereist JavaScript.

De volgende ochtend gingen we na het ontbijt verder hiken naar de volgende homestay. Deze route was minder modderig, maar het regende wel de hele dag. We gingen steeds meer bergopwaarts en hadden niet overal mooi uitzicht, vanwege de wolken. Toen we op het hoogste punt aan kwamen hadden we, ondanks de bewolking, toch prachtig uitzicht. De vallei met de vele rijstvelden en de dorpjes die verspreidt ziet liggen.

Verblijf bij lokale familie

Na weer een hele dag gelopen te hebben, het regende bij ons helaas veel, kwamen we aan bij de laatste Homestay. Ook hier werd weer een heerlijke maaltijd voor ons klaargemaakt. Er was gelukkig een haardvuur waar we met zijn alle omheen konden zitten en we maakten er al snel met zijn alle iets gezelligs van.

De mannen zaten op een gegeven moment aan de tafel bij de homestayfamilie en de vrouwen met zijn alle bij het vuur. Het is hier een beetje communiceren met handen en voeten werk en met behulp van de gids, want de mensen spreken amper Engels.

sapa esannereist

Happy water bij een van de Homestay families!

Slapen deed ik ook hier weer heerlijk. Het is bijna doodstil ’s avonds en pikkedonker. Je ligt echt in een oase van rust. De volgende dag gingen we na een heerlijk pannenkoekenontbijt de laatste kilometers hiken. We gingen een stukje off road en we hadden gelukkig droog weer. Chai leidde ons naar de randen van de rijstvelden en zeg nou zelf; het uitzicht is toch adembenemend?

Sa pa

Tips voor hiken bij SaPa

 • Check goed het weer. Regent het? Zorg dat je goede kleding hebt en regenlaarzen koopt (zijn daar ongeveer €2,00).
 • Zorg dat je een kleine tas meeneemt met kleding voor de nacht en ochtend als je kiest voor een meerdaagse hike. Wij konden onze grote backpacks bij de gids in haar huisje laten.

Talitha Berger

Speelt waterpolo | verzameld uit elke hoofdstad iets kenmerkends | verzameld maskers van haar reizen | Elle en Vogue zijn mijn bijbels | heeft eindeloos veel lippenstift | zwart is mijn favoriete kleur | Kattenvrouwtje | koken is een hobby | Vriendin van Teun

Categorieën
Mooie plek Vietnam
5 reacties op “Drie dagen hiken in SaPa, onvergetelijk!”
 1. Schítterend! Daar wil ik echt heel graag een keer naartoe. Die knalgroene natuur, daar hou ik van. En de warmte, en het eten… Zelfs regen is daar minder erg, ook al kan het er in Azië megaheftig aan toe gaan.

 2. Martin schreef:

  Gaaf! Ben ook in Sapa geweest, maar niet zo’n uitgebreide hike gedaan als jij….dan zie je wel heel veel van de omgeving zeg! Leuk ook dat je bij mensen thuis sliep. Ik kan me voorstellen dat het wel zwaar is…ooit een 3-daagse jungletrekking gedaan in Bukit Lawang op Sumatra….en toen heb ik in mijn reisdagboek geschreven dat het het zwaarste was wat ik ooit had gedaan…

 3. Jenny - IkReis schreef:

  Sapa is echt mijn favoriete regio in Vietnam!

  Helaas was ik net ziek geweest toen ik Sapa bezocht, ik kon nog geen lange trekking maken. Maar zelfs een korte trekking is de moeite.

 4. Daar wil ik ooit nog is naar toe. Vietnam in het algemeen staat heel hoog om mijn Bucket list. Jammer van de regen maar door de mist krijg je soms wel erg prachtige foto’s.

 5. Het is daar zo ontzettend mooi! Wij hadden helaas ook veel regen en hadden ook slecht zicht door de mist. Wat luxe dat jullie warm water en wifi hadden. Dat hadden wij helaas niet. Een warme douche was zeer welkom geweest 🙂 .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl