Wat te doen in Rome? Tips en bezienswaardigheden

Rome, met alle historie was een van de eerste steden die ik bezocht, zelfs de eerste waarvoor ik in het vliegtuig stapte. Het speelt de hoofdrol in een van mijn favoriete boeken: het Bernini Mysterie (Angels en Demons) van Dan Brown. Het is nogal een toeristisch populaire stad en dat is niet gek met de vele bezienswaardigheden die je er kunt bezoeken. Maar toch zou ik iedereen aanraden om er eens heen te gaan. Wat kun je doen tijdens je stedentrip Rome?

Tips en bezienswaardigheden voor je stedentrip Rome


1. Het Colosseum bezoeken

Het eerste waar we heen gaan zodra we aangekomen zijn in de stad is het Colosseum. Het Romeinse Amfitheater is immens en al zo’n 2000 jaar oud! Met de handige Roma pass lopen we de rijen gelijk voorbij en we klimmen over de trappen en tribunes. ‘s Avonds keren we terug om het Colosseum bij avondlicht te bewonderen. 

Wat te doen in Rome - city guides - ensanne reistDSC_0743

Wat te doen in Rome - city guides - ensanne reistDSC_0713

Wat te doen in Rome - city guides - ensanne reistDSC_1157

2. Forum Romanum bezoeken

Naast het Colosseum ligt Forum Romanum, het voormalige centrum van de Romeinse nederzetting. We dwalen over het grootse terrein. Vanaf het hoge gedeelte heb je een mooi uitzicht. We zien de tempel van Romulus, de tempel van Ceasar en basilica Nova. Wacht ook zeker tot de zon ondergaat, want dan is het nog mooier en ‘s avonds is uiteraard alles aangelicht. Vanaf Il Vittoriano is he uitzicht trouwens ook geweldig!

Wat te doen in Rome - city guides - ensanne reistDSC_0706

3. De Spaanse trappen beklimmen

Als er een architectonische grootheid is in Rome, is dat natuurlijk Bernini. Als je het bekende boek van Dan Brown hebt gelezen weet je al genoeg. Aan het Piazza di Spagna liggen de bekende Spaanse trappen. Het sfeertje is een beetje te vergelijken met de Sacre-Coeur in Parijs. Ik was hier niet gecharmeerd van de drukte en straat verkopers. Dus nadat we de trappen hadden beklommen gingen we weer gauw onze eigen koers. 

Wat te doen in Rome - city guides - ensanne reistDSC_1015

4. Muntje werpen in de Trevi fontijn

Nog zo’n bekende plek is de Trevi fontijn. Hier moet je wel rekenen op drukte met vele duizenden andere toeristen. Iedereen zal proberen een muntje te werpen in de Trevi fontijn. Wij waren er ‘s avonds en waren zelfs getuige van een huwelijksaanzoek. Zo’n romantische plek …  🙂 

5. Op bezoek bij de Paus: het Vaticaan

Sowieso om er nog een bij het lijstje ‘landen bezocht’ aan te tikken: mag een bezoekje aan het Vaticaan stad. Je kunt hier rustig een dag vooruittrekken. Zorg dan ook dat je al vroeg bij de Sint Pieter staat zodat je de drukte van de busladingen voor bent. Bewonder de Madonna van Michelangelo en de tombe van Bernini. En dan de koepel, mega! Nadat we zeker een uur door de kerk hebben gelopen gaan we de hoogte in. Zo kijken we op het Sint Pieterplein en zien we de galerijen van beelden. 

Wat te doen in Rome - city guides - ensanne reistDSC_0874

Wat te doen in Rome - city guides - ensanne reistDSC_0788

6. De Engelenburght beklimmen

Nog zo’n hoofdlocatie in het boek Bernini Mysterie (Angels and Demons) is de Engelenburcht oftewel Castel ‘d Sant Angelo. Voor een uitzicht op het Vaticaan én de stad klim je naar boven. De burcht draagt een eeuwenoude legende. Paus Gregorius zou hier een ontmoeting hebben gehad met de engel Michael. Hierna zou de pestepidemie die in de stad heerste. De burcht is een kapel aan deze legende. 

Wat te doen in Rome - city guides - ensanne reistDSC_1060

7. Een avondtour maken

Ik vertelde je net al dat het Colosseum en Forum Romanum prachtig zijn verlicht s avonds, maar ook in de rest van de stad is er nog veel te zien. Het Vaticaan, de fontijnen en de Engelenburcht. Samen met verschillende gidsen kun je een avondtour maken, zeker als je er niet zo van houdt om in onbekende steden ‘s avonds rond te zwerven is dit aan te raden. 

8. Picknicken in het park bij Villa Borghese 

Een rustig plekje in de relatief drukke stad is het park bij Villa Borghese. In park is veel te zien; fonteinen, beelden en ook meerdere musea. Voor het grootste museum Galeria Borghese moet je wel tickets vooraf reserveren. Anders kun je net als wij, niet naar binnen door de drukte. 

Wat te doen in Rome - city guides - ensanne reistDSC_1002

9. Het Pantheon bezoeken

Het bekende Pantheon met de open oculus. Wist je dat de letterlijke betekenis “gewijd aan de goden” is? Het gebouw dateert uit de jaren voor Christus en is tientallen keren nagebouwd, zoals in Parijs.

Wat te doen in Rome - city guides - ensanne reistDSC_1075 Wat te doen in Rome - city guides - ensanne reistDSC_1066

10. Je verwonderen in de Sixtijnse kapel

Michelangelo’s meesterstuk is absoluut de Sixtijnse kapel. Via het Vaticaans Museum kom je hier uit en dat is zo mooi! Je ziet de schepping verbeeld, de apostolen en het laatste oordeel. De kapel is ook de plek waar alle kardinalen overleggen wie de nieuwe paus gaat worden. Daarna volgt de witte rook. In de Sixtijnse Kapel is het trouwens ten strengste verboden om foto’s te maken. 

11. Eten, eten en nog eens eten

Zeg je Italië, dan zeg je lekker eten! Overal in de stad vind je heerlijke bistro’s en pizzaria’s. Lekker wijntje er bij hmmm. Vergeet de gelato niet! 

 

 

 

Bonustip: wat te doen in Rome?

Marcella heeft nog een bonustip voor je, fietsen in Rome!

Rome met kinderen ontdekken tijdens een stedentrip

Zoek je naar tips voor Rome met kinderen? Gezin op Reis geeft je tips voor een stedentrip Rome met kinderen. 

 

Wat zou jij zeker doen in Rome?

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
11 reacties op “Wat te doen in Rome? Tips en bezienswaardigheden”
 1. Rome is echt een geweldige stad! Bij ons stond helaas de trevi fontein in de steigers en ook boven bij de Spaanse trappen zagen wij niet meer dan steigers. Goede reden om nog eens terug te gaan. Rome is echt geweldig

 2. Rome staat nog steeds hoog op mijn verlanglijstje. Nog steeds niet geweest – schaam. Maar die Roma Pass een handige tip die ik zeker ga onthouden. Ik vind het trouwens sowieso leuk om je eigen pad te kiezen. Soms (niet altijd mogelijk als je de highlights wilt zien) de onbekende padden op te zoeken.

 3. Yvonne schreef:

  Wat een mooie foto van het verlichte Colosseum, die vind ik echt super!!! Zelf ben ik 2 keer in Rome geweest, gek genoeg helemaal niet zoveel foto’s gemaakt, terwijl ik het een hele mooie stad vind. Ik was denk ik te druk bezig met genieten. 🙂

 4. Ilona schreef:

  Ik ben ook eerlijk gezegd nog nooit in Rome geweest. Schaam, schaam. Niels wel. Het staat nog op mijn verlanglijstje om er samen met een vriendin naartoe te gaan. Leuk hoe je door de hoogtepunten gaat via het boek. O ja, en Vaticaanstad wil ik dan natuurlijk ook bezoeken.

 5. Rome! <3 Ik heb de stad ooit eens bezocht tijdens een rondreis door Italië maar dat is inmiddels zo lang geleden dat ik hoognodig een nieuwe trip moet plannen. De bekende plekken zijn vaak wel toeristisch maar toch ook wel een must. Vond het Pantheon vooral tof. En de Trevifontein, was dat nog een beetje romantisch met zoveel mensen ja? 🙂

 6. Wat een imposante stad he? Ik blijf hem geweldig vinden!! Engelenburcht kende ik nog niet, wat een gaaf burcht en een geweldige historie erachter! Zeker een reden om nog eens terug te gaan

 7. Rome… al zo vaak geweest en nog steeds zo mooi. Ik ga steeds op zoek naar de onbekende kanten van de stad. Zo ben ik eens een week op zoek gegaan naar Egypte in Rome. Als je even oplet zie je tal van obelisken in de stad staan, een ware piramide (waar ik in ben gekropen) en Egyptische afbeeldingen in de Borgia-vertrekken in het Vaticaan. Fascinerend!

 8. IK heb alles al gedaan (en dat 2x). Rome is echt mijn favoriete stad en daarom ben ik er ook al twee keer geweest. Een derde keer zou zeker geen straf zijn 🙂 .

 9. ivonne schreef:

  Ik was al 2 keer in Rome en ben het helemaal met je eens. Wat een mooie stad is het toch. Je hoeft er je echt nooit te vervelen! Ik vond de Via Appia Antica echt een aanrader, weer een keer heel wat anders. Je waant je ineens niet meer in een grote wereldstad.

 10. Carolien schreef:

  Ik heb alles gedaan in Rome wat je hier zegt maar het is alweer wel zo’n 15 jr geleden. Waarschijnlijk ga ik dit jaar weer naar Rome. Kan ik opnieuw genieten! Ik hou van geschiedenis en lekker eten ?

 11. iLoveStedentrips schreef:

  Leuk blog en zeker al mijn favoriete erop!

  Pantheon is echt top! Kijk in het straatje erachter ook eens naar het Olifantje van Bernini. Leuk monument, een obelisk met een olifant. Kost niks en je loopt er eenvoudig langs. Google ook even naar het verhaal erachter, dit is best vermakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl