Wijnproeven in de Alentejo

Wijn is winnen en wijn proeven is goud! In Alentejo, de regio in Portugal die ruim 15.000 hectare aan wijngaarden rijk is. In de hete zomers, waar het kwik op kan lopen tot over de 40°C, hebben de druiven zich weten aan te passen. Hun schil is dik en de smaak is uniek. Hoe meer de druif geleden heeft onder de hitte, hoe beter de wijn smaakt!

Wijn uit de Alentejo

In de Alentejo wordt al sinds jaar en dag wijn gemaakt. De Romeinen namen hun kennis mee naar deze regio, die toen onder hun heerschap viel. Nadat de Romeinen vertrokken uit Portugal namen de Christenen het over. De Moren namen van de Christenen weer het stokje over en nadat Portugal weer een koninkrijk werd, werd de wijnproductie opgeschaald.

Al in augustus worden de eerste druiven geplukt. Dit gebeurt maanden eerder dan in de rest van Europa, omdat hier de zon veel feller is. Grotendeels van de rode wijnen zijn blends. Dat wil zeggen dat er verschillende druivensoorten bij elkaar zijn gevoegd om een wijn te maken. Tweederde van de wijnen uit de Alentejo is rood. De rest is wit en rosé.

Alentejo ensannereist

Het proeven van Alentejo wijnen

Doordat er vele verlaten wijngaarden nieuw leven in zijn geblazen, zie je ook dat de wijnmakers experimenteren met het maken van wijnen. Ze ontwikkelen nieuwe blends, nieuwe manieren om wijnen te rijpen en je ziet dat dit vruchten afwerpt, want dit jaar hebben al verschillende wijnen uit de Alentejo prijzen gewonnen.

Onze eerste wijnproeverij was in Monsaraz. Hier zit een winkel die de waterwijn uit het Alquevameer verkoopt. Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe, wat en waar? De wijnen worden gemaakt, gaan daarna 10 maanden in een houteneiken vat en daarna gaan ze in fles. Deze flessen laten ze in enorme kratten zinken naar 20 meter diepte in het meer en daar blijven ze dan acht maanden. Door de constante druk, temperatuur en licht krijg je een speciale wijn.

Onze tweede wijnproeverij was bij Hordade do Sobroso. Deze wijnboerderij is een voorbeeld van een vervallen wijngaard. De boerderij is in 2000 gekocht en compleet gerenoveerd. Het is weer een traditioneel Alentejo huis. In 2008 werd het hotel geopend.  Het beschikt nu over 60 hectare wijngaard. Daarnaast hebben ze een wild park waar gejaagd kan worden. Jagen mag alleen in afgesproken seizoenen. Het eten wat hier geserveerd wordt komt rechtstreeks uit de omgeving. Zo stimuleren ze de omgeving en laten ze het toerisme zien wat er met de producten gemaakt kan worden.

In de Alentejo zie je veel ooievaars, dit omdat Portugal op route van en naar Afrika ligt. Op deze wijngaard zag je dan ook een nest met jonge ooievaars midden op het terrein!

Deze diashow vereist JavaScript.

Meer dan een wijnhuis

De laatste wijnproeverij was bij Monte da Ravasqueira. Deze wijngaard bestaat al vele eeuwen en is vorige eeuw nieuw leven ingeblazen. Hier zit geen hotel maar is het wel mogelijk om de locatie af te huren voor evenementen. Monte da Ravasqueira is gelinkt aan de José de Mello familie voor vele generaties. De wijngaard ligt op een uur rijden van Lissabon af en het landgoed ligt middenin het typische landschap van de Alentejo. Naast wijn heeft dit landgoed ook een kurkeikplantage, olijven- en amandelproductie. Ook beschikken zij over een kleine kudde van het Iberico varken, ook wel het zwarte varken genoemd.

Leuk feitje: Dit landgoed beschikt over een prachtige verzameling van koetsen die door de eeuwen heen gebruikt zijn door bewoners van het landgoed. Ze zijn nog in prachtige staat en zeker de moeite waard om te bekijken!

Deze diashow vereist JavaScript.

Verschillende wijnroutes

De Alentejo heeft vele verschillende wijnroutes. Door de wijnorganisatie in de Alentejo is er een speciale route uitgestippeld: Rota dos Vinhos do Alentejo. De route staat aangegeven langs de wegen en zo kan je dus een prachtige wijnroute afleggen. En geloof me, dat is echt een aanrader!

Disclaimer: Dit artikel is geschreven op uitnodiging van Visit Alentejo. In dit artikel beschrijf ik mijn bevindingen over de regio.

Talitha Berger

Speelt waterpolo | verzameld uit elke hoofdstad iets kenmerkends | verzameld maskers van haar reizen | Elle en Vogue zijn mijn bijbels | heeft eindeloos veel lippenstift | zwart is mijn favoriete kleur | Kattenvrouwtje | koken is een hobby | Vriendin van Teun

9 reacties op “Wijnproeven in de Alentejo”
 1. Diana schreef:

  Laatst had ik een wijnproeverij vanuit mijn werk. Was blij verrast want ik vond het echt leuk om te doen. Lijkt mij dus ook echt leuk om dit tijdens een van mijn reizen te doen.

 2. Carolien schreef:

  Dat klinkt echt heel erg goed. Wat bijzonder dat die kratten zo’n lange tijd onder water liggen. Een roadtrip door Portugal staat nog wel op ons lijstje dan zal ik zeker ook wijn gaan proeven!

 3. Niels schreef:

  Klinkt als een mooie ervaring. Het is altijd gaaf om door zo’n gebied te rijden en dan het glooiende wijn-landschap te aanschouwen. Trouwens ook apart dat ze daar een soort koetsen museum hebben, dat verwacht je niet als je aan die streek denkt maar ze zien er leuk uit!

 4. Jessica schreef:

  Ik heb nog nooit echt een wijnproeverij gedaan, wat slecht eigenlijk. Leuk om op deze manier een beetje door een land/regio meegenomen te worden 🙂

 5. Elisa schreef:

  Ik mag geen meer alcohol drinken (klinkt alsof ik wekelijks bij de AA zit haha), dus een wijnproeverij zit er oor mij niet in. Toch lijkt mij dit ook een mooie regio om te bezoeken zonder proeverijen, gewoon een beetje roadtrippen 🙂

 6. Marcella schreef:

  Leuk, een wijnroute. Dat wil ik ook graag eens beleven!

 7. Jenny schreef:

  Ik houd helemaal niet van wijnen, maar de regio ziet er geweldig uit! Portugal is sowieso erg mooi.

 8. Aniek schreef:

  Die wijnroute lijkt mij heerlijk om te volgen. Zeker als ik zo nu en dan iets mag proeven 😉

 9. Eva schreef:

  Wijn maakt een trip extra fijn 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl