Zaspa Mural City in Gdansk: de grootste streetart gallerij in een woonwijk

Als je in Gdansk bent, moet je naar Zaspa zei Esther van GoLive GoTravel tegen me. Zelf was zij hier afgelopen zomer al en verrast door de enorme hoeveelheid street art. Rond half 3 ’s middags (in december) arriveerden we bij schemering in een wijk vol flatgebouwen met daarop meters hoge streetarts. De een nog kleurrijker dan de ander. In totaal zijn er 58 kunstwerken te bewonderen. Helaas viel het donker in Gdansk al heel vroeg, maar we hebben nog genoeg gezien!

Waar je normaal gesproken voor streetart een redelijke speurtocht moet afleggen is het in Zaspa niet te missen. Beide kopsekanten van de enorme flatgebouwen zijn namelijk prachtig en kleurrijk beschilderd.

Murals met een boodschap

Ter ere van het 1000 jarig bestaan van de stad Gdansk werd in 1997 een festival georganiseerd in de wijk Zaspa. Toen nog een grauwe kleurloze wijk met vele flatgebouwen. Onderleiding van initiatiefnemer en kunstenaar Rafal Roskowinski werden toen 10 werken gemaakt waaronder het bekende werk van Paus Johannes Paulus II. De geboren Poolse Paus bezocht de wijk in 1987, toen het nog onder communistisch regime leefde.

Jaarlijks Art Festival

Pas in 2009 kwamen er meer werken omdat sindsdien het jaarlijkse Monumental Art Festival georganiseerd wordt. Kunstenaars van over de hele wereld reisden naar Gdansk om daar de mooiste werken te maken. In de afgelopen acht edities zijn er 48 kunstwerken bij gekomen. In 2016 vond de laatste editie plaats en daarmee is de collectie nu definitief klaar om door de vele bezoekers bekeken te worden. Sowieso omdat het zo indrukwekkend is, maar de meeste werken hebben een politieke of sociale betekenis. Of er is iets heel raars mee aan de hand waardoor je er naar blijft kijken.

Wist je dat …

 • Zaspa is internationaal recordhouder voor murals in een alledaagse woonwijk
 • Er is een speciaal collectief opgericht Gdansk School of Mural dat jonge kunstenaars begeleidt maar ook het behoud van de werken regelt.
 • In de zomer worden er speciale streetart tours georganiseerd. Super leuk want met een gids kom je natuurlijk nog meer te weten! Hier meer info 

Bekijk de mooiste streetarts in deze galerij!

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Tips als je Mural City in Gdansk wilt bezoeken

 • Download de plattegrond zodat je bewapend de wijk kan ronddwalen, wij deden dat niet 😉
 • Vanaf Gdansk centraal station koop je een kaartje voor de SKM trein. Het kaartje kost nog geen euro en iedere paar minuten gaat er een trein.
 • Omdat de woonwijk best omvangrijk is kan ik je ook aanraden met een fiets eropuit te gaan. Neem gelijk je picknick mee en je hebt een hele dag activiteit!

Hier vindt je ook het artikel van Esther over haar bezoek aan deze wijk! 

 

Disclaimer: Ik bezocht Gdańsk op uitnodiging van Polen Toerisme en Visit Gdańsk.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
8 reacties op “Zaspa Mural City in Gdansk: de grootste streetart gallerij in een woonwijk”
 1. Esther schreef:

  Hoi Sanne! Bedankt voor de mention. Het zal best een frisse wandeling zijn geweest in December. Goed om te lezen dat je ook mooi vond. Wat mij betreft is Zaspa een dikke aanrader tijdens een stedentrip Gdansk!

 2. Lizette schreef:

  Wat gaaf zeg! Ik zou nooit kunnen raden dat de grootste art-wijk in Polen zou liggen. Wel een heel goed idee om een wat grauwe wijk op te vrolijken. Ik vind het al knap als iemand goed kan tekenen, maar als het dan ook nog eens zo groot is als op deze flats, heel bijzonder.

 3. Wat een leuke tip voor tijdens een bezoek aan deze stad. Wel knap hoor zulke mooie streetart kunstwerken in zo’n groot formaat !

 4. Dasja schreef:

  Wat gaaf al die streetart. Wij zijn echte streetart lovers en vinden vaak op de meest vreemde plekken de vetste schilderingen. Cool dat het hier een hele wijk is maar wel jammer dat het festival niet meer wordt gehouden. Had ik graag een keertje meegemaakt 🙂

 5. Jenny - IkReis schreef:

  Wat leuk dat Gdansk jaarlijks zoveel nieuwe werken erbij krijgt. Zijn deze vooral van lokale kunstenaar of een leuke mengelmoes van lokaal en internationaal?

  Ik heb vandaag een aantal nieuwe werken in Heerlen ontdekt. Is m’n blog over street art in Heerlen nog geen week oud, is ie al weer verouderd 😉 Ik denk dat ik over een tijdje gewoon een update plaats.

 6. Marcella schreef:

  Veel moois! Gdansk staat op mijn wishlist, goed om te weten waar ik op moet letten!

 7. Ik ben ontzettende fan van street art! Ik zag oa in Liverpool en Valencia hele mooie werken maar dit ziet er ook gaaf uit. Tijd voor een stedentrip naar Gdansk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl