Reizen met migraine, mijn tips

Sinds twee jaar weet ik dat de kwaaltjes die ik regelmatig heb, aan migraine toe te schrijven zijn. Migraine speelt bij mij vaak op als mijn ritme anders is. Dus op reis, vooral de eerste dagen, heb ik er vaak mee te maken.

Je slaapt anders, eet anders, krijgt veel prikkels en ervaart andere stress. Kortom migraine! Ik voel het dus vaak ook al aankomen, kan het meestal zelfs voorspellen “morgen krijg ik migraine.” Dat geeft bij mij ondraagbare hoofdpijn, een nek die op slot zit, weinig eetlust of misselijk, spierpijn en moe zijn als symptomen. Je kunt het het beste vergelijken met een kater zonder dat je een druppel hebt gedronken. En we weten allemaal hoe een kater voelt..


Voor vertrek op wereldreis nog zonder migraine…

 

Hoe om te gaan met migraine op reis?

Inmiddels weet ik steeds beter hoe ik met migraine om kan gaan. Genoeg slaap is de basis en oplossing voor migraine. Vandaar dat ik na twee nachtvluchten in Australië aankwam met een jetlag. Toen wist ik wel hoe laat het was…. ik gun mezelf af en toe daarom ook een normale hotelkamer in plaats van een dorm. Zeker op een business trip.

Voor goede slaap is een goed hoofdkussen voor mij de basis. Reis ik zelf met de auto? Dan gaat mijn eigen kussen altijd mee. Op een verre vliegreis heb ik een oprolbare travelpillow van M line. Deze kan ik op de normale kussens leggen en geeft extra versteviging in mijn nek. Ook oordoppen en een oogmasker heb ik mee. En met een hammanstrandlaken kan ik het onderste gedeelte van een stapelbed of over de andere gordijnen heen hangen om het te verduisteren. Mocht de migraine komen is een washandje (met koud water) ook heel fijn!

reizen met migraine

Een aantal items die ik meeneem op reis met migraine.

Eten en drinken met migraine

Goed en gezond eten voelt voor mij als een must. En geen drank en sterke koffie laten staan als de migraine op de loer is. Verder geen vet en frituur. Geen fish & chips dus en ook de combinatie bier en burgers laat ik staan. En ja, on the go is dat ook lastig want het is comfort food. Ik neem vaak zelf muslirepen en ongebrande noten mee. Fruit is overal wel goed te scoren en ik drink de hele dag veel water en ik eet vooral curry’s met rijst.

Rust in reisschema

Een goed reisschema is voor mijn essentieel, het is altijd balanceren tussen veel zien en rust pakken. Rust is bij mij vaak een picknick in het park of aan een strandje. En mijn schema vergt dus ook wat flexibiliteit dat als ik me even niet lekker voel, ik terug kan naar bed. Want slapen is het enige dat echt helpt.

Rustmomentjes tijdens het reizen.

Medicijnen migraine

Naast de medicijnen die mijn neuroloog heeft voorgeschreven en echt pas mag gebruiken als migraine aan het winnen is, slik ik magnesium (2-3 tabletten per dag) echinaforce en op reis regelmatig melatomine om beter in te slapen. Mocht je medicatie gebruiken is een medicijnpaspoort voor het buitenland een must. En ik neem uiteraard ook een voorraadje medicijnen (altijd in mijn handtas) mee en een normale pijnstiller. Ook een migrainestick en Toco Tholin zijn fijn en tijgerbalsem om op mijn nek te gebruiken.

Koptelefoon

Ik had altijd al muziek bij de hand. Mijn nieuwste aanwinst is een Bose Noise Canceling headphone. Dit helpt me echt om me even af te sluiten van prikkels, en ik kan niet meer zonder. Ik speel veel rustige (piano)muziek en in het vliegtuig dempt het echt de ruis. Of in een overvolle metro de vele hardopbellende Chinezen die al hun geluidjes aan hebben op hun telefoon 🙂

Migraine in het vliegtuig

Ja en dan krijg je migraine in het vliegtuig. Dat is echt geen pretje kan ik je zeggen, maar het is wat het is, je moet je eraan overgeven. Dus met een dubbelportie medicijnen, veel water, zachte rustige muziek op probeer ik maar wat slaap te pakken. Chill is anders. Gelukkig hoefde ik niet te spugen.

Digital nomad en reizen

Werken op reis geeft altijd meer stress. Deadlines halen, goed werk leveren, sterke wifi vinden en niet te vergeten meer waardevolle spullen mee waar je de hele dag op moet letten. Voor mij vergt het heel wat om als digital nomad te werken, terwijl de migraine constant op de loer ligt. Ik heb de eerste week op wereldreis dan ook nauwelijks aan mijn computer gezeten omdat ik m’n rustmomenten echt wilde rusten. Als er wel gewerkt moet worden doe ik dat ‘s ochtends en doe ik ‘s middags ook weinig. Één ding tegelijk.

Let op: ik schrijf dit artikel vanuit mijn eigen ervaring. Ik ben ook geen arts, dus in jouw situatie kan dit anders zijn.

 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl