Out of office en solo op reis naar Zuid-Afrika

Afgelopen drie weken was ik out of office. Letterlijk want ik was niet alleen op reis naar Zuid-Afrika; Kaapstad en de Garden Route. Dit keer was ik niet onderweg aan het werk zoals ‘digital nomad’, maar echt helemaal uitgetuned. En dat was hard nodig en bovendien wilde ik vol genieten van mijn trip. Ik liet mijn laptop thuis en ging alleen de wijde wereld in.

De afgelopen maanden stond het bloggen op een even op een laag pitje. De reden? Allereerst heel veel werk om handen waardoor ik na lange werkdagen geen woorden meer over had in de pen. Zo heb je vast voorbij zien komen dat er op Scheveningen dit jaar flink gefeest wordt tijdens het 200 jarig bestaan van de badplaats en tientallen grote evenementen. In mijn eigen regio mocht ik de opening van World Horti Center met aanwezigheid van Koningin Máxima en minister Schouten als perscöordinator begeleiden en was ik daarnaast bij het overgrote deel van de opnames van de openingsfilm. En dan nog de vele andere klussen. Het werk was een reden om minder te bloggen maar daarnaast liep mijn relatie ook in het najaar op de klippen. Ook dat zorgde er even voor dat mijn hoofd er niet naar stond. Een keer alleen op reis te gaan wilde ik sowieso al, dus dit was het juiste moment. Zeker de eerste dagen had ik genoeg om te relativeren, reflecteren en terug te blikken op de laatste maanden. 

Even uit staan

Het grote verschil met werken als digital nomad, wat ik bijvoorbeeld in Ierland deed, is dat ik nu echt even uit stond. Reizen en werken geeft samen (gezonde) stress. Deadlines, mails bijhouden, wifi die goed genoeg is en genoeg uren maken. Zo zet ik, als ik reizend werk, meestal om 6.30 uur de wekker, zodat ik van 7.00 tot 10.00 kan werken. Ieder momentje tussendoor, zoals in de trein en ‘s avonds en in de weekenden werk je door. Nu deed ik dus helemaal niets. Ik hield uiteraard mijn eigen hoofdmailbox in de gaten (zowaar kwamen er twee offerte aanvragen op binnen) maar de inboxen van opdrachtgevers hadden allen een out-of-office. En ik ervaarde het volgende: 1. Wat krijg je toch een hoop spam per dag binnen. 2. Even zonder kan prima! Daarnaast had ik bewust geen mobiele bundel genomen. Het enige waar ik het eigenlijk nodig voor had, was Uber. Maar slechts 1x kon ik geen wifipunt vinden dat ik een normale taxi nam.

‘s Avonds in m’n hostel deed ik zelf wat social media posts van de dag en verder was het weer even normaliseren hoe bizar veel prikkels je krijgt op een dag. Maar ook hoe weinig je mist als je wel offline bent. Voor al mijn vrienden en familie heb ik een appgroep waarin ik per dag een of twee updates post, zo heeft iedereen dezelfde info. Met moeders heb ik 1x gefacetimed en verder kreeg ik 1x per WhatsApp een HELP-vraag. Kortom rust!

Wat ik wel deed deze trip

Ik begon mijn trip met tien dagen in Kaapstad, waarbij ik op twee plekken verbleef. Ik had eigenlijk nul planning bij aankomst. Aangezien het weer hier nogal veranderlijk is (wind, regen, onrustige zee), kunje  dus ook veel activiteiten niet echt plannen. De Tafelberg beklimmen met mist is natuurlijk zonde. Mijn boottocht naar Robbeneiland werd helaas twee keer gecanceld, paragliden kon gelukkig wel doorgaan en voor m’n Shark Dive moest ik 300 kilometer verder rijden. Ik boekte m’n accommodaties steeds een paar dagen vooruit. En liet me sturen door hosts van het hostel en medereizigers. Een paar keer deed ik mee aan een georganiseerde tour zoals naar Kaap de Goede Hoop en Stellenbosch. Na een week huurde ik een eigen auto en reed zo tot aan Plettenberg de Garden Route. 

 • Bucketlist afstrepen: op safari, paragliden, duiken met haaien, paardrijden, surfles
 • Hiken, (heel veel) wijn drinken, wildlife spotten, op stap met medereizigers, picknicken in park, rondstruinen
 • Boeken lezen, heb er drie uitgekregen. Oorsprong van Dan Brown, Fuck the Quarterlife crisis (wat een feest der herkenning, haha) en de bizarre thriller Rag Doll.
 • Heel veel Duits praten, zoveel Duiters tegengekomen zodat ik m’n Duits weer echt opgefrist heb
 • Voor het eerst links rijden, ging na een uurtje al goed 🙂
 • Schrijven in een dagboek, met pen ja. En kwam er achter dat ik veel sneller denk, dan nog met de hand kan schrijven en m’n handschrift echt beroerder met de jaren wordt.

Wat ik (mezelf) leerde deze trip

Allereerst dat ik met een goed gevoel terug kijk op afgelopen periode. Het is privé en zakelijk aanpoten geweest de laatste maanden maar het is goed geweest. Daarnaast dat vaker echt even uitstaan kan, mag en moet. Dus jaaaaa liebe leute zeg het maar vaker tegen me. 🙂 

 • Voor surfen is meer krachttraining verreist. Wil ik dus deze zomer nog surfen op Scheveningen moet ik echt hard aan de squads en pushups gaan werken. 
 • Paardrijden is zen, had ik niet verwacht 🙂 
 • Ik kan 5 uur wandelen op een dag (met spierpijn), zonder blaren! 
 • Links rijden, inclusief inparkeren en de hellingproef 
 • Ik hou niet van geblendde wijnen maar Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc zijn favoriet
 • Ik kan Afrikaans verstaan, maar zij mij in het Nederlands niet
 • Hoeveel water we eigenlijk verbruiken per dag… In Kaapstad is er waterschaarste dus je doucht max. 90 sec per 2 dagen, vangt al het water op in een teil. Hiermee spoel je de wc door, met regel: when yellow let mellow, if brown flush down.

Kust bij Hermanus

De veelgestelde vragen 

 • Leukste van de trip? Paragliden, shark dive en de safari! 
 • Mooiste plekken? Te veel! Kaap de Goede Hoop, Chapmans Peak, bovenop de Tafelberg, kust bij Hermanus etc.
 • Domste blunder? Alle (!) was bij de wasserette afgeven, die pas een dag later klaar was en het weer veranderde waardoor ik geen vest, lange broek, pyjama en handdoek meer had.
 • Meeste gemist? Normaal Hollands brood met oude kaas.
 • Grappigste? De overstekende eenden in Stellenbosch

 • Grootste tegenvaller? De kwaliteit van de koffie, was echt niet best. Toen ik een cappucino bestelde kreeg ik er slagroom op. En dat ik niet naar Robbeneiland kon. 
 • Geluksmoment? 20 minuten boven Kaapstad zweven tijdens de paraglide
 • Lekkerste eten? Tonijnsteak aan de boulevard in Kaapstad
 • Dieren gezien in het wild? Zeehonden, pinguïns, struisvogels, baboons, zebra’s, giraffen, olifanten, bokken, buffels, cheetahs, wilde honden, leeuwen, heel veel vogels en apen. 

 • Lokaal gegeten? Boboti, pap met beef (met handen) en braai
 • Kilometers gereden zelf? 1336, ik had een Kia Picanto als auto
 • Meest verbaasd? Het tempo in de supermarkt, stond er een rij van tien bij de kassa, maar decaissière pakt voor iedereen je tas in. En het aantal baantjes, van vlaggenzwaaier bij wegwerkzaamheden tot fruitweger in de supermarkt.
 • Meest akward? Uber chauffeur die rit via app afbreekt, op het dooie gemakkie gaat tanken, daarna met een omweg naar de stad rijd. Uiteindelijk moet ik cash betalen, gek gebeuren haha. Had gelukkig geen haast maar dacht wel ehhhh wat gaan we doen. 
 • Ongelukkigst? Niet kunnen slapen omdat er drie snurkers in de dormkamer van zeven zijn! Echt geen oog dicht gedaan. 
 • Fijnste accommodatie? De laatste lodge Affrican Array bij Plettenberg, ah wat een fijne plek, mooi uitzicht, goed eten, kampvuur, fijne mensen. Hier had ik nog wel een weekje willen blijven.

 • Mooiste zonsondergang? Bij de boulevard van Kaapstad
 • Meeste geld uitgegeven aan? Vliegticket en de excursies / activiteiten. Vooral de ‘eens maar nooit meer activiteiten’ waren aardig aan de prijs, maar het meer dan waard.
 • Hebben voor volgende trip? Super goede verrekijker en een nieuwe Go Pro. 
 • Hoeveel foto’s heb je gemaakt? 1900, valt wel mee toch 😉
 • Wat raad je echt aan? Paragliden! Echt zoo gaaf! 

 • Soundtrack van deze reis? All things under the sun – Wulf, Far from home – Tore Bojsten, On top of the world – Imagine Dragons, het hele nieuwe album van Jeremy Loops en vooral The Shore. Hij was precies twee weken voor mijn trip in Kirstenbosch Garden en tijdens mijn trip in Paradiso
 • Favoriete foto: dan toch de spelende olifanten in de modder op de safari.

Volgende keer weer alleen?

Twee en halve week alleen op reis is nog al wat. De eerste dagen vond ik het heel fijn, vooral na deze periode om een hoop te laten bezinken. De dagen erop maakte ik veel nieuwe contacten met voornamelijk Duitsers en leuke meiden uit Wenen en Argentinië. De laatste dagen kwam ik minder mensen tegen en bleef het contact oppervlakkig. Toen merkte ik wel dat een reisbuddy fijn is. Dus over die tien weken volgend jaar alleen denk ik nog even na. 😉 Ik kom in een aparte blog nog terug op alle voor- en nadelen van het alleen reizen. 

Bloginspiratie genoeg

In Kaapstad en de Garden Route waar ik was, heb ik uiteraard al weer genoeg inspiratie opgedaan voor tientallen blogs. Had ik al gezegd dat ik met witte haaien dook, paraglide boven Kaapstad en ging paardrijden? En ook van Parijs, mijn laatste trip voor Kerst, en Ierland heb ik nog genoeg op de plank liggen. Kortom stay tuned! 

Tripjes gepland 

De rest dit jaar staan er ook al wat tripjes gepland. Zo hebben we familieweekend in de Ardennen bij Durbuy, ga ik naar Wenen, voor de Content Campus naar Jersey en met vrienden naar Marrakech. Maar er kan altijd nog wat bij ;)! Maar nu eerst weer back in office! 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
13 reacties op “Out of office en solo op reis naar Zuid-Afrika”
 1. Jenny schreef:

  Welkom terug!

  Zuid-Afrika is een fijne bestemming. Ik heb er erg van genoten. De landschappen, de dieren, helemaal super.

  Op reis probeer ik ook zo weinig mogelijk te doen. Social updates, that’s it. We zijn minder onmisbaar dan we denken.

 2. anto schreef:

  Hahaha mijn handschrift word inderdaad ook steeds beroerder. Ik probeer het regelmatig te trainen maar oh oh …

 3. Martin schreef:

  Haha, met de hand schrijven op papier doe ik ook al heel lang niet meer. Als ik het doe is het ook digitaal met een ipad en Apple pencil. Wat een gave dingen (haaien!!) heb je gedaan. Ik vond kaapstad ook een erg leuke stad. Wil nog een keer terug naar Zuid-Afrika om meer te zien dan het Krugerpark en Kaapstad!

 4. Wat een prachtige reis moet dit geweest zijn! ik ben er nog nooit geweest. Op de een of andere manier trekt het mij niet zo heel erg. maar door jouw verhaal ben ik wel nieuwsgierig geworden eigenlijk. Leukleukleuk!

 5. Kelly schreef:

  Wat tof dat je alleen naar Zuid-Afrika geweest bent. Super mooie bestemming! Die haaien….zo eng!! Dat zou ik echt nooit doen want ik ben echt zo bang voor die beesten. Schrijven op papier probeer ik wel op reis, maar ik kan mijn eigen handschrift dan bijna niet meer lezen. Zo slecht, haha. Ik schrijf gewoon te snel en neem er de tijd niet voor.

 6. Daphne de Vries schreef:

  Allereerst een goede, en stoere, keuze om alleen op reis te gaan, helemaal na zo’n drukke en heftige periode. Zuid Afrika is een geweldige bestemming, dus je kan niet mis schieten met je reis. En ook alleen is het goed te doen, dat bewijs jij maar weer. Wat heb je veel leuks gedaan zeg! Zoveel heb ik niet eens gedaan toen ik in Zuid Afrika woonde 😉 Alleen voor al die activiteiten moet ik al terug. En laat dat nou net zijn waar ik al een tijdje over na aan het denken ben, dus hopelijk in 2019 terug naar het land dat mijn (reis)leven zo op z’n kop zette!

 7. Dewi schreef:

  Wat gaaf dat je alleen naar Zuid-Afrika geweest bent. Het lijkt me een geweldige bestemming! Heerlijk ook even wat offline-tijd, soms heb je dat echt even nodig!

 8. Marcella schreef:

  Jeej, wat had je een gave reis! Je hebt echt onwijs veel toffe diersoorten gezien! Wat heerlijk dat je gewoon alleen op reis bent gegaan, groot gelijk! Ik kijk uit naar alle komende artikelen, dat is vast veel leuks!

 9. Britte schreef:

  Wat heerlijk dat je even écht offline bent gegaan, en wat een ideale plek om dat te doen 😉 Zo fijn dat soort momentjes! Ik moest wel een beetje lachen om je ‘Linksrijden ging al na een uurtje goed’. Wat heb je het eerste uur dan allemaal veroorzaakt? :p

 10. Yvonne schreef:

  Wat super, dat je zo hebt genoten van je off-line tijd. Ik heb je op IG gevolgd en de foto’s waren echt super. Zuid-Afrika is echt zo’n mooi en veelzijdig land. Ik zou er graag nog weer eens terug gaan, maar met gezin is dat toch behoorlijk prijzig..

 11. Caro schreef:

  Het klinkt als een heel gave reis! En ik kan me voorstellen dat het zo fijn is om even helemaal “out-of-the-office” te zijn. Welcome back voor nu 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl