Dagtrip vanuit Dublin naar Wicklow Mountains en de middeleeuwse stad Killkenny

Vlak buiten Dublin zit je al middenin de natuur van de Wicklow Mountains. Je kunt dit natuurgebied goed tijdens een dagtrip bezoeken. Huur zelf een auto of ga mee op een dagtrip.

Ik had al prachtige plaatjes van de Wicklow Mountains gezien. Ruige bergen, mooie meren en herfstkleuren… en dat zo vlakbij de stad. Het natuurgebied begint op zo’n 30 kilometer vanaf het centrum van Dublin. De bergen zijn in de ijstijd ontstaan en de hoogste berg is Lugnaquilla met 924 meter hoog. Wij kozen voor een dagtrip met Paddywagon tours. Hierbij wordt je met een bus in het centrum (nabij Trinity College) opgepikt, afgezet bij Glendalough en Killkenny. Dit voorkomt de stress van een linksrijdende autohuren en je kunt veel zien op één dag (maar uiteraard zijn er ook genoeg nadelen te bedenken)

Glendalough: stop in de Wicklow Mountains

Glendalough is onze eerste stop. Hier vind je eeuwenoude resten rondom het St Kevin’s klooster, een vroegchristelijke nederzetting. De bus zet ons af bij een restaurant en daarachter ligt direct het ‘dorp’. Na de ‘main gateway’ tref je ruïnes van de kerkjes en Keltische grafkruizen. De 33 meter hoge toren zie je al als je aankomt lopen. Na het middeleeuwse erfgoed kun je hier een wandeling rondom het Upperlake en Lowerlake maken. Het pad ligt prachtig tussen groene bossen waarbij de bomen dus echt al herfstkleuren aan nemen. Van alle kanten stromen beekjes naar het meer toe. Het is echt een mooi plaatje. In de tijd die we voor de stop krijgen, red je precies een rondgang. Deels over een houten vlonder. Helaas moeten we doorlopen om terug te zijn bij de bus.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wicklow Gap, ruige bergpas

De bus rijdt via de Wicklow Gap, ook al zo’n indrukwekkende bergpas, daarna verder door een landschap van weilanden met super veel schapen. Op één van de bergen hebben ze op Hollywood achtige wijze letters geplaatst. Dan is het wel jammer om in een bus te zitten, met de auto had ik zelf overal gestopt. Echter had ik dan ook waarschijnlijk Kilkenny niet op een dag bereikt.

Kilkenny, middeleeuwse stad

Een typisch Ierse historische stad, dat is Kilkenny zeker want de geschiedenis gaat hier terug tot de 6e eeuw. Langs precies één mijl liggen de middeleeuwse bezienswaardigheden. We worden afgezet bij het kasteel, dat je uiteraard kan bezoeken. De wachtrij oogt inderdaad lang dus we besluiten de mijl verder af te lopen. Zo komen we uit bij het Medieval Mile Museum. Dit is het nieuwste museum in town en staat zelfs nog niet onze Lonely Planet. De voormalige St Mary’s Church is op prachtige wijze tot museum omgebouwd. Een deel van de grafkelder is opengelegd en daarnaast zijn een aantal van de kroonjuwelen hier te vinden, zoals een 800 jaar oud boek. We konden gelukkig aansluiten bij de rondleiding en zo komen we dus ook echt veel te weten. Het eind van de mijl is de St Canice Church, eigenlijk waar het Kilkenny toen begon. Het centrum van Kilkenny heeft een ‘Valkenburg-sfeer’ met veel leuke galerietjes en barretjes. Als je zelf rondreist is het dus een leuke stad om te verblijven.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dagtour vanuit Dublin: aanrader?

Op een busdagtour vanuit Dublin kun je dus op een dag veel zien. Mocht je de tijd hebben om langer voor deze stops uit te trekken, raad ik je dat zeker aan. In Wicklow Mountains had ik nog wel een paar uur willen hiken. Ook in Kilkenny was er nog genoeg te zien.

Heb jij ook wel eens een dagtour vanuit een grote stad met een bus gemaakt?

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
5 reacties op “Dagtrip vanuit Dublin naar Wicklow Mountains en de middeleeuwse stad Killkenny”
 1. Kelly schreef:

  Wat leuk zeg! Dublin lijkt mij een erg leuke stad en een dagtour naar de natuur is altijd een goed idee. Ik had in Edinburgh een dagtour naar de Schotse Hooglanden en Loch Ness. Ook een aanrader.

 2. Diana schreef:

  Dublin wilde ok vorig jaar eigenlijk naar toe maar kwam er toen niet meer van. Nu staat deze voor een volgende citytrip hopelijk op het programma. Weet stiekem altijd wel dat er altijd iets anders tussenkomt haha.

  Ik zou zeker even een dagtour doen door de prachtige natuur daar. Mooi om een stedentrip met natuur te combineren.

 3. Jenny schreef:

  Wow, dat ziet er mooi uit!

  Een dagtour is soms handig wanneer je weinig tijd hebt, maar op je gemak de omgeving ontdekken vind ik vaak leuker.

 4. Linda schreef:

  Ik ben nog nooit in Dublin geweest, maar had wel al van een dagtrip gehoord naar de Wicklow mountains. Het ziet er allemaal leuk uit en ik zou dat zeker ook willen doen als ik in Dublin zou zijn! Als ik tijd zou hebben zou ik een auto huren en zelf gaan, want waarschijnlijk zou ik, zoals jij ook al zei, overal willen stoppen omdat het zo mooi is! Dat middeleeuwse dorpje ken ik nog helemaal niet, maar klinkt ook super!

 5. anto schreef:

  Jaaa die tour heb ik ook ooit gedaan. Echt super leuk! Plus in die tijd was South Park erg ‘in’ dus dan is OMG I killed Kenny natuurlijk extra leuk 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl