Achter gesloten deuren: Bunkerdag

Iets ontdekken wat normaal achter dichte deuren is én in dit geval ook nog ondergronds, verstopt en  vooral niet zonder gids toegankelijk… Tijdens de Bunkerdag werden van vele bunkers aan de kust de deuren geopend.

Atlantikwall Bunkers in Den Haag & omgeving

De bunkers maken uit van de Atlantikwall, welke de Duitse bezetters ten tijde van de 2e Wereldoorlog aanlegde aan de gehele westkust van Europa. Vooral in de regio van Hoek van Holland tot Den Haag vind je een groot aantal bunkers. Ook bij Katwijk, Noordwijk, IJmuiden en Den Helder vind je nog een serie bunkers. Anno 2015 zijn vele bunkers verstopt geraakt tussen begroeiing in het landschap, omgeven met bebouwing of gewoonweg ontoegankelijk.

1e Bunkerdag in Hoek van Holland

Zaterdag 6 juni j.l. was de 1e Bunkerdag een feit. Ik bezocht samen met m’n ouders een tweetal bunkers in de duinen van Hoek van Holland. De ene bunker had naast een ondergrondsgedeelte een  uitkijktoren. Deze is normaal gesproken niet toegankelijk. Het was een heldere dag en je had een prachtig uitzicht over de duinen, zee, Nieuwe Waterweg en strand. Bekijk mijn video.

Bunkers in het Vinetaduin

De 2e stop was bij het Vinetaduin, nabij Hoek van Holland treinstation Strand. In deze regio lagen meerdere bunkers naast elkaar die samen een batterij vormden. Eén van de bunkers was pas 4 weken geleden opgemaakt na 47 jaar. Hierin troffen de vrijwilligers een compleet authentiek communicatiecentrum aan. Zelfs het licht werkte nog bij het omzetten van de hoofdschakelaar. Dit pareltje wordt de aankomende tijd verder onderzocht en mogelijk in de toekomst frequent opengesteld voor publiek.

Wist je dat over Bunkers?

Ik ben tijdens deze bezoeken veel te weten gekomen over bunkers. Een paar wist je datjes:
  • Bunkers verschillende functies hadden. De één fungeerde als hospitaal, de ander als communicatiedienst en de ander als kantine en keuken?
  • De meeste bunkers maar een jaar tijdens de oorlog gebruikt zijn omdat de bouw pas startte in 1943?
  • De bunkers bij Hoek van Holland/’s-Gravenzande ook tijdens de Koude Oorlog nog een rol hadden?
Heb jij wel eens een bunker bezocht?

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl