Delft: het openluchtmuseum van Vermeer – 10 tips!

Nu in Delft tijdelijk het Straatje van Vermeer terug is, vind je Vermeer in alle hoeken en gaten van de stad terug. Meisjes met de parel kijken je vanaf vele plekken aan, diverse galeries besteden met een speciale expositie aandacht aan de meesterschilder,schilderijen vind je op schoenen en taartjes. Zo zijn er wel een tiental locaties in de stad te bezoeken die ook naar Vermeer verwijzen. Ik zet ze voor je op een rij zodat je na je bezoek in het Prinsenhof door een waar openluchtmuseum kan wandelen.

De geboortesteen

Johannes Vermeer werd geboren op de meest centrale plek in de stad; de Markt. Op de plek van de voormalige herberg ‘Mechelen’ prijkt de gevelsteen.

Delft VermeerP3230602

Het Straatje

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het wereldberoemde Straatje van Vermeer oorspronkelijk gemaakt is op de Vlamingstraat. Hiermee is de stad dan nu ook een attractie rijker.

Delft VermeerP3230592

Het gezicht op Delft

Een van die andere bekende schilderijen van Vermeer is het Gezicht op Delft. De ‘skyline’ van Delft is door de meester gemaakt vanaf de Zuidkolk. Hier vind je anno nu de passantenhaven.

Voormalige woonhuis en atelier

Het woonhuis van Vermeer bevond zich ter hoogte van de Maria van Jessekerk aan de Oude Langendijk. Hier had hij ook zijn atelier en heeft naar waarschijnlijkheid veel van zijn meesterwerken hier gemaakt. De plaquette op deze plek herinnert aan Vermeer.

Delft VermeerP3230575

Vermeer Centrum Delft

Vermeer maakte in zijn leven slechts 34 werken. Op de Voldersgracht zijn alle werken op ware grote bijeengebracht. Daarnaast is het Vermeer Centrum dé plek om te veel te weten te komen over zijn technieken en het leven in Delft. Je zult ontdekken dat zijn leven erg mysterieus was.

Delft VermeerP3230601

De Oude Kerk

Zijn laatste rustplaats vond Johannes Vermeer in de Oude Kerk, die met de opvallende scheve toren. Op de vloer van de kerk vind je twee verschillende stenen; een bescheiden grafsteen en een grotere gedenksteen. Laat je daarnaast verrassen door de prachtige glas-in-loodramen in de kerk. Ik weet zeker dat je deze pracht niet had verwacht!

Vermeer in Delfts Blauw

De productie van Delfts Blauw beleefde ongeveer haar hoogtepunt tegelijkertijd met de carrière van Vermeer. Zijn werken hebben hedendaagse Delfts Blauw schilders geïnspireerd tot vele tegels, borden en vazen. Je kunt ook een megategeltableau van het Straatje bewonderen en een stijlkamer. Of schilder je eigen mini Straatje tijdens de dagelijkse workshop.

Galerie de Kunstkop

Rene Jacobs is een kunstenaar die zich helemaal door Vermeer heeft laten inspireren. Hij heeft al meer dan 100 bewerkingen van de schilderijen gemaakt zoals het Meisje met de beugel. Ook van het Straatje heeft hij een actuele bewerking gemaakt die te zien is tijdens de speciale expositie: Vermin of Meer.

Slapen in stijl

Bij een bezoek aan de stad van Vermeer wil je uiteraard slapen in stijl. Dit kun je in Hotel de Emauspoort in hartje centrum doen. Zij hebben een echte Vermeer stijlkamer geïnspireerd op de schilderijen.

Delft VermeerP3230590

Brasserie Vermeer

Brasserie Straatje van Vermeer is een echte aanrader als je geheel in stijl wilt genieten van een gebakje Vermeer of een Delfts’ Vermeer biertje. Het meisje met de parel kijkt je terwijl jij geniet met haar mystieke glimlach aan.

Vermeerlocaties in Delft op de kaart

Mauritshuis in Den Haag

Tip: Wil je de echte Vermeers naast het Straatje bewonderen? Ga dan naar het Mauritshuis in Den Haag!

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl