Hipster Hotspot: De Nieuwe Stad in de Prodentfabriek in Amersfoort

Jullie weten ondertussen wel dat ik een zwak heb voor hipster hotspots. En op steeds meer plekken toveren oude fabrieken om tot de nieuwste hotspots van de stad. Zo ook in Amersfoort waar de oude tandpastafabriek nu een terrein is met hippe restaurants, galeries en een supermarkt met alleen maar lokale producten.

Op een zonnige zaterdagmiddag wandelde ik bewust in de richting van de Eemhaven en het aangrenzende fabrieksterrein. De Prodentfabriek wordt ook wel ‘De Nieuwe Stad’ genoemd omdat sinds 2013 op het voorheen verlaten terrein een hele nieuwe economie gestart is. Een nieuwe economie dus… Ja zeker. Op het terrein is alles bij een gebracht. Creatieve bedrijven, ambachtslieden en een aantal toffe zaken.

De Zussen van Zelf

Op Pinterest verzamel ik graag de foto’s van zeer ‘groene’ interieurs met veel planten. En zo’n interieur heeft het winkeltje van de Zussen van Zelf ook. Patricia & Miranda zijn zoals je al raad zussen en hebben hun creativiteiten gebundeld. Ze krijgen daarbij nog versterking van meubelmaker Arjen. De terrariums zijn de nieuwste trend en in een glazen fles ontstaat een hele eigen organische wereld.

Letterpers

Via de etalage gluurde ik bij deze studio naar binnen, want helaas was de letterpers gesloten. Wel zou ik hier graag nog een keer terugkomen want alles wordt hier gemaakt op super oude drukpersen. Aan de muur schitterde allerlei drukletters. Allerlei mooie kaarten kun je hier kopen en zelf laten maken.

Oleo Italia

Een goede olijfolie is net zoals goede koffie; onmisbaar in mijn huis. Het delicatessewinkeltje Oleo Italia is hierin gespecialiseerd met mooie olies uit Italië. De eigenaar kwam als reisleider veel in Toscane en miste de olies in Nederland. Hij kwam zo op het idee een van de ambachtelijke oliën te importeren en verkopen in het winkeltje en webshop.

Werkplaats P

Nog zo’n mooie zaak was Werkplaats P waar de ‘People’ hun ontwerpen verkopen. Op het grote scherm brandde een digitaal houtvuurtje en de grote tafel nodigde gelijk uit om met mijn handen aan de slag te gaan. Stoffen, tafeltjes, kandelaars, ik heb een hoop moois gezien. Ook wordt hier veel 3D geprint!

 

Het Lokaal

Dit is een winkel die ik het liefste of in mijn eigen straat zou hebben of zelf zou hebben. Het Lokaal is namelijk een supermarkt waar je alle delicatessen, streekproducten en verse ingrediënten kunt inslaan. Alle producten die zoooo lekker en vers zijn. Het desembrood van de Elsenburg, een koffiebranderij en bierbrouwerij geven hier nog een extra tintje aan. Ik zou er bijna voor naar Amersfoort rijden om mijn boodschappen te doen.

Ik werd dus aangenaam verrast door de Prodentfabriek. Waar vind ik nog meer van dit soort hotspots?

 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

3 reacties op “Hipster Hotspot: De Nieuwe Stad in de Prodentfabriek in Amersfoort”
  1. Wat leuk zeg. Ik wil graag nog een keer een dagje naar Amersfoort dus deze tips komen zeker van pas 🙂 .

  2. ivonne schreef:

    Wat een super leuk idee is dit. Ik vind het zo zonde als oude panden verpieteren of gesloopt worden voor nieuwbouw. Als je in Lissabon bent kan ik je LX Factory aanbevelen. Een oude fabriekswijk onder de Ponte 25 de Abril. Ook heel leuk om een tijd rond te kijken.

  3. Carolien schreef:

    Ik ga in april een weekend naar Amersfoort. Ik had hier nog niet van gehoord, maar ik schrijf het op. Grappig dat het reclamebord Prodent nog zo groot op het gebouw staat. Ik ben zelf gek van papier en drukwerk dus die Letterpers zou ik zeker ook even binnenlopen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl