Interview: Manon van der Ende, koffiebar NON in Westland

Zelfs in Westland heb je ontzettend leuke koffiebars. Mijn favoriete plekje is NON, van de jonge ondernemer Manon van der Ende (27 en rechts op foto). Alleen in de enkele uren dat ze niet slaapt is ze niet met NON bezig. Toch geeft het ondernemen haar veel energie. ,,Ik vind dit minder zwaar dan een kantoorbaan, ik leer iedere dag en maak mensen blij.”

Leukste koffiebar in Westland

In 2016 startte Manon  een tijdelijke koffiebar tijdens de Bradelier (de feestweek) in de Lierse Hoogstraat. Het werd zo’n groots succes dat nu twee jaar na dato, NON één deur verder is verhuisd naar een vaste stek. ,,Of ik geen interesse had in het pand er naast,’’ vroeg de huurbaas aan de jonge onderneemster. ,,We hadden nog steeds een tijdelijke overeenkomst en zijn letterlijk uit ons jasje gegroeid naar 600% meer!” In drie maanden tijd regelde ze een nieuw interieur, de verbouwing en verhuizing. De catering van partijen tot wel 400 personen, het andere werk, ging ondertussen door. Net als de bouw van een webshop voor de taarten en gebakjes. ,,Uiteraard komt dit allemaal niet aanwaaien. Ik kijk altijd naar de kansen en weeg iedere kans af. Ik denk dat ik wel steeds de juiste pak. Ik ben nu ook al weer bezig met nieuwe projectjes en zit nooit stil,” aldus Van der Ende. Ze maakt ondertussen even een cappuccino klaar. ,,De koe van deze melk is gisteren hier vlakbij gemolken. En zo werken we met heel veel lokale ingrediënten van honing tot aardbeien.”

Deze slideshow vereist JavaScript.

Onvermoeid

De opening vierde NON met een feest voor relaties vrienden en familie. Maar ondertussen gaan de zaken ook door. ,,Ik was hier vanmorgen om vijf uur. We hadden al vroeg een ontbijt op locatie. Daarna zat de koffiebar vol en we hadden even een uitdaging omdat de stroom uitviel. Kaarsen aan en de elektricien was er gauw, dus konden we dat weer oplossen. Nu ga ik de taarten voor een bruiloft wegbrengen en dan beginnen we inderdaad aan ons feestje. Dat zal wel tot de late uurtjes doorgaan,’’ vertelt Van der Ende terwijl haar geen enkele moeheid is op te merken.

,,Als je je werk goed doet, krijg je als het goed is, waardering. In onze sector is de waardering die je krijgt, nog veel groter. Wij maken mensen constant blij. Van een kop koffie hier in de zaak tot een bruiloft. Dat is waarvoor we leven,” gaat ze verder. Inmiddels werken er zestien dames mee. ,,Hella is mijn partner in-crime en staat vooral aan het fornuis. En ook op kantoor heb ik versterking gekregen. Eigenlijk runnen we dus twee bedrijven tegelijk. Dit vult elkaar erg goed aan. Maar daardoor houdt het echt nooit op nee. De meiden vormen een hechte familie. Als ik een paar dagen vrij ben, dat gebeurt zelden, mis ik ze echt.”

Instagram

Het interieur van het nieuwe pand ontwierp Van der Ende helemaal zelf. ,,Ik haal veel inspiratie van internet. We hebben het plafond hier uitgehaald waardoor de robuuste balken terugkomen.” NON heeft daarmee echt een hippe uitstraling, met vintagemeubels, veel planten en bloemen en hoekjes. ,,We zijn wel on-Westlands, ja’’ zegt ze. ,,Maar dat is ook ons succes. We investeren veel in social media, vooral Instagram. Er komen dagelijks mensen in de zaak omdat ze iets van ons online hebben gezien.”

Waar Van der Ende en NON over een jaar staan blijft een verrassing. ,,Ik daag mezelf constant uit. Deels door steeds wat nieuws te bedenken zoals een webshop. Ander zijds door dat we voor onze klanten iedere keer unieke concepten bedenken. Iedere maand loopt anders dan ik verwacht. Zolang ik er plezier in heb, kan ik zo jaren door.”

Dit interview verscheen ook verkort in AD Westland. Grote foto: Sylvana Lans

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl