Moco Museum Amsterdam: de legende Bansky en genie Dalí

Met de verschillende topmusea is het Museumplein natuurlijk het mekka voor de kunstliefhebber. In het Rijksmuseum, Van Gogh Museum of Stedelijk Museum kom je al gauw aan je trekken. Maar wil je eens wat anders bezien, stap dan de villa Alsberg binnen. Moco Museum Amsterdam is een initiatief van de Amsterdamse galeriehouders Lionel en Kim Logchies. Tot augustus is er een omvangrijke expo te zien, misschien wel de grootste ooit, van het fenomeen Banksy. De genie Dali krijgt in de basement ook zijn eigen plek.

Villa voor de moderne kunst aan het Museumplein, Amsterdam

Tussen al het geweld van het Van Gogh Museum, Stedelijk Museum en het Rijksmuseum is wat mij betreft nog een onontdekt pareltje gevestigd. De afgelopen jaren stonden de drie grote musea in de spotlight na renovaties, heropeningen en spraakmakende tentoonstellingen. In de schaduw is het Moco ook rustig doorgegroeid. Deze hele zomer wordt een unieke collectie van Banksy, het fenomeen, gepresenteerd. De grote rode ballon, natuurlijk een knipoog naar een van Banksy’s bekendste werken wacht mij al op bij de entree.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De onbekende Bansky

Bansky, wie zul je wellicht denken. Als je het bekende streetart werk ziet, van het meisje met de ballon gaat er vast en zeker een lampje branden. Vooral in het Midden Oosten maar ook in Polen (Talitha spotte een Bansky in Krakau) en in New York vind je zijn werken. Bijzonder aan Banksy is dat NIEMAND weet wie hij daadwerkelijk is. Waarschijnlijk is het een Brit die Robert of Robin heet. Banksy zijn werken herken je aan de sjablonen die gemaakt zijn. Daarom zie je verschillende werken zoals de “Laugh Now’ apen op meerdere plekken opduiken.

Streetart & kunstwerken van Bansky

De werken van Bansky hebben altijd een boodschap. Tegen de gevestigde orde in, tikkeltje pacifistisch en antikapitalistisch. In Moco is een grootse overzichtstentoonstelling te zien, hoogstwaarschijnlijk de grootste ooit. Tof om te zien vond ik de Mona Lisa werken, natuurlijk het bekendste werk is ook door Banksy gebruikt. In meerdere vormen; zoals Mona Lisa die haar jurk op tilt, of met een smilie op haar gezicht. Hier in Moco kijkt ze, in een roze variant, uit over het levendige Museumplein.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De tentoonstelling van Banksy is verdeeld over twee etages. Via het allemachtig prachtige trappenhuis met glas in lood wordt je mee naar boven genomen. Hier zijn de gewilde werken van Banksy, van Kate Moss te zien. Geïnspireerd door Andy Warhol’s Marilyn gaan de varianten van mevrouw Moss ook voor tienduizenden euro’s over de toonbank.

Die andere vreemde vogel: Dali

Nog zo’n vreemde vogel is natuurlijk Dalí. Tot half mei wijd het Moco ook een ode aan hem in de tentoonstelling in de basement. Zijn schilderijen zijn fascinerend abstract. Ik kan er uren naar blijven kijken. Op de muren prijken quotes, duidelijk van een creatief afkomstig. “Have no fear of perfection. You’ll never reach it.” Ook de bekende lippenbank, die heb ik vroeger al eens eerder gezien en de klok hebben een plekje gekregen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Praktische informatie

Villa Alsberg ligt aan het Museumplein, tussen Van Gogh en het Rijksmuseum in. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Het is aan te raden om de audiotour te doen, want dan krijg je ook wat meer achtergrond info. Ook te bezoeken met de Museumjaarkaart.
Disclaimer: In ruil voor een blogpost heb ik geen entree betaald voor deze tentoonstelling. De foto’s die je hier boven ziet heb ik wel allemaal zelf gemaakt.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
Eén reactie op “Moco Museum Amsterdam: de legende Bansky en genie Dalí”
  1. Martin schreef:

    Twee fantastische kunstenaars! Het Dali museum in Figueres (100 km boven Barcalona) is ook echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl