Nieuw Museum Voorlinden: Kunst op Stand      

In de omgeving van Den Haag kon je er de afgelopen weken niet om heen. Er is een nieuw museum geopend! Wassenaar is de woonplaats van onze koning en koningin, veel topbestuurders, vermogende families en expats. Omgeven door bos is het hier rijk aan villa’s, kasteeltjes en land en buitengoederen. Op een van die landgoederen is Neerlands nieuwste museum voor moderne kunst geopend; Museum Voorlinden.

Nieuw verzamelaarsmuseum voor moderne kunst

Joop van Caldenborgh is de initiator van Museum Voorlinden en heeft met dit prestigieuze museum zijn waardevolle kunstcollectie een nieuw huis gegeven. Van Caldenborgh is de grootste moderne kunstverzamelaar van Nederland en maakte fortuin met een chemisch bedrijf Caldic. Omdat hij niet wilde dat zijn kunstschatten in de kelder zouden belanden, bouwde hij zonder financiële subsidies een verzamelaarsmuseum middenin de natuur.


Museum Voorlinden WassenaarPA033099

Topstukken uit de Caldic Collectie

Het museum biedt drie verschillende expositieruimtes aan. De tentoonstelling Full Moon is een samenstelling van topstukken uit de Caldic Collectie. Gevestigde namen van Andy Warhol tot Damien Hirst en vele voor mij onbekende kunstenaars. De objecten zijn zeer uiteenlopend: stoelen, schoentjes met mensen haar, panelen, kartonnenpresentaties, wandelstokken en appels op de grond.

Museum Voorlinden WassenaarPA033140

Museum Voorlinden WassenaarPA033147

Museum Voorlinden WassenaarPA033151

Is dit kunst?

We steken daarna over naar de tijdelijke expositie van de vorig jaar overleden Amerikaan Ellsworth Kelly. Kelly staat bekend om zijn grote gekleurde panelen. “Is dit kunst?” vraag je jezelf af. “Waarom ben ik geen kunstenaar geworden?” Als je de film bekijkt kom je wel meer te weten over Kelly’s visie op kunst. De tentoonstelling is te zien tot 8 januari 2017.

Museum Voorlinden WassenaarPA033159 Museum Voorlinden WassenaarPA033165

Minikunstwerken en buitenproportioneel groot

Opvallend in de permanente collectie van het museum zijn de proportionele verschillen van grootte tussen de kunstwerken. Van een 216 ton zwaar stalen doolhof (Open Ended) tot muizenliftdeurtjes. Een zwembad waar je onder water kunt lopen. Of het megagrote ‘Couple under an Umbrella’. Vanuit de Skyspace kun je letterlijk naar de horizon kijken. Op de toiletten (Ja, ik ben ook even op het herentoilet geweest) kun je de

Museum Voorlinden WassenaarPA033217

Museum Voorlinden WassenaarPA033215

Museum Voorlinden WassenaarPA033223

Architectuur op Landgoed Voorlinden in Wassenaar

Als je door het museum loopt, merk je dat er architectonisch goed over nagedacht is. Er is zo ontzettend goed gekeken naar de lichtinval, blikken op de tuin en de ruimtes zoals de conferentiezaal zijn goed uit het zicht weggewerkt. De bibliotheek was echt heel mooi, jammer dat je deze alleen op afspraak kunt bezoeken. Ook de museumshop valt goed weg in de ruimte. Koffie drinken of iets eten doe je in het oude Huis Voorlinden, waar het restaurant gelegen is. Wij hebben begin oktober nog op het terras gezeten! Na afloop kun je, maar bij ons kwam er een fikse regen en onweersbui aan, ook een stevige wandeling maken op het terrein. Het ligt namelijk pal tegen de duinen aan.

Museum Voorlinden WassenaarPA033229

Museum Voorlinden WassenaarPA033153

En dan nog dit

Je verkent het museum met een klein gidsje zelf. Bij de entree werd verteld dat de zaalwachten studenten zijn van kunstinstituten en je als gids door alle zalen leiden. Daar heb ik echter niets van gemerkt. Eén student vroeg welk type camera ik had, maar verder waren ze vooral met hun eigen telefoons bezig. Dat vond ik wel echt jammer! Goed om te weten: Je museumjaarkaart is hier helaas niet geldig. Parkeren is dan wel weer gratis bij het landgoed.

 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

5 reacties op “Nieuw Museum Voorlinden: Kunst op Stand      ”
 1. Yvonne schreef:

  Lijkt me leuk om eens te bezoeken als we in de buurt zijn. Dat onderwater lopen bij dat zwembad, daar wordt ik trouwens een beetje eng van zo op de foto… in het echt valt ’t vast mee. 🙂

 2. Yvon schreef:

  Ben er nog niet helemaal over uit wat ik van het museum moet vinden na het lezen van je blog. Enerzijds interessant door het absurde, maar aan de andere kant lijkt me het abstract (de kleurvlakken) wat saai.

  Wel een mooie locatie!

 3. Ik ben eerlijk gezegd geen liefhebber van moderne kunst, maar dat onderwater lopen bij het zwembad lijkt me dan wel weer erg gaaf.

 4. Jammer dat de museumjaarkaart (nog) niet geldig is.

  Het lijkt me een leuk museum. Top om eens te combineren met de andere musea van den Haag, als het GEM of Mauritshuis.

 5. anto schreef:

  Hey wat leuk, ik ben echt fan van moderne kunst. Ga hem onthouden voor een volgend bezoek aan Den Haag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl