Ontdek hoe Caravaggio zijn navolgers inspireerde in Centraal Museum Utrecht

 

Als kunstliefhebber is het je wellicht niet ontgaan. Er is een grootse Caravaggio tentoonstelling te zien in Utrecht. Met maar liefst drie werken (wel wisselend aanwezig) van de Italiaanse meesterschilder. Koning Willem-Alexander kwam de expositie ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ in het Centraal Museum zelfs openen die te zien is t/m 24 maart 2019.   

‘Utrecht, Caravaggio en Europa’

Caravaggio mag worden gezien als een van de vernieuwers van de kunst. Het Louvre, Vaticaan Museum, het Uffizi en The Metropolitan Museum of Art hebben allen werk van deze grootmeester die zijn roots in Rome heeft. Hij maakte ‘nieuw realistische’ werken die Bijbelse scenes verbeelden. In opdracht maakte hij ook werk voor de kardinaal en diverse bekende kerken zoals Santa Maria del Popolo (speelt een rol in het Bernini Mysterie)  in Rome.

Caravaggisten

Kunstkenners zeggen dat de belangstelling voor Caravaggio de afgelopen twintig jaar enorm is toegenomen. Ook de interesse naar de navolgers, de Caravaggisten, groeit. De Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst reisden rond 1600 af naar de Italiaanse hoofdstad en lieten zich inspireren door de meester. Ze maakten wel hun eigen vertaling van zijn werken. Reden te meer om je mee te laten nemen in de wereld van deze toen jonge getalenteerde schilders.

Audiotour

Voor het bezoek aan het Centraal Museum moet je vooraf tickets in het tijdvak reserveren. Vanwege grote belangstelling is het museum extra geopend in de avonden en op maandag. Je ontvangt een gratis audiotour bij de expositie die is ingesproken door schrijver Arthur Japin. De expositie is verdeeld over vier zalen. Japin neemt je mee op reis en wijst je op allerlei details. Op het eerste oog lijken de schilderijen niets gemeen te hebben, maar als je mee op ontdekking gaat, zie je dat de verschillende kunstenaars dezelfde scenes verbeelden, maar anders weergeven. Met andere accenten.

Lichtgebruik

Ik ben zelf erg gecharmeerd van het gebruik van het (kaars)licht. Het is bizar hoe ze het effect van verlichting destijds al zo hebben verwerkt. En het effect op je kijkrichting. Je ziet ook op veel werken echt emotie voorbij komen. Schaterlachen, angst of juist verdriet. Bijna alle scenes hebben een Bijbelse achtergrond, zoals de kruising van Petrus, de ongelovige Thomas en David & Judith. Om de schilderijen te plaatsen is wat kennis van de Bijbel geen overbodige luxe.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Echte Carravagiowerken

De tentoonstelling heeft dus niet tientallen werken van de grootmeester zelf. Die zijn ook niet betaalbaar J. Het werk ‘De mediterende Hiëronymus’ was het enige werk dat op zaal hing toen ik het museum bezocht. Maar ‘Medusa’ is vanaf 15 januari te zien tot het einde van de expositie. Dat de werken in Nederland zijn is voor het eerst! Er zijn bovendien twee – bijna niet te onderscheiden – replica’s.

Centraal Museum Utrecht

Nu we er toch zijn… na het bezoek aan de tentoonstelling dwaal ik nog even door de andere zalen van Centraal Museum Utrecht. Hier tref ik de werken van de Van Baarencollectie (o.a. Daubigny, Israëls, Mondriaan, Metzinger) en het Atelier van Dick Bruna. Aan het museum is een groots café gevestigd waar ik alle indrukken op me laat inwerken.

De expositie is te zien t/m 24 maart 2019.  Daarna reist hij door naar München, dus mocht je het niet redden heb je nog een kans bij onze oosterburen.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
3 reacties op “Ontdek hoe Caravaggio zijn navolgers inspireerde in Centraal Museum Utrecht”
  1. Aniek schreef:

    Ik heb de tentoonstelling ook gezien een paar weken geleden, prachtig inderdaad. Ik denk dat ik zelfs nog een tweede keer terug ga 🙂

  2. Sarah schreef:

    Leuke tip! Ik wou sowieso nog eens terug naar Utrecht (gezellige stad!) en werken van Caravaggio bekijk ik wel graag. Vooral de schilderijen met clair-obscur vind ik indrukwekkend!

  3. Jenny schreef:

    Dit is niet helemaal mijn stijl, maar misschien moet ik toch een kijkje nemen. Het is altijd leuk iets nieuws te ontdekken. Ik ben al een hele tijd niet meer in het centraal museum geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl