Open Monumentendag, deze gebouwen kun je bezoeken!

Zaterdag en zondag is het Open Monumentendag en dat betekent dat vele gebouwen hun deuren openen. Sommige gebouwen zijn nooit toegankelijk, maar het is ook de kans om eindelijk eens die kerk, klooster of kasteel in je buurt te bezoeken. In totaal zijn er meer dan 4.000 monumenten die mee doen. En iedereen trekt alles uit de kast met extra leuke activiteiten zoals rondleidingen, tentoonstellingen en meer.

Gemeentelandhuis, Delft

Volgens mij het mooiste gebouw van Delft, is zo’n gebouw wat je als ‘burger’ alleen op Open Monumentendag kunt bezoeken. Aan de Oude Delft ligt dit voormalige luxe woonhuis dat nu in gebruik is door het Hoogheemraadschap. De gevel is met de wapenschilden al prachtig, maar de ruimtes binnen zijn nog mooier! Zowel zaterdag als zondag geopend en let op, het kan hier druk zijn!

Paleis Soestdijk, Baarn

Paleis Soestdijk wordt in de toekomst grondig gerenoveerd. Het voormalige woonhuis van Koningin Juliana en Prins Bernhard is daarom deze Monumentendag nog in haar ‘oude’ staat te bekijken. Bewonder de verschillende zalen en de werkkamer van de prinsgemaal. De tijd heeft er echt stil gestaan! De paleistuinen zijn gratis toegankelijk en een rondleiding door het museum maak je met korting.

Alvast een kijkje nemen in het paleis?

 

Druivenkwekerij Sonnehoeck, Kwintsheul

Een historische kwekerij dat ook een monument is, vind je op de grens van Den Haag en het Westland. Hier worden druiven nog gekweekt volgens het eeuwenoude ambacht. Behalve een rondleiding door de tuinen, waarbij je meer te weten komt over de verschillende soorten, kun je ook de exposities van de schilders Marcel de Man en Marja Ouwerling, glaskunst en een fototentoonstelling bekijken. En er is brocante en uiteraard de super verse druiven te koop.

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth, Doorwerth

Uiteraard mag een kasteel niet ontbreken. Kasteel Doorwerth in het gelijknamige plaatsje bij Arnhem stelt de deuren open.  Een plek waar eeuwen geleden ridders en jonkvrouwen rondliepen. Edelvrouwe Charlotte Sophie Bentinck won het kasteel terug met een rechtzaak tegen haar oudste kleinzoon. Het kasteel is een typische oude waterburcht en heeft een prachtige Ridderzaal, moestuinen en boomgaard. Wie weet kom je Charlotte Sophie zelf ook nog tegen…

Lees mijn blog over dit kasteel

De Koppelpoort, Amersfoort

De eeuwenoude Koppelpoort in Amersfoort is ook geopend op Open Monumentendag en dat is ook gelijk je kans om eens rad te draaien. Aan de binnenkant van de water en landpoort bevindt zich namelijk een enorm schot waarmee de grachten afgesloten konden worden van de buitenwateren. Met twee enorme raden wordt het schot op en neer gehesen. Kwajongens moesten dit zware karwei voor straf doen, daar komt dus ook de naam raddraaiers vandaan.

Lees mijn blog over dit avontuur

Van Nelle Fabriek, Rotterdam

De Unesco Werelderfgoed Van Nelle Fabriek is dit weekend ook gratis te bezoeken. Maar liefst 24 rondleidingen staan er gepland, wel vooraf inschrijven. De locatie wordt natuurlijk gebruikt voor diverse evenementen zoals Art Rotterdam, Swan Market en er zijn veel kantoren gevestigd. Tijdens de rondleiding zie je de Van Nelle fabriek zeker van een andere kant! Hier is alle info te vinden.

De Eerste en Tweede Kamer, Den Haag

Wanneer kom je nou in het parlementaire hart van Nederland? De deuren van de Eerste en Tweede kamer openen ook op Open Monumentendag en je kunt de kelders in van de Ridderzaal! Ook de imposante bibliotheek waar alles wat in de Tweede kamer besproken is het archief in gaat, wordt opengesteld. Hier is alle info te vinden. Mocht je ook meer willen leren over politiek? Woon dan een van de lezingen bij.

Koninklijke wachtkamer op Amsterdam Centraal

De Koninklijke wachtkamer op het centraal station van Amsterdam opent ook niet vaak haar deuren. Juist dit weekend kun je een kijkje nemen in deze bijzonder gedecoreerde wachtruimte. Pracht en praal met wandschilderingen zal op je wachten.

 

Wist je dat… ook diverse natuurgebieden monument zijn en ook meedoen aan Open Monumentendag? Bijvoorbeeld Radio Kootwijk 

Welk monument wil jij bezoeken of heb je zelf een aanrader?

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
4 reacties op “Open Monumentendag, deze gebouwen kun je bezoeken!”
  1. Ik heb zelf een aanrader zeker leuk voor jou denk ik, de molen van Monster! ?Is morgen heel de dag geopend voor de Open Monumentendag!

  2. Martin schreef:

    Leuke ideeen. We zitten in het buitenland, maar wellicht volgend jaar!

  3. Jenny schreef:

    Ik ben dit jaar naar de Maeslantkering geweest. Geen idee of dat een monument is, maar leuk wat het wel!

  4. tineke koning schreef:

    Het is inderdaad een leuk idee om op monumentendag door het land te reizen. Vaak krijg je toegang tot dingen, waar je anders misschien nooit mag komen. Een geode tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl