36 uur in Parkstad: de verrassing van Zuid-Limburg – deel 1

De Oscar voor de beste reisbestemming ter wereld winnen… Het zal je maar gebeuren! De regio Parkstad in Zuid-Limburg deed het! En ze lieten hier landen als Zwitserland en Zuid-Afrika achter zich. In 15 jaar is regio Parkstad (Zuidoost Limburg) namelijk van een zwarte mijnomgeving naar een groene leisure-omgeving gegaan. Parkstad is nu op weg naar een goud randje. De geschiedenis van het mijnverleden speelt anno 2017 in Parkstad nog wel een grote rol, vanuit daar is het hele gebied verandert. Door VVV Zuid-Limburg werd ik uitgenodigd om mee te gaan op perstrip rond het evenement Parkstad Nacht. In deze eerste blog neem ik je mee naar mijn hoogtepunten van Zuid-Limburg. Lees je mee?

Werelderfgoed in Limburg: Abdij Rolduc

Het eerste bezoek bracht ik aan Abdij Rolduc in Kerkrade, op de grens van Duitsland. Ik ben vroeger wel eens in een Belgische abdij geweest, maar nog nooit in Nederland. Blijkt Abdij Rolduc ook nog eens de grootste abdij in de Benelux te zijn, het behoort tot de belangrijkste religieuze monumenten van Nederland en is 1 van de 100 belangrijkste monumenten op de Nederlandse werelderfgoedlijst van Unesco. Als ik door de poort stap, komt de prachtige bouwstijl mij tegemoet en de ornamenten in de bibliotheek zijn echt een lust voor het oog. Een heel mooi en bijzonder gebouw waar al vanaf 1104 aan gebouwd werd. De tuinen op het gebied rondom de Abdij zijn  een echte aanrader!

“Wat veel mensen niet weten is dat je door onze tuinen heel mooi kunt wandelen, er zijn zelfs valleien en rotsen, dat is eigenlijk een groot geheim” – aldus onze gastheer bij Abdij Rolduc

Fijnproeven bij Kasteel TerWorm

Limburg staat natuurlijk bekend om zijn keuken voor levensgenieters en fijnproevers. Het restaurant in kasteel TerWorm richt zich echt helemaal op deze doelgroep en dit klopt helemaal. De gerechten zijn bijna te mooi en chique voor mij om op te eten. Een voorgerecht met heerlijke kreeft, groene en witte asperges met peer en als hoofdgerecht witte asperges met sukade, zwezerik en jus, de eerste echte Limburgse asperges van het jaar! De witte wijn die ik dronk was een Figurette, heerlijk! Dit gastvrije kasteel heeft ook een enorme tuin waar je uren in kunt rondwandelen en van de Zuid-Limburgse rust kunt genieten.

Leuk voor families: Kasteel Hoensbroek

In Hoensbroek vindt je het enige kasteelmuseum van Limburg, Kasteel Hoensbroek. De familie Hoen is al een tijdje gevlogen, maar het kasteel en de muren daaromheen zijn nog altijd bewaard gebleven. Je kunt van alles beleven in dit kasteel, ook kun je er feesten en partijen geven of kinderfeestjes, compleet met middeleeuws kostuum. Vele verhalen van de oorspronkelijke bewoners doen er de ronde en de gastvrouw kan urenlang met passie vertellen over de geschiedenis van het prachtige kasteel. Ik stond zelfs in de kerker waarbij we hoorden hoe de gevangenen een aantal eeuwen geleden leefden, interessant en zeker leuk voor families met kinderen!

Thermenmuseum: Romeinse historie

In het Thermenmuseum in Heerlen vindt je de restanten van een oud Romeins badhuis. Verschillende archeologen zijn bezig met opgravingen om te onderzoeken hoe het badhuis eruit heeft gezien. Het is het best bewaarde Romeinse badgebouw van Nederland. Het Thermenmuseum heeft ook een diverse collectie aan gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, uit Coriovallum: de Romeinse stad die onder Heerlen verborgen ligt.

Deze diashow vereist JavaScript.

De Heerlen Murals

Zoals je waarschijnlijk al eerder gelezen hebt, zijn vooral Sanne en ik helemaal weg van streetart. Hoewel wij de graffiti-kunstwerken vooral in het buitenland tegen zijn gekomen, vond ik ze nu ook in Zuid-Limburg. Heerlen wordt zelfs de Mural-hoofdstad van Nederland genoemd. In Heerlen loopt een streetart route dwars door de binnenstad. De grootste kunstenaars van de wereld zijn hier uitgenodigd om de binnenstad op te fleuren. De kunstwerken zijn prachtig en ik moet zeker eens terug om ze allemaal met eigen ogen te kunnen bekijken. De streetartroute staat op een speciale kaart aangegeven, maar de VVV geeft gelukkig ook uitgebreide rondleidingen voor streetartfans zoals ik!

Maankwartier blaast Heerlen nieuw leven in

Heerlen is een van de Parkstad steden en laat haar verleden van grimmig stad achter zich. Er zijn veel attracties ontwikkeld en er is veel nieuwe architectuur te vinden. Michel Huisman heeft als beeldend kunstenaar het Maankwartier in Heerlen ontworpen. Het Maankwartier is als het ware een heel nieuw stadsdeel dat de noordelijke en zuidelijke kant van Heerlen met elkaar verbind door middel van een nieuw NS-station. Het idee van Michel Huisman brengt het reizen, wonen, werken en winkelen bij elkaar op een plek. De kunstenaar heeft een heel inspirerend verhaal en het Maanplein is nu al prachtig, ik ben benieuwd als het helemaal af is!

Tip: voor Instagram fotografen is dit the place to be!

Deze diashow vereist JavaScript.

SCHUNK* het glaspaleis met kunst om op te eten

SCHUNK* was vroeger een groot modehuis dat in tijden van crisis durfde te investeren. Maar nadat de mijnen tussen 1965-1975 werden gesloten ging het met de gehele economie in Zuid-Limburg niet goed. SCHUNK* sloot ook de deuren, maar gelukkig is door de gemeente renovatie van het glaspaleis ingezet. Nu is het glaspaleis in gebruik als cultureel centrum met een museum voor moderne kunst, een centrum voor onderzoek en presentatie, gericht op architectuur en stedenbouw, een muziekschool, een openbare bibliotheek, maar je kunt ook even relaxen in het restaurant of café.

Ik had de eer om de expositie: Paint it Soft te bezoeken en de texturen van de kunstwerken te kunnen voelen. Het voelt soms heel anders dan dat het eruit ziet 😉 Als klap op de vuurpijl voor #ditisparkstadnacht had sterrenkok Servais Tielman een speciale amuse bereid, geïnspireerd op een gouden kunstwerk. De amuse bestond uit gerookte bloemkool met Limburgs buikspek en bladgoud, heel bijzonder.  De smaak en textuur waren perfect!

Brasserie Mijn Streek

Op het ‘dak’ van het glaspaleis vindt je Brasserie Mijn Streek, hierdoor heb je een prachtig uitzicht over de stad Heerlen. Brasserie Mijn Streek  werkt bij voorkeur met biologische producten uit hun eigen streek.

Het diner was dan ook heerlijk, waarbij zelfgebrouwen honingbier werd geserveerd. Ik koos voor een verrassend lekkere bietencarpaccio met geitenkaascrème als voorgerecht en een kabeljauw als hoofdgerecht. De bediening was erg vlot en vriendelijk en het interieur past ook mooi bij het geheel. Zeker een aanrader om met een hapje en drankje Heerlen vanaf boven te bekijken.

Stiltewandeling in de Schinveldse Bossen

De Schinveldse bossen zijn onderdeel van Natuurmonumenten en je kunt er dan ook heerlijk wandelen. Je vindt als je bij de Schinveldse bossen bent, dan ook het grootste aaneengesloten bosgebied in Zuid-Limburg. Ik maakte een grote wandeling in het donker, dus ik kon niet alles even goed zien. Wel vertelde de boswachter dat je ook met paard en wagen de natuur kon ontdekken en dat er veel dieren in het bos rondlopen. Het was erg fijn om even tot rust te komen met alleen de geluiden van de natuur. Het bos heeft zelfs een energieboom die veel bijgelovigen aanraken en erin geloven meer energie te ontvangen. Ik ben niet heel bijgelovig maar ik had wel het idee dat het werkte, want de volgende dag had ik weer energie voor 10!

Snowworld Landgraaf: veel meer dan alleen sneeuw

“We zouden toch niet ’s avonds laat gaan skiën op een lege piste?” dacht ik nog. Maar sneeuwpret is niet het enige wat je kunt beleven bij Snowworld in Landgraaf. Wist je dat je daar ook een groot (en mooi verlicht) outdoor klimpark en een hele leuke rodelbaan hebt? Wij gingen dus rodelen, superleuk! Ook wel een beetje spannend omdat ik op grote hoogte was en in het donker moesten afdalen. Ik had daar bovenin de rodelbaan een heel bijzonder uitzicht over Zuid-Limburg in het donker met alle lichtjes uit huizen en bedrijven! De pret duurde niet heel lang… Samen met Mirre stapte ik aan boord en daar gingen we!

Om eerlijk te zijn was ik helemaal niet op de hoogte van al het moois dat Parkstad, Zuid-Limburg te bieden heeft. Zelf ben ik tweemaal naar Pinkpop in Landgraaf (onderaan de heuvel waar Snow World op is gebouwd) geweest, maar daar zie je alleen het festival- en campingterrein. Ik ben door VVV Limburg heel erg verrast door alle attracties die daar in zo’n korte tijd zijn ontstaan. De positieve mindset van Limburgers is ook heel bijzonder om te zien, ook zijn de mensen heel gastvrij, daar zouden we in Zuid-Holland nog wel eens wat van kunnen leren!

Overnachtingstip

Ik overnachtte in Hotel Heerlen. Dit hotel werd eerst verbouwd, maar is door een heftige brand nu met een volledige renoveren bezig. Je komt binnen in een geweldig pop-up restaurant in een aangebouwde loods (jammer dat dit weer weggaat, ziet er super uit)! De kamers zijn er prachtig, heel luxe en ik sliep op heerlijke Swiss Sense boxspring. Met meer beleving, tijd voor de gasten en 190 kamers willen zij de mooiste nieuwe Van der Valk worden. Ik ben benieuwd als het nieuwe hotel in het najaar geopend wordt!

Kom jij wel eens in Parkstad? Wat bezoek je daar dan zoal? Ik ga zeker binnenkort terug, veel te benieuwd naar de Gaia Zoo en te ontdekken wat Visit Zuid-Limburg verder te bieden heeft.

Binnenkort zal deel 2 over de verrassingen in Parkstad Zuid-Limburg verschijnen, met onder andere mijn ervaringen in het Blote Voeten Park en Mondo Verde.

Dianne de Kievit

Afgestudeerd | blogt voor ensannereist.nl | citytrips | vergeet nooit mijn Nikon D3000 | fotografie | erop uit gaan | backpack | festivals = een vorm van reizen | concertliefhebber | happysocks | wil na mijn studie leisure management graag alleen op reis

14 reacties op “36 uur in Parkstad: de verrassing van Zuid-Limburg – deel 1”
  1. ivonne schreef:

    Wat is er veel te doen in het zuiden van Limburg. Ik wandelde afgelopen weekend nog de Trage Tocht Gulpen, je waant je echt in het buitenland. Die Street Art in Heerlen ga ik ook zeker een keer bekijken!

  2. Martin schreef:

    Wat is Limburg toch een mooie leuke provincie, Ik vind het altijd heerlijk als ik er ben. Het eten ziet er heerlijk uit…krij er echt zin in.

  3. Caro schreef:

    Ik kom zelf uit Maastricht maar wist helemaal niet dat er zo veel te doen is in de omgeving! Wanneer ik straks weer in Nederland ben ga ik in Heerlen eens die graffiti route bekijken, dat klinkt ontzettend leuk!

  4. Jenny schreef:

    Veel bekende plekjes 😉

    Zoals je weet ben ik opgegroeid in Heerlen. Heerlen probeert mijn leven lang al te ontwikkelen, maar heeft de plank soms best mis geslagen. Dat het nét niet van de grond kwam.

    De laatste jaren is Heerlen een stuk aantrekkelijker geworden voor toeristen.

  5. Niels schreef:

    Alweer een tijd geleden dat ik in Heerlen ben geweest en zo te zien moeten we eens terug. Die streetart tour lijkt me leuk om een keer te lopen en zo te zien zijn er nog genoeg andere ontwikkelingen gaande om er een tijdje rond te lopen 😉 Daarnaast is het altijd leuk om UNESCO werelderfgoed te bekijken, zeker als het gaat om oude gebouwen met een rijke geschiedenis. Dus die gaan we dan waarschijnlijk ook even meepakken.

  6. Eva schreef:

    Gaia Zoo is een absolute aanrader! Daarvoor moet je zeker terug naar deze regio: http://www.omnitraveler.nl/nederland-gaia-zoo-kerkrade/

  7. Esther schreef:

    Ik ben nog nooit in Parkstad geweest en wist ook niet dat er zoveel moois te zien was. En een oscar winnen voor beste reisbestemming? Als ik naar het zuiden afreis, ga ik meestal naar Maastricht. De volgende keer zal ik ook hier eens een kijkje nemen.

  8. Kelly schreef:

    Ik ben nog nooit in Heerlen geweest, maar kom wel bijna ieder jaar in Maastricht. Limburg heeft heel veel moois te bieden. Mijn opa en oma komen oorspronkelijk uit Limburg en ik heb nog steeds familie in Horst wonen. Parkstad ziet er erg goed uit. Lijkt me zeker een bezoekje waard.

  9. Yvonne schreef:

    Alweer een werelderfgoed dat ik niet kende, leuk! Ik ben in Limburg opgegroeid, maar in het noorden en ken het zuiden amper. Ik geloof dat daar eens verandering in moet komen, want dit ziet er super uit. 🙂

  10. Marcella schreef:

    Ik kom echt te weinig in Limburg, want ik ken al deze plekken niet. Vorig jaar in Maastricht geweest en een wandeling bij een kasteel gemaakt. Maar er is nog zoveel meer moois. We gaan er eens een lang weekend plannen, en dan zal ik jouw blog er weer even bij pakken. Onwijs veel leuks!

  11. Judith schreef:

    Ik moet eerlijk toegeven dat ik werkelijk nog nooit van Parkstad heb gehoord.Wel heb ik ooit kasteel Hoensbroek bezocht en ging ik skien in Landgraaf. Net als jij ben ik ook fan van street art en ik ga zeker een keertje naar Heerlen om al dat moois te bekijken.

  12. Gabriëlle schreef:

    Bij Zuid-Limburg denk ik altijd aan onze vakanties naar Valkenburg aan de Geul. Parkstad is dan iets heel anders maar zeker ook aantrekkelijk. Leuk dat je ook kunt rodelen bij Landgraaf (dat wist ik eigenlijk niet). Parkstad staat vanaf nu op de bucketlist 😉

  13. Elisa schreef:

    Ben al vaak in Limburg geweest, maar deze plekken ken ik nog niet. Zoet er tof uit!

  14. Sandra schreef:

    Mijn roots liggen in Hoensbroek. Als klein kind veel schoolreisjes gehad naar het Kasteel. Later ging in op stap in Heerlen. Vervolgens een tijdje uit Limburg weggeweest en sinds 3 jaar wioonachting in De bijzondere gemeente van Nederland Bonaire. Nooit heb ik het mooie van Limburg gezien. Sinds ik op Bonaire woon ben ik pas gaan beseffen hoe mooi Limburg is. Vanaf juli woon ik weer in het gebied en ga al die mooie plekjes weer bezoeken. Dus voor mij een nieuw avontuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl