Geen safaripark, geen dierentuin maar puur natuur op de Hoge Veluwe

Onlangs won de Veluwe samen met de Waddeneilanden en de Hollandse Duinen de verkiezing van mooiste natuur van Nederland. Ik vind dat niet gek, want het in alle drie de gebieden werkelijk prachtig. Van de Veluwe is zo’n 60 hectare omheind tot Nationaal Park de Hoge Veluwe. Ver weg van de drukte, een schone lucht (want bijna geen fijnstof), tientallen soorten dieren en kilometers fietspad. Nederland is echt wel mooi.

Hoge Veluwe

Nederland is mooi: Nationaal Park de Hoge Veluwe

Het mooiste aan Nationaal Park de Hoge Veluwe vind ik de puurheid van de natuur. Hier geen geruis van verkeer maar het geluid van de vogels en het ruisen van de wind door de bladeren. Daarnaast is het zo’n afwisselend landschap. Als je met de witte fietsen, die je nog steeds gratis kunt lenen op het park, eropuit trekt kom je vennen, zandverstuivingen verschillende soorten bossen en heide tegen. Hoewel ik zelf nog nooit het wild hier heb gespot, leven er zo’n 150 edelherten onder wie mannen met hun grootse gewei Zorro en Hubertus. Ook moeflons (schapen met de hoorns) die werden uitgezet bij de oprichting van het park en, everzwijnen, reeën, konijnen, eekhoorns vind je hier in grote getalen. De dieren trekken in kuddes door het gebied heen en kunnen zelfs via de wildbruggen de verdere Veluwe op trekken. Toch blijven de meeste dieren op Nationaal Park de Hoge Veluwe. Voor alle dieren geldt; je mag ze niet voeren. Het is geen safaripark of dierentuin! Door het hele park staan bijzondere kunstwerken en het jachtslot is natuurlijk een architectonisch meesterwerk.

Tip: Zoek je de mooiste winterse wandelingen op de Veluwe? Antonette van We12Travel neemt je mee!

Hoe is de Hoge Veluwe ontstaan?

Aan het begin van de 20e eeuw kocht de vermogende zakenman Anton Kröller stukken grond aan van het park. Anton had zijn sporen verdiend in de Rotterdamse scheeps- en havenbouw die floreerde in deze tijd maar hield zich ook bezig met de oprichting van KLM en de bouw van hoogovens. Om zich in zijn hobby’s natuur, jagen en paardrijden te voorzien belegde Anton zijn vermogen en liet het Jachtslot St Hubertus als weekendstulpje bouwen door architect Berlage. Helene Müller, zijn vrouw, hield zich voornamelijk bezig met het verzamelen van moderne kunst. Toen door de beurscrash in 1929 het bedrijf van Anton in financieel zwaar weer kwam moest hij stukken land verkopen. Met de toenmalige minister kwam men een ruil overeen dat voor het schamele bedrag van 830.000 gulden er een lening kon worden afgesloten. Voorwaarde van de staat was dat de kunst van Helene, waaronder een grote collectie Van Gogh werken, een eigen museum kreeg in het park. Sinds 1935 is het park geopend voor bezoekers en heeft het een eigen verdienmodel.

Hoge VeluwePB113985

Feitjes over de Hoge Veluwe

 • Het park is het enige particuliere park van Nederland. Je betaalt dus entree maar geniet zo ook voor de aankomende generaties mee!
 • Alle basisscholen hebben gratis toegang tot het park. Zo kunnen kinderen kennis maken met de natuur.
 • Op het park zijn 25 Rijksmonumenten te vinden.
 • In Nationaal Park de Hoge Veluwe leven 100 rode lijst dieren- en plantensoorten. Deze zijn beschermd om niet uit te sterven. De afgelopen 10 jaar werden er meer dan 50 internationale wetenschappelijke onderzoeken gedaan in het park; vooral op het gebied van biodiversiteit.

Hoge Veluwe

Leuk om te doen op het park

Ik zou me dagen kunnen vermaken op het park, heerlijk in de natuur. Wil je echt eens wat anders probeer dan:

 • Het park biedt drie musea: Museonder (natuureducatie), Kröller-Müller en Jachtslot Hubertus. Die laatste kun je met een rondleiding bezoeken. Ook in Kröller-Müller worden veel lezingen georganiseerd.
 • Trek eropuit met de boswachter. Hij/zij vertelt je alles over de natuur en zo ben je ook lekker leerzaam bezig!
 • Een mindfullness en yogaworkshop. Deze bestaat onder andere uit een stiltewandeling van twee uur zodat je echt tot bezinning komt.
 • September is de bronstmaand. Op mijn bucketlist staat zeker nog om dit natuurlijk gebrul te aanschouwen.
 • Voor kids is er een speciale Nature Ipad Game en zo ontdek je het mysterie van het nooit gebouwde museum. In de schoolvakanties en weekenden zijn er veel activiteiten voor kinderen in de zomer zelfs een 24 uurs verblijf met slapen onder de sterren. Hoe cool!
 • Fotografieworkshops; de natuur is natuurlijk prachtig. Wat dacht je daarom van een workshop natuurfotografie, paddenstoelenfotografie of bronstfotografie?
 • Bij de entree van Hoenderloo kun je kamperen op het primitieve natuurkampeer terrein. Lekker je tentje mee en genieten van de natuur. Je mag maximaal drie weken blijven 🙂

Bekijk de agenda van het park!

Hoge VeluwePB113983

Vervoer op het park

Kan ik alleen fietsen of wandelen op het park? Nee, het park heeft 1800 witte fietsen die je als bezoeker gratis kunt gebruiken en kunt ophalen in het parkcentrum of bij een van de drie ingangen (Schaarsbergen, Otterlo, Hoenderloo). Je mag met je eigen vervoersmiddel het park op: (elektrische) fiets, segway of zelfs paard. Ook met de auto en camper kun je tot het centrum van het park komen. Of stap op de speciale buslijn die door het park rijdt. Maar zeg nou zelf; als je de fiets pakt of wandelt dan zie je pas echt de natuur.

TIP: Wil je op afstand genieten van het moois van flora en fauna op de Veluwe? Word dan lid van de Facebookgroep: Fotografen en liefhebbers van Nationaal Park de Hoge Veluwe.

De Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe op TripAdvisor

Bekijk Nationaal Park de Hoge Veluwe ook op TripAdvisor en zoek direct een accommodatie uit op de Veluwe.

Overnachten op de Hoge Veluwe

 

Disclaimer: Ik bezocht Nationaal Park de Hoge Veluwe tijdens een netwerkbijeenkomst van Flevum. De informatie heb ik met zorgvuldigheid geraadpleegd.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
9 reacties op “Geen safaripark, geen dierentuin maar puur natuur op de Hoge Veluwe”
 1. Nationaal park de Hoge Veluwe is echt prachtig. Mijn favoriete tijd van het jaar is beslist het najaar wanneer de herten burlen.

 2. Yvonne schreef:

  Het is inderdaad een heel mooi natuurgebied, in elk jaargetijde weer anders en op z’n eigen manier mooi. Zelf vind ik de Veluwezoom NOG mooier, vooral het gebied rondom de Posbank.

 3. De Veluwe is inderdaad erg mooi. Ik heb het onlangs ook nog genoemd in mijn blog over de 3 mooiste natuurgebieden van Nederland. De Veluwe hoort daar absoluut in.

 4. Ik vind de Veluwe ook ontzettend mooi. Helaas ben ik er dit jaar niet geweest. Volgend jaar weer een nieuwe poging.

 5. Wanda schreef:

  De Veluwe is zo mooi, een van mijn favoriete gebieden voor een stevige wandeling.

 6. Ik wil binnenkort zeker weer terug gaan naar deze regio, inderdaad voor de Hoge Veluwe en het Kröller-Müller 🙂

 7. Marcella schreef:

  De Hoge Veluwe staat nog erg hoog op mijn lijstje te bezoeken Nationale Parken. Lijkt me erg gaaf daar, ik zie er altijd zulke mooie foto’s van. Echt eens kennismaken dus!!

 8. Carolien schreef:

  Ja de Hoge Veluwe is mooi, pas nog geweest. De Veluwe zoom vind ik zelf ook erg mooi. Genoeg natuur ?

 9. Paul schreef:

  De Veluwe is zeker een mooie bestemming. Lekker om rond te fietsen en te wandelen. Ook het Kröller-Müller museum is zeker de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl