Grensoverschrijdend design uit Limburg

Bier, heuvels, wielrennen en bourgondisch genieten… het zijn gevoelens en gedachten die bij je op komen als je aan Limburg denkt. De provincie is echter de enige provincie die meer grenzen met het buitenland heeft, dan met de rest van Nederland. Door haar ligging zijn Limburgers door de eeuwen heen dan ook uiterst innovatief geworden. Internationale designmerken, topdesigners en pioniers hebben hun roots in Limburg. Ik ging samen met Connect Limburg op pad tijdens de Dutch Design Week.

‘Design is curiosity’, aldus topdesigner Ron Arad, een echte alleskunner. Arad ontwierp architectonische gebouwen o.a. Design Museum in Israël), meubelstukken zoals de Rover stoel, kunstwerken, installaties en hij ontwierp het logo van Le Coq Sportif. Design is een breed begrip. In Limburg kun je dan ook kennismaken met een dwarsdoorsnede van design op de volgende locaties.

Design uit Limburg

CUBE Design Museum

Bijna in Duitsland, daar ligt het CUBE Design Museum in Kerkrade – dat net iets meer dan een jaar oud is. Daarmee heeft Nederland dan ook haar eerste eigen Design Museum gekregen. Het eerste, jazeker. Verschillende musea zoals het Stedelijk Museum besteden wel aandacht aan design maar wijden er geen heel museum aan. CUBE doet dat dus wel en heeft daarbij een eigen visie. Gene Bertrand is de strateeg van het museum en vertelt: “Wij richten ons vooral op de producten die voor ons als mens het verschil maken. Waarbij er een human need is.” Dat dit in ieder deel van de wereld anders is, is goed te zien in de tentoonstelling ‘Designing the World’ waarvoor zes verschillende designmusea objecten uitleenden. CUBE heeft daarnaast een expo over kweekvlees en 3D printen. Het trappenhuis is daarbij erg Instagram-waardig.

Van Eyck Academie

Ontmoetingsplek voor jong creatief talent is de Van Eyck Academie in Maastricht. Afgestudeerde studenten van over heel de wereld gaan hier tijdens een ‘artist in residence’ hun talent nog verder aanwakkeren. De studenten die hier komen, zijn dus niet zomaar studenten maar de crème de la crème. De agenda staat volgepland met tentoonstellingen, lezingen en workshops. In het café word je omringd met de creatievelingen zoals architecten, ontwerpers, curatoren en kunstenaars. Juist doordat het een multidisciplinaire academie is, hangt hier een enorme hoeveelheid synergie. 

Mosa Flagshipstore

Wat hebben tegels nu met design te maken? Pas als je een nieuwe inrichting ontwerpt, zal je merken welke invloed tegels hebben op het geheel. Al meer dan 130 jaar komen keramische tegels uit Maastricht terecht in keukens, badkamers en woningen over de hele wereld. Mosa werd in 1883 opgericht door de Maastrichtse industrieel Louis Reghout. Zes miljoen vierkante meters tegels worden hier op kwalitatief hoogwaardige wijze geproduceerd. Echt een stuk vakmanschap. In de Flagshipstore krijg je een unieke kijk op innovatief design. Let op: Alleen te bezoeken op afspraak voor vakbezoekers zoals architecten.

Design uit Limburg Design uit Limburg

Leolux

Nog zo’n familiebedrijf dat al meer dan 80 jaar de wereldmarkt vanuit Limburg aanvliegt, is Leolux in Venlo. Caruzzo en Pallone zijn twee van de topdesign stukken uit de collectie van het merk dat voornamelijk banken, fauteuils en stoelen produceert. En vooral dat productieproces is vakwerk. Freelance designers tekenen voor het ontwerp van een modern design stuk. Caruzzo van Frans Schrofer won daarmee in 2015 de Red Dot Design Award.

Design uit Limburg PA243705

Bij Leolux wordt ieder meubelstuk pas gemaakt nadat het besteld is. Vaklieden bouwen het frame, snijden het leer op maat en stofferen de stoelen en banken allen met de hand. Stoffen ontwerpen worden daarbij met de hand geknipt. Leolux ontwerpt haar eigen stoffen en kleuren leer. Ieder meubelstuk is daardoor uniek. Vanuit het visitor center Via Creandi (alleen op werkdagen te bezoeken) krijg je een unieke kijk op dit proces en in de showroom kun je uiteraard je meubelstuk uitkiezen.

Internationaal bekroond architectuur in Venlo

Een Red Dot Design Award krijg je niet zomaar. Het Maastrichtse architectenbureau Maurer United ontving afgelopen jaar de befaamde award voor hun design van het Co Creation Lab op het voormalige Floriadeterrein in Villa Flora bij Venlo. Dit lab is ook hypermodern want onderzoekers, studenten, ondernemers en wij als gewone burgers kunnen hier aan de slag om foodconcepten te ontwikkelen. Kinderen komen hier in aanraking met gezonde voeding via de Kids University for Cooking. Van Maurer United is nog veel meer werk te zien in de provincie zoals Villa Ransdaal, een moderne boerderij in de heuvels van Zuid-Limburg.

Design uit Limburg

Cross Border Design Contest

Design in Limburg gaat dus letterlijk de grenzen over. Om dit proces te stimuleren ontwerpen jonge studenten van zes internationale hogescholen en universiteiten een designjuweel voor Limburg in de Crossborder Design Contest. Maandag 24 oktober vond de kick-off plaats waarbij de honderd deelnemers uit Genk, Hasselt, Düsseldorf, Antwerpen, Londen en Maastricht zich lieten inspireren door de provincie en tijdens een masterclass van ambassadeur en topdesigner Ron Arad. De contest is een initiatief van Connect Limburg, Mosa, Leolux en Maastricht Academy Fine Arts and Design (MAFAD).

Over Connect Limburg

Connect Limburg is de organisatie die in opdracht van de provincie Limburg werkt om de internationale naamsbekendheid en reputatie van de provincie internationaal te vergroten richting investeerders, talenten en toeristen. Meer informatie over Connect Limburg

  

Disclaimer: Tijdens de kick-off van de Crossborder Design Contest organiseerden we met ensanne.nl een blogtrip met internationale influencers. Dit artikel kwam tijdens deze trip tot stand.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

8 reacties op “Grensoverschrijdend design uit Limburg”
  1. Wat grappig! Mijn ouders wonen in deze regio (en ik kom er oorspronkelijk ook vandaan), maar dit project kende ik nog niet.

    Limburg timmert best wel aan de weg de laatste jaren. Leuk om te zien.

  2. Yvonne schreef:

    Wat gaaf! Ik ben geboren en opgegroeid in Limburg, dus dit vind ik dan wel extra leuk. Moet zeggen dat ik sinds ik er weg ben zelden die kant op ga voor iets anders dan familiebezoek, maar misschien moet ik dat toch eens vaker gaan doen!!

  3. Wat leuk dat je met internationale influencers op pad was. Ik ben al weer best lang niet in Limburg geweest. De laatste keer was voor een wellness-opdracht 2 jaar geleden, maar toen heb ik verder vrijwel niks gezien.

  4. Jessica schreef:

    Wat leuk! Mijn moeder is opgegroeid in Limburg, dus ik heb er nog wat familie wonen. Dat CUBE Museum lijkt me nog wel leuk om een keer te bezoeken!

  5. ivonne schreef:

    Wat is er super veel te zien en beleven voor de kunst en cultuur liefhebber in Limburg. Het Cube museum is iets dat ik zelf ook wel wil bekijken als ik in die regio ben.

  6. Mijn familie komt oorspronkelijk ook uit Limburg en ik heb er nog steeds familie wonen. Waarschijnlijk breng ik volgende maand weer een bezoekje aan Limburg. Helaas heb ik dan geen tijd om dit museum te bezoeken. Misschien een andere keer.

  7. Mooie items en leuke insteek voor een blogtrip! De DDW moet ik nog steeds een keer bezoeken, maar ik ben werkelijk al-tijd op reis…

  8. Limburg associeer ik eigenlijk helemaal niet met kunst en design, meer met Limburgse vlaai en Bourgondische gezelligheid. Leuk om eens een andere kant te zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl