Indrukwekkend herdenken: Sunset March in Nijmegen

Het verbaasde mij dat bekenden uit de omgeving Nijmegen de Sunset March niet kende. Iedere avond is er bij zonsondergang een indrukwekkende herdenking op de ‘Oversteek’. 365 dagen per jaar gaan één voor één de 48 lampen aan. 

Herdenking van de Waaloversteek

Met de Sunset March wordt de Waaloversteek in september 1944 herdacht. Omdat de beide bruggen van Nijmegen door de Duitse troepen bezet waren, konden de geallierden niet anders dan per boot de Waal oversteken. De helft van de boten haalden de overkant niet, 48 soldaten sneuvelden. 

Tip: Wil je meer te weten komen over Operation Market Garden en de bevrijding van Nederland? Ga dan naar het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Groesbeek - bevrijding - ensannereist

Diarama van de Waaloversteek in het Bevrijdingsmuseum. 

Sunset March

Met de Sunset March worden deze vechters voor onze vrijheid iedere dag, weer of geen weer, herdacht. Een ‘mars’ start op de exacte zonsondergangstijd van de Nijmeegse kant (vlakbij het Honig Complex) naar de Lentse kant. Precies op mars tempo floepen de lichten één voor één aan. Een monument staat aan de overzijde. Hier houden we stil en overdenken we dit bijzondere moment. Daarna lopen we terug over de brug langs de aangestoken lantaarns. 

72 years ago, on this day, soldiers of the 82nd Airborne Division crossed the river Waal in small boats. Their goal was to capture the two bridges that cross the river. 48 Soldiers lost their life that afternoon. #nijmegen #netherlands #wwii #82ndairbornedivision #war #rivercrossing #waal #memorial #river #bridge

Een foto die is geplaatst door Mario van Antwerpen (@danvers72) op

Aan de mars nemen soms enkele deelnemers, soms hele groepen mee, altijd onderbegeleiding van een Veteraan. Op bijzondere dagen, bijvoorbeeld Bevrijdingsdag, Remembranceday, 4th of July en de Nijmeegse Vierdaagse zijn de herdenkingen extra bijzonder. Je kunt je vooraf opgeven via de website of gewoon aankomen. Kijk voor de exacte tijd op de site.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl