Haagse kerktoren: Het mooiste uitzicht over Den Haag, de stad achter de duinen

Sinds afgelopen april is Den Haag een attractie rijker. Absoluut geen nieuwe trekpleister want al in 1020 werd dit icoon gebouwd en door de eeuwen heen een belangrijk uitkijkpunt. Natuurlijk heb ik het over de zeskantige Haagse kerktoren van de Grote kerk. De toren was slechts enkele keren per jaar te beklimmen, maar aangezien je hier het mooiste panorama over de stad hebt, is de toren nu opgesteld. Ik beklom de bijna 300 treden voor een uitzicht over mijn geboortestad.

Mooiste uitzicht over Den Haag

Ontelbare keren ben ik al langs de zeskantige toren gelopen en gefietst. Maar een klim naar boven had ik me nog niet eerder ingesteld. Samen met gids Marja en een gemengd gezelschap; toeristen uit Duitsland, Letland en China, wagen we ons aan de beklimming.

Een stukje historie van de Haagse kerktoren

Een volwaardige stad zoals Den Haag kon eeuwengeleden niet zonder kerktoren. Dit was dan ook het statussymbool van de stad. De toren had meerdere functies. Allereerst kon je vanaf de toren de zee zien en daarmee ook de vijand op zee in de gaten houden. Het was ook de toren voor de brandwachters, die iedere nacht een wake hielden over de toen nog houtenhuizen van de stad. Uiteraard was het ook de plek van de tijd en door het klokkenspel de alarmbel van de stad. Dat de Haagse toren zoveel eeuwen heeft doorstaand heeft vooral met de fundering te maken. Zo’n 2,30 meter ligt onder de grond op een fundering van zand. Toch is de tijd wel verwaarloosd geweest, Napoleon vond de toren namelijk helemaal niet belangrijk en liet de toren vervallen. Toen de blikseminsloeg en de top van de toren zwaar beschadigd werd werd uit zuinigheid een nieuwe gietijzeren spits over de top gezet, maar die bleek uiteindelijk veel te zwaar. De toren liep veel schade op, en kreeg de bijnaam de slaapmuts.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Klokken van de Haagse kerktoren

Ook in de Tweede Wereldoorlog moest de toren het ontgelden, het klokkenspel werd door de Duitse bezetter in beslag genomen. Behalve de grootste klok, die vanwege de smaller gemaakte deuren door het verzet. De klokken was werden per schip vervoerd naar de fabrieken in Duitsland zodat ze omgesmeed konden worden tot munitie. Maar de lading van het schip werd zo zwaar, dat het schip met klokken en al zonk tot de bodem van de Waddenzee. Aan het einde van de oorlog werden de klokken weer opgevist en in ere teruggeplaatst in de Haagse toren. Op Bevrijdingsdag 1945 konden de klokken weer luiden!

Het panorama over de stad

Terwijl ik het bordes van de toren betreed hoor ik mijn hoofd Harry Klorkestein zingen; ‘Oh Oh Den Haag… mooie stad achter de duinen. We hebben geluk want het is een super heldere dag. In de verte zien we de zee liggen, het Kurhaus, het Vredespaleis, Paleis Noordeinde, Het Haagse Bos, het Binnenhof, de nieuwe skyline van de stad en in de verte zelfs Delft. Wat een prachtig panorama is dit! En wat is de stad eigenlijk toch maar klein. Ja dit is zeker weten het mooiste uitzicht over de stad.

Wist je dat over de Haagse Toren?

 • De toren dus verschillende namen heeft maar de echte naam Sint Jacobstoren is?
 • In 1987 viel de klepel van een van de klokken naar beneden? In de toren prijkt een plaquette: ‘De vierde mei, de klepel viel, het gat was groot, maar niemand dood.’
 • De muren van de Haagse toren zijn maar liefst 2,5 meter dik, vandaar dat het in de zomer lekker koel blijft?
 • De torenkant aan de Boekhorststraat oorspronkelijk geen wijzerplaat had?. Maar door een crowdfundingactie is er toch een wijzerplaat gekomen?
 • Het spreekwoord ‘hoog van de toren blazen’ een verwijzing is naar de brandwachters die tijdens de nachtwake ieder half uur op een trompet bliezen om te laten horen dat ze wakker waren?
 • De ooievaar op de spits (maar liefst 2,5 meter hoog!) een verwijzing is naar de Vismarkt, waar de kerk oorspronkelijk aan stond? De visboeren lieten gekortwiekte ooievaars op de markt rondlopen om het visafval op te laten ruimen.

 De Haagse kerktoren beklimmen

Je kunt de Haagse kerktoren op gezette tijden met een gids beklimmen. Per keer kunnen er 15 personen mee de toren op. De gids vertelt je onderweg allerlei interessante wetenswaardigheden over de geschiedenis van de stad Den Haag. Entree is 6 euro per volwassenen. Reserveren kan via de website

Combineer de beklimming van de toren met deze activiteiten

Of maak er een hele stedentrip in Den Haag van, zoals Maud deed!

Disclaimer: De Haagse kerktoren beklom ik op uitnodiging van Ga Den Haag. Foto’s in dit blog zijn gemaakt door Elise Jansen.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
19 reacties op “Haagse kerktoren: Het mooiste uitzicht over Den Haag, de stad achter de duinen”
 1. Daphne schreef:

  Wat leuk dat je deze toren kan beklimmen! Dat lijkt me wel wat, het kan mij niet hoog en gek genoeg. Daarnaast is Den Haag altijd een goed idee 😉

 2. Wat leuk om zo weer wat nieuws te doen in je eigen stad. Ik moet bekennen dat ik maar 1x in Den Haag ben geweest en ik kan me de toren niet herinneren. Maar het is ook al lang geleden. Ik vond het wel een super fijne stad, dus wordt tijd voor een tweede bezoek 😉

 3. Denise schreef:

  Ja, ik wist het uiteraard, ik was eind maart bij de (her)opening en heb het zelf gedaan. En er ook over geschreven.
  Leuk dat toeristen het inmiddels ook doen. Het uitzicht is inderdaad niet verkeerd en het is leuk om tussendoor wat meer te weten te komen.

 4. Erg he, maar ik ken de stad Den Haag helemaal niet zo goed… Dus als ik er een keer ben, zou dit dus een mooi startpunt zijn voor de orientatie!

 5. Yvonne schreef:

  Den Haag is voor mij echt onbekend terrein. In een ver verleden ging ik er op tienertour naartoe, haha. Bestaat dat zelfs nog wel? 🙂 Maar de toren is me toen niet eens opgevallen, we bleven een beetje bij ‘t Binnenhof steken geloof ik. Echt hoog tijd dat ik eens een keer weer die kant op ga dus. Leuk dat jij, als geboren Haagse, de toren kon beklimmen en wie weet voor mij ooit met een citytripje te combineren!

 6. Sanne schreef:

  Als ik weer eens in Den Haag ben ga ik dat zeker doen! Fijn dat het ook met kleine groepjes kan, beter.

 7. Eva schreef:

  Oeh, dat is best hoog. Een stad van bovenaf bekijken is altijd leuk. Of het nu vanaf het Belfort in Gent is of de Burj Khalifa in Dubai, altijd goed

 8. Carolien schreef:

  Als ik in een stad ben tijdens een stedentrip wil ik altijd graag een toren beklimmen. Ondanks m’n hoogtevrees geniet ik altijd erg van het uitzicht op al die daken. Toen ik in Den Haag was kon ik de toren nog niet beklimmen, moet ik nog eens terug ? Wat een grappig verhaal trouwens dat het Duitse schip met de klokken in wo2 zonk omdat het te zwaar was. Net goed haha

 9. Jenny schreef:

  Wow, wat een bijzondere anekdote van die vallende klepel. Dan vraag je je toch meteen af hoe zoiets kan gebeuren….

  Het uitzicht is echt prachtig!

 10. Kelly schreef:

  Ik ben niet bekend in Den Haag, maar dit lijkt me wel leuk. Mooi uitzicht ook.

 11. Martin schreef:

  Oh oh Den Haag, mijn geboorte stad. Blijft toch altijd bijzonder om te zien…leuk dat je nu zo’n mooi uitzicht kunt hebben!

 12. Gabriëlle schreef:

  Wat leuk! Dat moet ik zeker gaan doen als ik binnenkort weer eens in Den Haag ben. Grappig dat het een “nieuwe” attractie is maar eigenlijk al heel oud. Je hebt zeker een mooi uitzicht over Den Haag 🙂

 13. ivonne schreef:

  Wat super leuk. Ik hou er altijd van om een stad van bovenaf te bekijken. Helaas kom ik nu niet meer in Den Haag, maar het is een tip om te onthouden

 14. Marcel schreef:

  Ik heb het niet zo op hoogtes, maar voor deze toren maak ik graag een uitzondering. Dat uitzicht is echt geweldig!

 15. Aniek schreef:

  Wat een mooi uitzicht zeg! Ik werk nu dus al drie maanden in Den Haag, maar heb weinig van de stad gezien 🙂

 16. Niels schreef:

  Nooit geweten dat je naar boven kon. Je hebt inderdaad een mooi zicht als je boven bent. Ook leuk dat de grootste klok niet meegenomen kon worden door het verzet. Dat zijn toch de leukere verhalen van de oorlog en goed dat de klokken weer hangen waar ze moeten hangen. Binnenkort maar eens naar boven als ik weer eens in Den haag ben.

 17. Marcella schreef:

  Wat een prachtig uitzicht, heel tof! Den Haag, daar ben ik al 15-20 jaar niet meer geweest (oeps…!) Ik kom er graag eens terug om de stad eens goed te herontdekken!

 18. Diana schreef:

  Dat je vertelt dat de muren 2.5 meter dik zijn kan je je haast niet voorstellen. Zelf heb ik een lijstje met kerktorens die ik wil beklimmen. Breda gaat de eerste worden, in mijn eigen stad. Maar ik zet deze er ook even bij. Geweldig uitzicht ook!

 19. anto schreef:

  Ik moet echt eens vaker naar Den Haag gaan, lijkt me echt een super leuke stad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl