104.000 stenen vormen Levenslicht: Holocaust Monument voor 75 jaar vrijheid

Gisteravond, 16 januari 2020, werd in Rotterdam het monument Levenslicht onthuld. Een kunstwerk van Daan Roosegaarde die het in opdracht van Nationaal Comité 4 & 5 mei maakte om stil te staan bij de 104.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. 

Levenslicht – Daan Roosegaarde

Ademende stenen

Voor het kunstwerk zijn eenmalig (dit kun je dus niet meer bezoeken) 104.000 stenen bij elkaar gelegd aan de oevers van de Nieuwe Maas in Rotterdam. De plek is ook een historische, hier werden de Rotterdamse Joden samengebracht voordat ze op transport naar Westerbork, Auschwitz, Bergen-Belsen en andere concentratie- en vernietigingskampen werden gedeporteerd. Alle stenen zijn geïmpregneerd zodat ze met UV-licht oplichten. Daarmee heeft Roosegaarde een ademend kunstwerk gecreëerd.

Binnenkort in jouw buurt

Op 27 januari aanstaande is het Holocaust Memorial Day en dit kunstwerk is daarmee een aanleiding om de bevrijding van Auschwitz op die dag in 1945 te herdenken. Het kunstwerk was gisteren bij elkaar, maar wordt komende week opgedeeld naar 170 Nederlandse gemeente. In alle deelnemende gemeenten wordt het aantal stenen voor het aantal slachtoffers uit die gemeente bij elkaar tentoongesteld. Het wisselt dus per gemeente hoeveel dit er zijn. De stenen staan niet alleen voor de Joodse slachtoffers maar ook de Roma en Sinti.

75 jaar vrijheid

Dit jaar vieren en herdenken we 75 jaar vrijheid in Nederland. Er zijn tientallen landelijke evenementen en natuurlijk wordt bevrijdingsdag groots gevierd. Zelf werk ik mee aan 75 jaar vrijheid in Den Haag. Hier vinden extra bijzondere evenementen plaats zoals de Invictus Games (voor gehandicapte veteranen, een initiatief van Prins Harry) en viering van 75 jaar Verenigde Naties (in oktober). Daarnaast is er de Nationale Indië herdenking, Veteranendag en de herdenking van het bombardement op Bezuidenhout.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl